Slow Horses・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.07.18 - 09:56   |   Írta: Ca$h   |   13948
18. júl Slow Horses・AppleTV+

Mick Herron világhírű regénysorozatát végre megfilmesítették.

River Cartwright (Jack Lowden) a legendás David Cartwrigth (Jonathan Pryce) unokája, nincsen valamikönnyű helyzetben, ha az embernek egy olyan elismert és köztiszteletnek örvendő titkos ügynök a nagyapja mint neki, akkor tőle minimum azt várják el hogy legalább olyan jó legyen mint az örege, de ha lehet akkor jobb. Rivernek az első küldetése csúfos véget ér, nem sikerül lekapcsolni az öngyilkos merénylőt, igaz nem ő hibázott de az egész balhét ráhúzzák, szerencséjére ez csak egy gyakorlat volt és senkinek sem kellett meghalnia, viszont a büntetése ennél rosszabb már nem is lehetett volna. A Slough House-ba „száműzik” oda az olyan ügynökök kerülnek, akik gyakorlatilag egy lyukas garast sem érnek. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a nagyapja korábbi partnere Jackson Lamb (Gary Oldman) a vezetője ennek a részlegnek, aki egy élő legenda.

Mick Herron regénysorozatát nem hiszem hogy itthon sokan ismernék, Angliában viszont a nyolc részes Slough House ciklust nagy becsben tartják, számos díjat bezsebelt vele, amivel örökre beírta nevét a legnagyobb thriller regények írói közé. Szerencsére itt van nekünk az AppleTV+ hogy olyan történeteket is megismerhessünk, amikről korábban még sose hallottunk. A Slow Horses avagy az „Utolsó Befutók” az első regény, ez alapján készült az első évad egy egészen egyedi és vérbeli angol történet, szerencsére még mindig nincsen szinkron az AppleTV-n mert ehhez bizony nagyon kellenek az eredeti hangok, az angol akcentus, humor és az a sajátos keserédes, savanyú, kicsit olyan sötét angol humor amit csak ennek az országnak a történeteiből ismerhetünk meg. Jackson Lamb karaktere meg olyan szinten ikonikus, hogy nem sok ilyen főszereplővel találkoztam az életem során. Az irodában éli életét, a kanapén alszik minden nap, folyamatosan iszik, dohányzik, csapzott, mocskos leginkább úgy néz ki mint egy csöves, fingik, böfög, csúnyán beszél és végtelenül lenéz és semmibe vesz mindenkit. Úgy bánik az embereivel mint az utolsó szeméttel, de ha baj van és szükség van rá akkor kiáll mindenkiért. Nagyjából úgy fogalmazott, hogy igaz nekem dolgozik Anglia titkos ügynökeinek a szemete, de ők az én szemeteim.

River Cartwrighton látszik, hogy nem idevaló, lelkes, okos, a legjobbak között lenne a helye, de egy csúfos félreértés miatt mégiscsak idekerült. Mindent megtesz annak ellenére, hogy kikerüljön ebből a pokolból, de nagyon úgy néz ki hogy sose fog sikerülni, egyszer viszont egy szélső jobbos radikális csoport akik az Albion fiainak hívják magukat elrabolnak egy muszlim származású fiatalembert, aki igaz már itt született mégis ők úgy gondolják hogy az ilyen emberek miatt tart ott az ország ahol. Élő közvetítésben jelentik be, hogy a fogjukat pár napon belül nyilvánosan fogják kivégezni, nem is akárhogy, le akarják fejezni, ami ugye a muszlim világ egyik különösen kegyetlen és sajnos gyakran ismételt kivégzési formája. Ekkor a Slough House pusztulat csapata akcióba lép, igaz Lambet nem igazán érdekli a dolog és legszívesebben tojna az egészre, de River olyan szinten lelkes hogy képtelenség megállítani.

A történet szépen lassan épül fel, eleinte szinte unalmasnak is nevezhető, ekkor még csak megismerjük és megkedveljük a szereplőket, lassan mindenkiről kiderül hogyan került ide, és egy emberként fogunk azért izgulni, hogy legyen bármilyen szedett vedett szerencsétlen ez a csapat mégis sikerrel járjanak és ők legyenek azok akik felgöngyölítik az esetet és megmentik a szerencsétlen srácot. A karakterek szerethetőek a színészi alakítások parádésak, az viszont hogy meg sikerül nyerni a sorozatnak Gary Oldmant talán a legjobb dolog amit történhetett ezzel a sztorival. Gary egészen elképesztő, nem létezik olyan szerep amiben ne a maximumot nyújtaná, a tapló paraszt stílus nagyon jól áll neki, ahogy kiosztja az embereit ahogy beszél egyszerűen frenetikus. Mindig tudja mit kell tenni, mindig kettő lépéssel jár mindenki előtt, kicsit komikus, kicsit szánalmas, de mindenek felett piszkosul vicces, édes élvezet hallgatni minden egyes szót ami elhagyja a száját. Egyértelműen viszi a hátán az egész sorozatot, nélküle nem lehetett volna ekkora siker, ebben biztos vagyok. Nem is csoda hát, hogy rögtön az utolsó rész után látni fogjuk a következő évad bemutatóját amire eddig az AppleTV+ történetében nem volt példa. Mintha tudták volna előre hogy sikeres lesz, szóval gondolom már le is forgatták azt.

Szerencsére rendelkezésükre áll nyolc regény melynek utolsó része idén (2022) íródott és gondolom lesz még folytatás, mert sikeresek nagyon. Szóval ebben a tempóban haladva jó szerencsével sose fogják utolérni a könyveket, hogy olyan csúfos véget érjen a sorozat mint mondjuk a Trónok Harca, ahol a szerencsétlen forgatókönyv íroknak ki kellett találni hogyan tovább lévén az író vagy ötször írta újra és dobta kukába azt a regényt ami még mindig nem íródott meg és még kettő könyv mindig hátravan. A Slow Horses egy könnyed szórakozás, mindenkinek csak ajánlani tudom, viszont nem árt előre tudni, hogy legyen bármennyire is könnyed és laza a stílus amiben prezentálják, ha erőszakos jelenetekről van szó nem vicceltek a készítők. Az ügynökség reakciója egy ilyen elrablásos esetnél maximálisan élethű, különös kegyetlenséggel és lelketlenül minden könyörületet nélkülözve bánnak el azokkal akik azt megérdemlik, ami miatt egy érdekes ellentmondás van a sorozatban. Néha szinte már komédia aztán történik valami olyan brutális dolog, hogy leesik az állunk. Ne hagyjátok ki semmiképen, ha másért nem is de Gary Oldman parádés alakítása miatt mindenképpen megérdemel egy megtekintést.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 94% | Metacritic: 78
Slow Horses (season 1 | 2022 -)

Rendezte: James Hawes
Írta: Morwenna Banks, Mark Denton, Mick Herron (alkotó), Will Smith, Jonny Stockwood
Zene: Daniel Pemberton, Toydrum
Szereplők: Chis Reily, Gary Oldman, Rosalind Eleazar, Jack Lowden, Kristin Scott Thomas, Dustin Demri-Burns, Saskia Reeves, Christopher Chung, Antonio Aakeel, Bally Gill, David Walmsley, Stephen Walters, Brian Vernel

Játékidő: 5x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Moon Knight sorozatkritika

>>> Stranger Things sorozatkritika

>>> Peaky Blinders sorozatkritika




Kommentek megjelenítése