Apple Original sorozatok 2023・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.01.01 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   53136
01. jan Apple Original sorozatok 2023・AppleTV+

Lássuk akkor a tavalyi év sorozatainak folytatásait.

Home (season 2)

Kicsit elkéstünk a második évad megtekintésével, de jobb később mint soha alapon ez is csak sorra került. A helyzet az hogy olyan lehengerlően megnőtt az AppleTV+ szolgáltatáson belüli sorozatok száma, hogy ember legyen a talpán aki képes mindegyikről írni és közben valami mást is nézni. A Home második évadja semmivel sem marad el az elsőhöz képest, talán csak azt hiányoltam belőle, hogy a megható és érzelmes családok bemutatása helyett most inkább a különböző propagandákon volt a hangsúly. Ennek ellenére az új otthonok fantasztikusak, lesznek köztük döbbenetesen különlegesek és lélegzetálállítóan csodálatosak is. Ezúttal kicsit túl nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bemutassák az otthonok tulajdonosait és megálmodóit, míg mondjuk lehet hogy az embereket sokkal inkább maguk az otthonok érdeklik, mert ugye ha a tulajdonos nem szimpi akkor rögtön öntudatlanul is megbélyegezzük magát a csodálatos lakhelyét is, ezért volt kockázatos ez a stratégia, de ez csak egy saját vélemény, nem kell komolyan venni. Szerencsére a legtöbb tulajdonos és megálmodó fantasztikus ember, de sajnos nem mindegyikkel tudtam azonosulni. Ettől függetlenül a sorozat nagyon jó, érdemes megtekinteni és remélem ezzel még nem értünk a széria végéhez. Számunkra jól indult az év ez nem vitás.

Szerintünk: 5/5
Megjelenés: 2022
Első évad kritika

 

 

Servant (season 4)

Eljött sajnos ez a pillanat is, a Servant ami az egyik zászlóshajója volt az AppleTV+ szolgáltatásnak az utolsó évadjához érkezett. Ráadásul sajnos ez talán az egyetlen olyan évad ami nem méltó egy ilyen sorozathoz, minden egyes évvel egyre jobb és jobb volt, borzalmasan lassan építették fel az egész történetet és a karaktereket, mindezt pedig úgy tették, hogy míg választ kaptunk egy kérdésre másik kettő merült fel, amikre persze nem kaptunk választ. Túlságosan felgyorsultak az események ebben az évadban, nagyon kevés dologra kaptunk választ, amire megkaptuk arra meg nem olyat ami méltó lenne egy ilyen mesterien egyedi sorozathoz. Leginkább olyan érzésem volt mintha egy minőségi, mégis B-kategóriás horrorfilmet néznék, amiben a színészek elképesztően jók, a rendezés és a képvilág döbbenetes, de valahogy az írok nem voltak a toppon. Szerintem az lehetett a helyzet, hogy nem volt igazán koncepció, csak egy hangulat, egy érzés és megpróbálták ezt követni évről évre, aztán egyszer csak azt mondta Mr.Apple, hogy srácok ennyi volt, ez lesz az utolsó évad és gyorsan be kellene fejezni, elvarrni a szálakat amennyire lehet és sajnos nem sikerült olyan jóra, mint amit megérdemelt volna, összecsapott, átgondolatlan, olcsó megoldások tengere, amit csak a rendezés, a színészek és az operatőri munka mentettek meg. Eddig a Servant helye számomra a legjobb sorozatok között volt, most ezt a mércét sajnos nem ütötte meg, ettől függetlenül mindenképpen fejezzétek be, aki meg még nem vágott bele az fogja csak igazán érezni egy masszív binge után, hogy miről beszéltem, remélem mindenki egyet fog érteni velem, sajnos ez most kicsit gyengére sikeredett, minden jó ha vége jó, de mi van ha a vége nem jó?

