WeCrashed・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.06.13 - 10:15   |   Írta: Ca$h   |   2068
13. jún WeCrashed・AppleTV+

Egy 47 milliárdot érő Love Story.

Adam Neumann (Jared Leto) világ életében álmodozó volt, nehéz családi körülmények közül jött, gyakorlatilag egy kommunában (kibutz) nőtt fel, ahol semmi sem volt az övé, minden közös volt nem volt saját tulajdona. Éppen ezért döntötte el, hogy Amerikába költözik, a lehetőségek országába azon belül is abba a városba, ahol az álmok megvalósulhatnak. Persze New York és az ottani élet nem éppen olyan amilyennek elképzelte, de hajthatatlan optimizmusa és az álma, hogy egyszer ő lesz a leggazdagabb ember a világon folyamatosan vitte előre. Sorozatvállalkozónak nevezte magát, akinek rengeteg ötlete és találmánya van, amivel meg fogja hódítani a világot, egy szemernyi kétsége nem volt afelől hogy sikerrel fog járni. Már csak egyetlen dolog hiányzott a receptből egy csodálatos nő aki mellett mindezt megteheti. Mikor megismerte Rebekah Paltrowt (Anne Hathaway), aki egyébként Gwyneth Patrlow unokatestéve mindez hirtelen valósággá vált. Őrült szerelem lobbant kettejük között és valósággá vált a mesébe illő történet miszerint egy férfi és egy nő szerelme, ha igazán hisznek egymásban minden akadályt képes legyőzni.

Térdvédő kisbabáknak, hiszen kisbabák mindenhol vannak és kell nekik is a védelem, visszahajtható sarkú női cipő hiszen nincsen annál praktikusabb mikor a hölgy maga döntheti el éppen utcai vagy alkalmi viseletet szeretne-e hordani, illetve közösségi albérletek, ahol emberek együtt élhetnek olcsóbban és mindenről közösen gondoskodnak. Ezek voltak a forradalmi ötletei amikkel meg akarta hódítani a világot, mindene megvolt a sikerhez, végtelen önbizalom, elképesztő beszélőke csak éppenséggel egy darab embert nem talált, aki támogatta volna. Majd miután megismerkedett Rebekahval és Miguellel jött arra rá, hogy a jövő a közösségi munkahelyeké. Egy olyan irodát képzelt el, ahol az emberek együtt vannak egy nagy nyitott területet, a helységből csak egy pici szeletet bérelnek, de alapvetően egy fantasztikus közösségi élményben vesznek részt. Kibérelni a házat nyilván sokba kerül, de egy hatalmas területen olyan sok kis fakkot lehet létrehozni, ami tisztességesen fedezi a költségeket. Csak ugye Adam az első sikerek után elkezdett nagyban álmodni, mi lenne ha minden irodában biztosítanának ingyen ételt, alkoholt, szórakozási forrásokat, mi lenne ha minden este buli lenne, mi lenne ha az emberek alig várnák hogy bemehessenek dolgozni, mi lenne ha a „Végre Pénteket” felcserélnénk „Végre Hétfőre”. Adam és Rebekah mindig is annak volt a híve, hogy az ég világon semmit sem szabad úgy csinálni ahogyan szoktunk. Pontosan ez okozta a végüket és verte be a koporsóba az utolsó szöget.

Nemrég fejeztem be a sorozatot és csak tátott szájjal néztem végig az egészet azon gondolkodva, hogy a 21. században kettő ilyen elvarázsolt, álmodozó, fellegekben szálló ember hogy a fészkes fenébe volt képes ilyen messzire eljutni illetve azon is hogy lehetséges az hogy tizenkét év alatt én erről semmit nem hallottam vagy olvastam. Adam és Rebekah története egészen elképesztő, alapvetően amit elképeltek, amit képviseltek és amit üzentek a világnak olyan mint valami drogos hippi álma a világról amit belekiált egy fesztiválon a levegőbe és de senki nem hal meg, nekik mégis majdnem sikerült mindezt hosszú távon megtartani, túlságosan is hosszú távon. Úgy gondolom, hogy ez csak kettő dolog miatt volt lehetséges, egyrészt Miguel miatt akinek sikerült nagyjából mindvégig józannak maradnia, illetve Adamnek aki olyan karizmatikus és hipnotikus személyiség volt hogy képtelenség volt neki ellenállni. Akárhogyan is nézzük ez az egész olyan volt, mint valami orbitális 47 milliárdos átverés, egy „con” ahogyan a művelt amcsik szokták mondani, csak éppenséggel több százezer ember élete ment miatta tönkre, dolgoztak éhbérét van aki több mint tíz évig, és mivel részvényt kaptak a cégből folyamatosan abban bíztak hogy egyszer majd kikerül tőzsdére a cég és akkor majd milliomosok lesznek. Mindez meg is valósulhatott volna, ha éppenséggel Adam nem esztelenül csinálta volna mindezt.

