Peaky Blinders・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.06.27 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   3575
27. jún Peaky Blinders・AppleTV (Netflix)

Az epikus gengszter sorozat a végéhez érkezett.

Az első világháborús veterán hősök hazatértek a francia frontról és bár egy karcolás nélkül megúszták ezt a borzalmat, a lelkükben mégis szörnyű sebeket hordoztak. A három testvér Thomas (Cillian Murphy), Arthur (Paul Anderson) és John Shelby (Joe Cole) nem igazán tudtak beilleszkedni az otthoni életbe. Az Burmingham ipari körzet ahol laknak, ahol mindig kicsap egy lángcsóva valahonnan, ahol a levegő színtiszta por és szenny nem éppen ideális a számukra. Eldöntik tehát hogy a könnyebb utat választják és alapítanak egy bandát. A Peaky Blinders avagy a Pengesapkások bandájának különleges ismertetőjele, hogy a sapkájukban van egy penge, azzal harcolnak és rögtön a szemre mennek vele, hogy megvakítsák ellenfeleiket. Kegyetlen, könyörületet nélkülöző, kőkemény élet ez, ahol csak az erősek maradhatnak életben. Eleinte lovas fogadásokkal szedték meg magukat, majd a sors úgy hozta, hogy legális üzletbe tudtak kezdeni, szállítmányozással lettek dús gazdagok. De a siker ezen a területen nem jön ingyen, súlyos árat kellett fizetni mindezért.

A sorozat hatodik évadját folyamatosan csúsztatni kellett a világjárvány miatt, sajnos olyan sokáig húzták, hogy közben a Polly nénit (Helen McCory) alakító zseniális színésznőt elvesztettük, rákban halt meg, hatalmas veszteség ez nem csak a sorozatnak, hanem az egész filmiparnak, tehetsége és átütő karaktere örökre pótolhatatlan hiányt fog okozni mind a szívünkben mind pedig a filmvásznon. Logikus tehát, hogy ezt valahogyan a sorozatba is be kellett építeni, szóval az ütős és döbbenetes évadzáró rész után nem sok jóra számíthatunk ebben az évadban sem. A történet 1919-1933 között játszódik, de olyan érzésünk lesz mintha minimum kétszer ennyi idő eltelt volna. Rendkívül nehéz és mély történet ez, egyre nehezebb azonosulni a karakterekkel, de a készítők tehetségét jellemzi ez is, hogy nem az a céljuk hogy csábítóvá tegyék ezt az életmódot hanem az, hogy hűen bemutassák mit tesz az emberrel ha ezt az utat választja. A Peaky Blinders bandája valóban létezett, de a Shelby család kitaláció csupán, érdekesen vegyítik a készítők a kitalációt a valósággal, olyan karaktereket és szereplőket mutatnak be akik valóban léteztek, jómagam el se tudtam volna képzelni, hogy Angliában is ilyen erős volt a fasiszta mozgalom, döbbenten láttam Oswald Mosley (Sam Claflin) karakterét, az egyetlen embert akit nem volt képes legyőzni Thomas, hogy milyen sokra vitte és hogy majdnem sikerült neki is megnyerni a választásokat nem sokkal a második világháború előtt. Hatalmas szerencse volt hogy nem tudtak szövetkezni a németekkel, mert Churchill került hatalomra. Ki tudja hol járnánk most, ha sikerrel járnak.

A Shelby család romaszármazású, egy olyan világot mutatnak be nekünk ahol létezik a boszorkányság és a varázslás hatalma, legalábbis az ő szemszögükből mutatják be ezt az egészet, ami kicsit zavaró lehet azoknak az embereknek akik másban hisznek, de egy valami biztos, a hitnek hatalmas ereje van, éppen ezért nem mindegy hogy miben hiszünk. Babona, varázslás, rituálék, drogok, folyamatosan alkoholizálás mindez olyan zseniális rendezői trükkökkel prezentálva, hogy szinte érezni fogjuk mindazt amit Thomas és a családja érezhetett. A lassított felvételek nagykirálya ez a sorozat, sikerült tökélyre fejleszteni ezeket a pillanatokat, biztos vagyok benne hogy sokáig emlékezni fogunk még arra, ahogy a Shelby fiúk vagy éppenséggel Polly és a lányok vonulnak lassítva, lángcsóvák közepette, cigit szívva. Ember legyen a talpán, aki ezután a sorozat után nem szokik vissza vagy éppenséggel rá a dohányzásra. Percenként minimum kettőre gyújt rá valamelyik szereplő, hűen bemutatva, hogy annak idején kb. mindenki dohányzott. A hatodik évad különösen nagy hangsúlyt fektet ezekre a jelenetekre, az első rész első húsz perce kb. végig lassítva lesz prezentálva, ami nem is csoda mert egészen elképesztően borzalmas dolgoknak lelhetünk a szemtanúi.