Szerintünk: 3/5
Megjelenés: Január 13.
Első évad kritika

 

 

Truth be Told (season 3)

Ahogyan a Servant végét sajnos kicsit elrontották úgy javult a helyzet a Truth Be Told harmadik évadjával, amit bevallom alig akartunk elkezdeni az asszonnyal, mert a második évad olyan gyengére sikeredett, hogy nem igazán tudtuk elképzelni ez majd milyen lesz. Érdekes módon visszagondolva már az előző évad végén elindították a mostani cselekményeket, amikor is bejön a bárba egy nő, aki kétségbeesetten keresi a lányát, aki napok óta nem került elő. Ez lesz a fő témája ennek az évadnak, ami visszatér a gyökerekhez és végre egy olyan történettel találkozhatunk ami megható, elgondolkodtató és előreviszi a sorozatot. Rájöttek a készítők, hogy nem szabad túlságosan Poppyra koncentrálni és az ő magánéletére, mert igaz egy szerethető és kedves karakter, de nem annyira izgalmas hogy ő legyen a konfliktus középpontjában. A harmadik évad fő témája a fiatalkorú prostitúció és annak alapos bemutatása. Izgalmas, fordulatos, nagyon jók az új karakterek, a régiekkel pont annyit foglalkozik amennyit kell. Ez most telitalálat volt Mr.Apple. A Truth Be told újra régi fényében pompázik és bevallom alig bírom kivárni a következő évad megjelenését.  

Szerintünk: 5/5
Megjelenés: Január 20.
Első évad kritika

 

 

Ted Lasso (season 3)

Bevallom őszintén kicsit halogattam ennek az évadnak a megtekintését, első körben azért mert tudtam, hogy az utolsó és tisztában voltam vele, hogy részben megterhelő lesz ez majd nekem, mert nagyon nehéz egy olyan világot elképzelnem ahol nem lesz többé új évadja minden idők egyik legjobb sorozatának. Illetve kicsit féltem is tőle mert voltak olyan alapvetően fontos készítők, akik kiléptek már az évad készítése előtt és a főszereplőt játszó Jason Sudeikisre és kicsiny csapatára jutott a nehéz feladat, hogy lezárjanak valamit, ami valljuk be még nagyon nem jutott el oda hogy lezárják. Az hogy a csapat esszenciális része kilépett a sorozatból érezhető lesz, de szerencsére nem annyira hogy tönkretegyen mindent amit eddig felépítettek. Viszont lesznek benne olyan merész húzások, amik sokaknál ki fogja vágni a biztosítékot, mi a feleségemmel is csak tátogtunk hogy mégis mi a fészkes fenét keresnek ilyen dolgok egy ilyen sorozatban. Sajnos a Woke elérte Ted Lassot is, nem is kicsit és ha valaminek nincsen helye egy ilyen sorozatban az a Woke. Sebaj, mert a színészek elképesztőek, a részek dupla olyan hosszúak mint eddig, szinte mindegyik egy órás, lesznek olyan részek amik még hosszabbak is. Méltóan lezárták a sorozatot, odafigyeltek minden apró részletre és sikerült a legfontosabb szereplőknek olyan fejlődésen keresztül menni ami megadta a táptalajt egy záráshoz. Valójában én úgy érzem, hogy kettő évad is kifért volna ebből, és inkább a pozitív kisugárzásra kellett volna fektetni a nagyobb hangsúlyt nem pedig arra, hogy szanaszét bőgjük magunkat a legtöbb részen. Nem gond, ettől még ott él emlékeinkben a tökéletes első évad és a kicsit sötétebb mégis nagyon jó második évad, a harmadik szerintem egy olyan évad lesz amit soha senki nem fog még egyszer megnézni, nem csak azért mert nagyon más mint amit idáig megszoktunk és szerettünk ebben a csodálatos szériában, hanem azért is, mert nehéz, lehengerlő nem egy könnyű darab. Viszlát Ted, köszönjük neked hogy átsegítettél minket a Covidon, hogy ott voltál minden héten az életünkben mint egy halvány reménysugár, egy üzenet, hogy van még jóság az emberekben, hogy jónak lenni nem egyenlő a lúzerséggel, hogy a kedvesség és a szeretet mindent rosszat képes legyőzni. Köszönjük Ted, soha nem felejtünk el!