De mi okozta a cég vesztét? Hát legfőképpen az, hogy sokkal több pénzt költöttek, mint ami a bevétel volt. Hogy ezerszer nagyobb tempóban fejlődtek, mint amit az üzleti modell megengedett volna. Illetve az, hogy sajnos a cég koránt sem ért annyit, mint amennyit gondoltak róla. A végére már heti ötvenmillióba került a fenntartása miközben a bevételük ennek csak a töredéke volt. A „WeWork” azóta is létezik és egy új erőskezű, józan vezetővel sikerült talpra állítani a céget. Az álom, amit Adam elképzelt megvalósult, amit elért azt soha nem lehet tőle elvenni, csak éppenséggel kicsit józanabbul, felnőtt ember módjára kellett volna mindezt csinálni. Jómagam nem sokat vártam ettől a sorozattól nagyon jól tette az Apple hogy olyan zseniális és egyébként Oscar-díjas színészeket kért fel a szerepre mint Jared Leto illetve Anne Hathaway, mert ahogyan engem is még sokan mások lesznek akiket bevonz csupán ez a húzás. A kettejük közti kémia és kapcsolat egészen elképesztő, sok minden rosszat lehet róluk mondani, de azt semmiképpen sem hogy nem szerették egymást. Olyan jó érzés látni, hogy milyen erős és minden akadályt lebíró szerelem jött létre közöttük. Adam mindenben támogatta feleségét, soha nem csalta meg, mindig hallgatott a tanácsaira és rengeteget köszönhet neki. Míg Rebekah mindenben támogatta és bíztatta a férjét mindent feladott érte, sokszor ezzel teljesen megalázva saját magát és nem félt kihirdetni a véleményét miszerint a nőnek az a feladata hogy támogassa a férjét. A mai modern feminista világban egyszer komolyabb gondja is adódott ebből, de intelligens nőként nagy nehezen ki sikerült vágnia magát a slamasztikából. Egyszerűen jó nézi őket, mindenki ilyen kapcsolatra és szerelemre vágyik és ha mást nem is, de azt bebizonyították hogy két ember ha igazán szereti egymást mindenre képes.

A WeCrashed egy szó szerint hihetetlen történet, valós eseményeken alapszik, ellentétben a hasonló filmekkel sokkal több minden történt úgy ahogy láthattuk mint gondolnánk, persze a személyes magánbeszélgetéseket csak kitalálták, a valóságban biztosan máshogyan történtek ezek a dolgok, Jared Leto például azt tanácsolta az eredeti Adam Neumannek hogy ne nézze meg a sorozatot, gondolom ezzel csak jót akart neki. De én mégis úgy gondolom, hogy valahol jó érzés lehet nekik is így látni a saját történetüket, talán tanultak belőle, illetve még szerencséjük is volt, mert egy ilyen közösségi munkahely a Covid alatt az elsők között ment volna csődbe, főleg úgy ahogyan ők vezették. Fantasztikus rendezés, képi világ, több mint zseniális színészek, könnyed, laza hangvételű sorozat annak ellenére hogy emberek ezreinek ment tönkre az élete. Legyen ez egy lecke mindenki számára, mert mondanivaló az van benne bőven!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: 66% | Metacritic: 65
WeCrashed (miniseries | 2022)

Rendezte: Glenn Ficarra, John Requa, Cory Fisher, Tinge Krishman, Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Írta: Eleanor Burgess, Drew Crevello, Lee Eisenberg, Zenzele Price, Eva Anderson, Elissa Karasik, Mark Stasenko
Zene: Christopher Nicholas Bangs
Szereplők: Jared Leto, Anne Hathaway, Kyle Marvin, anthony Edwards, Theo Stockman, Andrew Burnap, Troy Iwata, Cricket Brown, Robert Emmet Lunney, Q-T Fagbenie, Tom Galantich, Campbell Scott, Kim Eui-sung

Játékidő: 8x 55perc

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Dr. Brain sorozatkritika

>>> HALO sorozatkritika

>>> From sorozatkritika




Kommentek megjelenítése