A Peaky Blinders egy bűnös utazás egy olyan világba, amit eddig még senki sem mert ilyen élethűen bemutatni, a Keresztapa trilógia vagy bármelyik gengszter történet semmi ahhoz képest ahogy ők ezt prezentálják, egy valami biztos, még a legszélsőbb jobb oldali fanatikusok is máshogy fognak ránézni a romákra miután befejezik és megszeretik ezt a sorozatot. Thomas és családja közti kötelék elképesztően erős, jó látni hogy Thomas az utolsó pillanatig milyen türelmes és kedves bátyjával Arthurral, aki egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a posványba, mert túlságosan érzékeny ahhoz hogy képes legyen feldolgozni ezt a sok borzalmat. Többször meg is tér, befogadja istent a szívébe, de képtelen erre az életmódra, mert a gonosz mindig magával rántja. A legjobb jelenetek a sorozatban amikor végezni akarnak a bandával, de kiderül hogy Thomas rendkívüli intelligenciáját nem lehet csak úgy kijátszani, mindig mindenki előtt egy lépéssel jár, és a családi kötelék olyan erős köztük, hogy mindent megúsznak. Persze néha ők is tévednek, néha őket is éri veszteség, de csak és kizárólag akkor ha nem hallgatnak Thomasra.

Számtalan jó sorozat kijött már az évek során, de a Peaky Blinders egy olyan régivonalas stílust képvisel, olyan magasra helyezi a mércét, amihez foghatóval nem nagyon találkozhattunk a tévézés történetében. Fantasztikus színészek segítenek abban, hogy beszippantson minket a történet, elképesztő látvány és művészi jelenetek minden egyes részben, számtalan fordulat, kiszámíthatatlan következmények, mindig képes lesz meglepni minket, sose tudhatjuk mi fog történni a következő pillanatban. Csak egy dolog van csupán, amiben biztosak lehetünk. Thomas Shelbyt senki sem képes legyőzni, őt csak saját maga pusztíthatja el. Sajnos ugye a számtalan csuszás miatt kaszálták a sorozatot, nem lesz hetedik évad, helyette viszont jönni fog egy mozifilm, amit ha minden igaz 2023-ban fognak elkezdeni forgatni. A komplett színészi gárda rábólintott, szóval várhatóan egy hatalmas „Banggel” fog lezárulni ez a történet, túl sok jóra nem számíthatunk, de abban biztosak lehetünk hogy lesznek epikusan menő lassított felvételek, amiktől ki fog rázni minket a hideg. Ismerve a készítők módszereit nem hiszem hogy happy end lesz a vége, de azt garantálom hogy sokáig emlékezni fogunk erre a befejezésre. Ha valami hiba folytán még nem vágtál bele, akkor ezt bizony pótolnod kell, de ha egyben akarod ledarálni ezt a hat évadot érdemes felkészülni arra, hogy mélységesen meg fog viselni, mert a Peaky Blinders nem egy könnyed szórakozás. Szigorúan felnőtt tartalom, amihez kell egy bizonyos fokú érettség és nyitottság.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.8 | Rotten Tomatoes: 94% | Metacritic: -
Peaky Blinders (season 6 | 2013 - 2022)

Rendezte: Anthony Byrne, Colm McCarthy, tim Mielants, David Caffrey, Otto Bathurst, Tom Harper
Írta: Steven Knight, Toby Finlay, Stephen Russel

Zene: Martin Phipps, Paul Hartnoll, PJ Harvey, Dickon Hinchliffe, Anthony Green, Martin Slattery, Anna Calvi
Szereplők: Cillian Murphy, Paul Anderson, sophie Rundle, Helen McCory, Ned Dennehy, Finn Cole, Natasha O’Keeffe, Ian Peck, Harry Kirton, Packy Lee, Joe Cole, Annabelle Wallis, Kate Phillips, Aimee-Ffion Edwards, Tony Pitts, Benjamin Zephaniah, Tom Hardy, Jordan Bolger, Sam Neil

Játékidő: 6x 1óra

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Tokyo Vice sorozatkritika

>>> WeCrashed sorozatkritika

>>> Dr. Brain sorozatkritika


Kommentek megjelenítése