Szerintünk: 4/5
Megjelenés: Március 15.
Első évad kritika

 

 

Afterparty (season 2)

Az Afterparty első évadja egy igazi friss ötlet volt az AppleTV+ felhozatalban, annak ellenére hogy jó volt nem igazán értettem hogyan és miért akarják ezt még folytatni. De a készítők megoldották, nem is akárhogy hiszen ezúttal az after egy esküvő után lesz, ahol megint történik egy gyilkosság és az előző évad két kedvenc főszereplője is jelen lesz, már minden adott csak egy jó nyomozó kéne aki felgöngyölíti az esetet. Aniq és Zoe természetesen tudja kit kell hívni, így kerül a képbe mindenki kedvenc nyomozója Danner nyomozó. Újra együtt van a csapat, minden adott ahhoz hogy egy igazán jó kis második évadot kaphassunk, de sajnos a dolog mégse jön össze, pontosabban mondva nem igazán, hiszen mindent megtettek annak érdekében hogy übereljék az első évadot de sajnos nem sikerült nekik. Pedig jók a karakterek, lesz egy csomó vicces dolog, de valami miatt ami elsőre működött most nem. Úgy érzem túltolták a dolgot, a Danner nyomozós múltjáról szóló rész például annyira morbid és abszurd, hogy már szinte zavaró a szemnek. Aniq hozza a formáját, ahogyan Zoe is, de úgy gondolom hogy ők hárman nem voltak elegek ahhoz hogy a sorozat folytatása igazán sikeres lehessen. Nem is csoda hát, hogy annak ellenére egyértelműen akartak még egy harmadik évadot el lett kaszálva a sorozat. Úgy vélem, hogy vannak olyan történetek amiket nem szabad folytatni, ez is közéjük tartozott.

Szerintünk: 3/5
Megjelenés: Július 12.
Első évad kritika

 

 

Foundation (season 2)

Isaac Asimow Alapítványa, a trilógia amiről mindenki meg volt győződve hogy képtelenség megfilmesíteni. Az Apple-nek mégis sikerült, nem is akárhogy. Persze a könyvek rajongói fel voltak háborodva, ahogy a legtöbb esetben akik olvasták az eredetit, de valahogy nem képes megérteni senki, hogy a könyv és a film két olyan egymástól teljes mértékig különböző média, amik soha nem fognak hasonlítani egymásra. Az Alapítvány második évadja eleinte kicsit zavarosan indul, beletelik egy kis időbe míg felvesszük a fonalat és felfogjuk hogy mi is történik itt valójában. Rengeteg lesz az új szereplő, visszatér pár régi is, nem is akárhogy és szépen lassan körvonalazódni látszik, hogy a zseniális készítők milyen séma alapján szeretnék életre kelteni ezt az epikus történetet. A látvány továbbra is letaglózó, a színészi alakítások döbbenetesek, a történet meg részről részre egyre jobb lesz, egyre érthetőbb. Engem teljesen elvarázsolt ez a komplett új és más világ ami a szemünk elé tárul, tisztában vagyok vele, hogy sokaknak nem tetszik, de úgy gondolom, hogy mindig a többség dönt és a többség velem együtt el van varázsolva. Szóval biztos vagyok benne hogy a készítők meg fogják valósítani az eredeti tervüket, miszerint nyolc évados lesz a teljes történet. Ijesztő belegondolni mennyire az elején vagyunk még és izgalmas a gondolat, hogy mik fognak még itt történni. Le a kalappal a készítők előtt, megvalósították a lehetetlent nem is akárhogy!

