Tokyo Vice・AppleTV (HBO MAX)

AlmaBlogger   |   2022.06.20 - 09:02   |   Írta: Ca$h   |   2582
20. jún Tokyo Vice・AppleTV (HBO MAX)

Tokióban az élet nem éppen fenékig tejfel, főleg ha egy gaijin vagy.

Jake Adelstein (Ansel Elgort) egy zsidó származású fiatalember, aki a Missouri állambeli Amerikában született, világ életében arról álmodott hogy kitör ebből a kisvárosi nyárspolgári életből amit sokan csak az amerikai álomnak hívnak és kiköltözik Japánba hogy ott tegye próbára a szerencséjét. Jake mindig is olyan ember volt aki megvalósítja az álmait, ennek volt köszönhető hogy ki is utazott és a Sophia egyetemen japán irodalmat tanulva kitűnőre vizsgázott, mindemellett pedig perfekt megtanult japánul, hogy el tudjon helyezkedni az ottani egyik leghíresebb újságnál a Yomuri Shimbunnál. Ő lett az első gaijin (külföldi) riporter, aki állást kapott, számos megpróbáltatás és visszautasítás után egyszerűen képtelen volt olyan cikket írni, ami a rendkívül magas nívónak megfelelt volna, már éppen kezdte volna feladni a harcot amikor egy olyan sztori jött szembe, aminek nem lehetett ellenállni. A gond csak az, hogy ha nyomozásba kezd és meg akarja írni, akkor szembe kell mennie a hírhedt japán bűnözőkkel a Jakuzákkal. De Jake sose volt az a félős fajta, szóval belevágott.

A Tokyo Vice több szempontból is különleges sorozat, elsőnek azért mert hűen bemutatja a japán életmódot és kultúrát egy olyan világot ami mindig is rendkívül zárkózott volt a világ előtt, kevesen vannak akik képesek voltak ott érvényesülni és hű képet festeni az ottani életről. Másfelöl pedig azért nagyon egyedi, mert minden amit a sorozatban láthatunk valóban megtörtént. Jake gyakorlatilag annyira valós történetet írt le, hogy még a nevét se változtatta meg, regényét a Tokyo Vice-t 2009-ben írta meg és publikálta, mondani sem kel hogy hatalmas sikereket ért el vele. Régi álma volt, hogy az egészet megírja japánul is és kiadja a szigetországban, de a számos ponton kényes téma miatt sajnos erre nem volt lehetősége. 2013-ban majdnem meg sikerült filmesíteni Daniel Radcliffe főszereplésével de a hányatatott sorsú történetre még nem volt akkor kész a világ, szóval egészen mostanáig kellett arra várni, végre valahára mindenki megismerhesse ezt az elképesztő történetet. Jake több ponton is az életét kockáztatta azért hogy elkészülhessen, a Yakuza többször is az életére tört és mindent megtettek annak érdekében hogy ez ne sikerüljön. De végre itt van nekünk, Hölgyeim és Uraim, pontosabban fogalmazva Hello Mindenki ez itt a Tokyo Vice.

Jake egy nagyon szerethető karakter, kitartása és alázata igazán példaértékű, képes volt arra amire nem sokan, elvégzett egy egyetemet Japánban, majd állást sikerült kapnia egy olyan újságnál ahol előtte még egyetlen külföldinek sem. Egy bohém, vicces, teljesen naiv fiatalember volt, akit pillanatok alatt elkapott és elemésztett minden amit Japán nyújtani tud. Megismerte Samanthát (Rachel Keller) egy olyan szórakozóhelyen ahol a rezidens konzumhölgyek (nem prostituáltak) gyakorlatilag azzal foglalkoznak, hogy a társaságukért cserébe leitatják a vendégeket, érdekes dolog ez, egy kicsit a Geishákhoz hasonlítanak azzal a különbséggel hogy a legtöbb lány a beszélgetésen kívül másra nem kapható. Samantha ugyancsak egy nagyon érdekes karakter, aki Amerikából jött, szigorú vallásos neveltetést kapott nem is csoda hogy hamarosan szakított ezzel az élettel és gyökeresen változtatott rajta. Illetve itt ismerte meg Satot (Shő Kasamatsu) akinek ugyancsak Samantha tetszik a legjobban és talán minden idők legellentmondásosabb karaktere, ugyanis ő is Yakuza, de nem az a vérengzős mindenkit megölős fajta, hanem kifejezetten érzelmes, saját kódja szerint él, minden körülmények között kerüli az erőszakot és próbál az emberekkel első körben szót érteni. Nem is igazán lehet érteni mit keres egy ilyen bűnszövetkezetben, de az is lehet hogy mindenki így kezdni először majd csak később válik egy érzelemmentes, számító gyilkológéppé. A történet egyrészt az ő szerelmi háromszögükről, barátságukról szól, másrészt pedig ott van a nyomozás és a Yakuzák.