Szerintünk: 4/5
Megjelenés: Július 14.
Első évad kritika

 

 

Physical (season 3)

A Physical volt az a sorozat az AppleTV+ kínálatában, amit valahogy sose akar megnézni az ember, de amikor belevág képtelen abbahagyni, hiszen képes volt évadról évadra megújulni, mindig valami újat, valahogy máshogy prezentálni. Ez a harmadik befejező évadban sem lesz másképpen. A történetben ott tartunk, hogy a semmiből megjelent egy nő aki fiatalabb, szexibb és sikeresebb mint Sheila és valahogy mindig egy lépéssel előtte jár amikor az Aerobikról vagy az üzletről van szó. Szerencsétlen főszereplőnk aki éppen kezdene kigyógyulni a súlyos bulimiából, valami sokkal de sokkal súlyosabb elme állapotba kerül mint eddig, amit borzalmasan nehéz végignézni. Mindeközben Danny életébe is sokkal mélyebben betekinthetünk, válás után nehéz a dolga a férfinek, főleg ha a volt felesége gyűlöli őt és az elvártnál többet kellene a gyerekkel foglalkoznia, de egész jól boldogul, rátalál a futásra és a szerelmese lesz. Mindeközben egyik bonyodalom jön a másik után és egyre közelebb kerülünk az évad végéhez, annyira hogy el se tudjuk képzelni hogyan akarják mindezt majd lezárni. Sajnos én úgy éreztem, hogy kicsit összecsapták a dolgot, a történet simán elbírt volna még egy negyedik évadot, így a végéhez érkezve kicsit úgy éreztem, hogy túlságosan gyorsan lett lezárva, rengeteg kérdés maradt még bennünk és nem fogjuk azt érezni, amit ilyenkor érezni szeretnénk, hogy minden a helyére került és minden jó ha vége jó. Sajnos ez most nem adatott meg a kedves rajongóknak, nem árt erre előre felkészülni. Mindezek ellenére a Physical újra és újra képes volt megújulni, ledöbbenteni és lesokkolni minket, biztos vagyok benne, hogy még sokáig emlékezni fogunk rá.

Szerintünk: 4/5
Megjelenés: Augusztus 2.
Első évad kritika

 

 

Invasion (season 2)

Az Invasion volt az egyik olyan sorozat az AppleTV+ felhozatalában, aminél nem igazán értettem, hogy miért készült el, azt meg végképp nem hogy mért kell folytatni. Valahol persze érthető volt a dolog, hiszen kb. semmi nem történt az első évadban és csak kérdések milliói maradtak a fejünkben. A második évad izgalmasan indul, úgy tűnik hogy ezúttal sikerül végre valami izgalmasat kihozni ebből az egészből, de sajnos valójában csak egyre zavarosabb lesz, kérdések újabb milliói merülnek fel, a szereplőket sikerül valamennyire elmélyíteni, idővel sikerül a szálakat össze is kötni, végre és körvonalazódni látszik, hogy miért is zajlik megállás nélkül ennyi vonalon a történetvezetés. Persze továbbra se fogjuk megtudni, hogy mik ezek az idegenek, miért vannak itt, mit akarnak, miért történik egyes szereplőkkel ami történik. A közepefelé borzalmasan belasul, megint unalmas lesz és igazi kínszenvedés végignézni egyes részeket. Furcsa ez a sorozat, hiszen az Apple-től megszokott ultra high színvonalat képviseli amikor a trükkökről, rendezésről és színészekről beszélünk, de valahogy a történet még mindig nem elég érdekes ahhoz hogy valóban nézni akarjuk. A sorozat rajongói fel vannak háborodva azon, hogy ennyire sok mindenki unalmasnak tartja ezt a sorozatot, azzal érvelnek, hogy értsük már meg végre, hogy ez nem egy akció sorozat, hanem egy komoly dráma amiben éppen egy idegen invázió a fő vonal. Értem én, és szeretném szeretni ezt a sorozatot, de valahogy nem megy, sajnálom. Nem értem miért készült el, mi volt a koncepció, nem értem miért folytatták és nem értem, hogy miért fogják továbbra is folytatni. Mert hiába adott minden ahhoz, hogy jó legyen, sajnos nem az, csak egy közepes alkotás ami borzalmasan szeretne érdekes lenni, de nem tud az lenni.

Szerintünk: 3/5
Megjelenés: Augusztus 23.
Első évad kritika

 

 

The Morning Show (season 3)

Nagyon sokat kellett várni az AppleTV+ egyik zászlóshajó sorozatának a folytatására, de azt szokták mondani, hogy a jó munkához idő kell és bizony ez újra bebizonyosodott, hiszen a harmadik évad egy igazi instant mestermű lett. A történetben nem sokkal a Covid járvány után járunk, Alex és Bradley csatornája a csőd szélén áll, annak ellenére, hogy a UBL+ sikeresnek bizonyult nagyon úgy tűnik, hogy a tévés hírcsatorna mint olyan már lassan őskövületnek számít, nem nézi senki, nem érdekel különösebben senkit. Cory kétségbeesetten támogatókat keres és nagyon úgy néz ki hogy sikerült végre valakit találni, aki úgy ahogy van felvásárolná az egész céget. Persze ahogyan az meg van írva, Alex közben beleszeret Paul Marksba aki a felvásárló multimilliárdos, egyfajta Elon Musk karakter. A dolgok egyre jobban bonyolódnak, mennek az intrikák egymás háta mögött, a UBL sorsa egyre kérdésesebbnek látszik, de valahogy a sors mindig úgy hozza, hogy minden jó ha vége jó alapon, a történet végén Alexnek támad egy zseniális ötlete amivel lehet minden problémája megoldódik a csatornának, mindeközben viszont könnyen lehet hogy a saját szíve összetőr. Alex mindig is olyan ember volt, akinek a munka az első, mindig is úgy vélte, hogy egy olyan embernek mint amilyen ő képtelenség megtalálni a boldogságot, mérlegelni kell, a munka és a magánélet nem összeegyeztethető egymással. A Morning Show hozta a tőle elvárható minőséget és még annál is sokkal többet. Izgalmas, érdekes, intelligens, elgondolkodtató és sok olyan jelenleg is létező problémával foglalkozik, ami miatt kitűnik a többi sorozat közül. Nem tudom mikor fogják folytatni, de abban biztos vagyok hogy fogják és én már tűkön ülve várom ezt a napot. 

Szerintünk: 5/5
Megjelenés: Szeptember 13.
Első évad kritika

 

 

For All Mankind (season 4)