Sato egy ősrégi klánhoz tartozik, amit egyértelműen megtámadott egy viszonylag újabbnak számító család, céljuk eltörölni őket a föld felszínéről és átvenni a hatalmat az ő területeikről. A történet hűen bemutatja, hogyan néz ki japánban egy bűnszervezet, milyen elementáris ereje van a becsületnek, a büszkeségnek, hűségnek, nagyon nem olyanok, mint mondjuk a kínai maffia vagy éppenséggel a temperamentumos olasz. Érdekes látni Sato történetét, bevallom nekem ez a vonal tetszett a legjobban, mert ennek a srácnak a karaktere egészen elképesztő, egyszerre félelmetes, érzelmes, mégis vicces, nagyon egyedi és sokszor elképesztően szórakoztató. Jómagam miatta izgultam a legjobban, hiszen tudva hogy ez a történet valós eseményeken alapul nyilván Jake életben fog maradni, hiszen még a mai napig is él és virul. Mindenképpen szót kell említeni Hiroto Katagiri nyomozóról, aki egy régivonalas talpig becsületes ember minden szempontból példaképe lehet bármelyik rendőrnek, aki a filmes legenda Ken Watanabe alakít. Nála jobb színészt nem is választhattak volna, olyan tartása és kisugárzása van manapaság már kezd kihalni a férfi színészekből. Ha valakiért akkor érte is lehet izgulni, hiszen csodaszép családja van, szerető felesége és két imádnivaló kislánya, rossz belegondolni mi fog történni velük, ha túlságosan beleássa magát Jake nyomozásába, hiszen ha valakinek akkor neki van mit vesztenie. Egyébként hamar megszereti ezt a bolondos amerikai fiút, hamar a szívébe zárja, végül olyan lesz neki mintha a saját fia lenne.

A Tokyo vice nem éppen az a pörgős történet, mi sem bizonyítja jobban, hogy mindez a valóságban is megtörtént, fantasztikus embereknek és karaktereknek a története és drámája ez, akiket pillanatok alatt a szívünkbe fogunk zárni, izgulunk értük és tűkön ülve várjuk hogyan alakul majd a sorsuk. Sajnos az első évad nyolc része túlságosan gyorsan a végéhez érkezett, főleg annak aki most egyben megnézni, de a folytatás garantált ebben biztosak lehetünk. Az HBO MAX újra egy fantasztikus, bátor és merész történetet tett le az asztalra, érthetetlen is a számomra, hogy miért nem kapott nagyobb visszhangot vagy reklámot, már csak abban bízok, hogy ennyi is elég volt ahhoz hogy ne kaszálják el, de ismerve az HBO politikáját erre nem sok esélyt látok. Ha szereted Japánt, a kultúrájukat, vagy csak látni akarsz végre egy igazáén jó krimit, szerethető és különleges karakterekkel akkor semmiképpen se hagyd ki!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 85% | Metacritic: 75
Tokyo Vice (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Josef Kubota Wladyka, Hikari, Michael Mann, Alan Poul
Írta: Jake Adelstein, Jessica Brickman, Karl Taro Greenfeld, Naomi Iizuka, Brad Kane, Arthur Phillips, J.T. Rogers, Adam Stein
Zene: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Szereplők: Ansel Elgort, Ken Watanabe, Rachel Keller, Shő Kasamatsu, Ella Rumpf, rinko Kikuchi, Shun Sugata, Takari Uda, Kosuke Tanaka, Nobushige suematsu, Hideaki Itő, Masato Hagiwara, Eugene Nomura, Ayumi Tanida, Kazuya tanabe, Noémie Nakai

Játékidő: 8x 55perc

 

Ha rendelkezel HBO MAX előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO MAX-ot itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO MAX applikáció

>>> WeCrashed sorozatkritika

>>> Dr. Brain sorozatkritika

>>> HALO sorozatkritika




Kommentek megjelenítése