Ez volt az a sorozat, ami az első pillanattól az utolsóig tökéletes volt a számomra, ráadásul ha mindez nem lenne elég, akkor még évadról évadra is egyre jobb lett, ami gyakorlatilag lehetetlen. Nem szeretnék senkit se megijeszteni, mert ez az évad se lett rossz, sőt, nagyon jó lett. De sajnos az a helyzet, hogy a megtörhetetlen út a csúcsra most megtörni látszik és valamennyire veszített a végtelennek tűnő lendületéből. Ennek több oka is van; az első, hogy a legtöbb szeretett főszereplőnk sajnos már nem él, akik meg életben maradtak azok már nagyon öregek (olyan 70 év körüliek) és nagyon rossz látni ahogy az öregség vasmarka kifogott rajtuk. Lesz egy csomó új szereplő is, akik meg egyelőre nem elég karizmatikusak ahhoz hogy komolyabban érdeklődjünk irántuk. A másik fontos dolog, hogy az éppen kibontakozni látszó konfliktus sajnos eléggé sablonos, hiszen szinte az összes hasonló témájú sci-fiben láthattunk már ilyet korábban. Pedig ugye a sorozat egyik legfőbb jellemzője az volt hogy bemutassa elég csupán egy fontos esemény megváltoztatása ahhoz, hogy egy komplett más alternatív univerzum jöjjön létre, lásd az MCU multiverse koncepcióját. Az előző évadhoz képest kilenc év telt el, a Marson lévő bázis hatalmasra nőtt, csak úgy virágzik a biznisz a két testvérbolygó között, kiutazni már csupán egy hónapba telik, a kereskedelmi hálozat biztonságosan és kifogástalanul működik közöttük. De ugye ahhoz hogy ez megvalósuljon, rengeteg munkásra van szükség, akik nyilvánvalóan nem lehetnek képzett űrhajósok, a NASA emberei, akik egytől egyig kifogástalan morállal és képzéssel rendelkező hősök. Átlagemberekre van szükség, ami miatt a Marsi Happy Valley bázisának több mint 70%-a civil. Sajnos a Helios vállalat nem képes teljesíteni azokat az ígéreteket, amik a munkaszerződésben szerepelnek, ezért komoly lázadásra lehet számítani. Ha mindez nem lenne elég akkor még egy hatalmas aszteroida közeledik a Mars felé, aminek a felbecsült piaci értéke több mint húsz trillió dollár. Az emberek mindig is emberek maradnak, sose fognak megváltozni és bizony ha pénzről van szó akkor mindenki csak a saját érdekeit nézni, jelen esetben a saját bolygójának az érdekeit. Mivel a sorozat még nem ért véget, ezért nem tudom megmondani, lesz-e folytatás, de félek hogy ha lesz akkor az sajnos még ennél is gyengébben fog produkálni. Ami nem is csoda, hiszen egy sorozatban ami eddig tökéletes volt, több mint tökéletes, várható volt, hogy képtelenek lesznek megtartani azt az elképesztő színvonalat, amit csak a harmadik évadig voltak képesek megtartani. 

Szerintünk: 4/5
Megjelenés: November 10.
Első évad kritika

 

 

Slow Horses (season 3)

Szerencsére Mick Herron regényciklusára épülő Slow Horses pont ellenkező tendenciát mutat, ami persze nagy részben köszönhető annak, hogy a regények részről részre egyre jobbak lettek. A Slough House kitaszított ügynökeiről szóló harmadik évad jobb mint valaha, már-már Jack Ryan és James Bond magasságokba emelkedő szinte az örök klasszikus 24 színvonalát karcoló lett a harmadik évad. Jómagam is megdöbbentem mennyire jó és milyen jót tesz neki ez a rövid, ámbátor kompakt, tartalmas, borzalmasan izgalmas hat részes évad koncepciója. Gondolom velem együtt kevesen tudják, hogy a kormány időnként meg szokott bízni egy privát szektorban dolgozó biztonsági céget, hogy rendezzenek egy kamu támadást az ügynökségek ellen, ezzel felmérve hogy mennyire effektívek egy esetleges vészhelyzet esetében. Ezúttal az MI5 a célpont, Standisht elrabolják, fogjul ejtik pont az egyetlen embert, akit talán még Jackson Lamb is szeret és tisztel, persze csak a maga módján, szóval a kitaszított csapat újra bebizonyíthatja mennyit ér, de ahogyan az lenni szokott mindig van egy csavar, vagy kettő vagy még több és a dolgok nem éppen úgy alakulnak ahogyan azt eltervezték. Az évad végén újra bemutatót láthatunk, jön a negyedik évad, remélem végig fognak menni mind a nyolc regényen, főleg annak a tudatában, hogy lehet ez lesz a zseniális Gary Oldman utolsó alakítása filmes karrierjében. Nem tudom elképzelni hogy így legyen, de ha így lesz, akkor ajánlom nekik hogy végigvigyék ezt a történetet. Mert Lamb karaktere egészen elképesztően eredeti és zseniális. 

Szerintünk: 5/5
Megjelenés: December 1.
Első évad kritika

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Changeling sorozatkritika

>>> The Old Man sorozatkritika

>>> Secret Invasion sorozatkritika


Kommentek megjelenítése