HALO・AppleTV (Paramount+)

AlmaBlogger   |   2022.05.30 - 07:58   |   Írta: Ca$h   |   1333
30. máj HALO・AppleTV (Paramount+)

A Paramount+ megpróbálkozott a lehetetlennel …

2001 November 15-én a Microsoft egy olyan dologgal próbálkozott ami sokak számára lehetetlennek tűnt, egy alapvetően PC környezetben elhíresült software készítő cégen belül egy maroknyi emberből álló elvetemült csapat úgy döntött, hogy be szeretne törni a konzolpiacra. Akkoriban a Sony PlayStation 2 szépen egymás után gyalulta le az összes nagyon céget a piacról, többek között kivégezte a Sega Dreamcastet amit a mai napig a valaha volt legjobb és legszerethetőbb konzoljának tartották, de a PS2 annyira sikeres volt hogy semmi nem vehette fel vele a versenyt. Csak a Nintendóban volt elég szufla ahhoz, hogy kitartson ami a mai napig tart, kevesen tudják, de az ő konzoljaik nyújtják a legjobb eladásokat azóta is. Na ebbe a piacba akart betörni a Microsoft, mindenki öngyilkos küldetésnek tartotta. Létezik egy fantasztikus dokumentumfilm ezzel kapcsolatban a Youtube-on érdemes megnézni, ha látni szeretnénk az egész képet. Viszont volt egy ütőkártya a kezükben, az akkor még csak pár emberből álló lelkes játékfejlesztő cég a Bungie, akik azt a feladatot kapták, hogy meg kéne csinálni azt a játékot, amivel el lehet adni az MS új konzolját az Xboxot. Ez a játlék a Halo volt, minden más már történelem.

Rendkívül nehéz egy olyan sorozatról beszélni, ami ezt a címet kapta, ugyanis egy több mint húsz éves játéksorozatról beszélünk, ami megélt már hat folytatást, számos mellékágat, mobilos és stratégiai játékokkal kiegészítve, betört a mobilpiacra is, készültek árkád címek is és a történet (lore) annyira terebélyes, magával ragadó és ígéretes volt hogy számos könyvet is írtak belőle, amivel még jobban elmélyítették ezt a fantasztikus történetet. Nagyon régen felröppentek a hírek hogy szeretnének belőle vagy filmet vagy sorozatot csinálni, ha jól tudom még maga Stephen Spielberg is a lehetséges készítők között volt, de sorban kaszáltak el minden ötletet, hiszen a  formátum, a felépítés amire az egész játék épül olyan amit nagyon nehéz lenne megfilmesíteni, hiszen adott egy arctalan katona, egy könyörtelen gyilkos, gyakorlatilag egy szocipata, aki sose vesz le a sisakját, akinek sose láthatjuk az arcát, sokáig abba sem voltunk biztosak hogy ember egyáltalán, aki gyakorlatilag szerelmes egy mesterséges intelligenciába, egy hologramba, aki részben az anyja, részben a társa és talán az egyetlen „személy” a világon aki fontos a számára, akiért bármit megtenne. Az egész játéksorozat az ö kapcsolatukra épült, ami a Halo 5-ben nagyjából elérte a végpontját, de sokak számára ez annyira nagy csalódás volt, hogy a legújabb részben a Halo Infinite-ben a készítők előhúzták a soft reset opcióját, hogy minden elölről kezdődhessen kettejük között. Master Chief és Cortana kapcsolata nagyon egyedi, különleges, nehezen érthető, csak azoknak jelent valamit, akik teljesen képben vannak a játékok történetével és ha lehetséges számos könyvet is olvastak róla, ami rengeteg háttérinfót nyújt az egész lore-hoz. Majd a Bungie, akinek gyakorlatilag a mai napig tartó őrületes sikereit köszönheti a Microsoft kilépett a cégtől, a Halo általuk készített utolsó részével a Reachel, amiben megismerhetjük a Noble Team hősies csatáját a valaha volt legnemesebb csapatét akik gyakorlatilag az életüket adták a Reachen történt végső csatán, ahol az emberiség veszített, de nekik köszönheti többek között Master Chief is az életét. A játék végén a főszereplő Noble 1-el addig kell küzdenünk a folyamatosan ránk törő Covenant hordával szemben amíg nem bírjuk tovább és meghalunk, voltak olyan emberek akik ezt órákig bírták, de nincsen kiút, nincsen más megoldás, mert neki is meg kell halnia, hiszen ami történt, megtörtént nem lehet rajta változtatni. Olyan jelenetek és élmények ezek a játékkészítés történelmében, amik örökérvényűen megváltoztatják a hozzáállásunkat egy játékhoz, ami valójában „csak” egy játék.

Amerikában a Halonak hatalmas rajongótábora van, megvesznek ezért a történetért, Master Chief egy olyan ikonikus alak, ami a legnagyobb hősökhöz hasonlítható. Nem véletlenül hívják őket Spartanoknak az emberiség reménységeinek, akikből már gyerekkorukban kiöltek minden emberi érzelmet, akik sokkal nagyobbak, erősebbek és okosabbak bármilyen hétköznapi embernél, gyorsabban gyógyulnak, elképesztő reakcióidejük van és a rajtuk lévő Mjolnir páncél mindezen csak még egy szintet dob, nem véletlen hogy a Covenant démonnak hívja őket. Persze mindaz ahogyan ezt Dr. Halsey elérte embertelen és gyakorlatilag bűn az emberi faj ellen, nem véletlen, hogy a játékban egy idő után hadbíróság elé kerül tettei miatt, még akkor is ha ő hozta létre a tökéletes katonákat az emberiség megmentőit. Na és akkor egy ilyen bevezető után, amit nem véletlenül írtam, jön egy sorozat, ami olyan mintha Halo lenne de mégse az. A készítők előre szóltak, hogy azoknak akik ismerik a játékot csalódást fog okozni, azoknak viszont akik nem, nagyon fog tetszeni, én látva az első bemutatókat teljesen el voltam varázsolva, nem voltam képes felfogni hogy mire gondoltak. Az első rész első jelenete amikor harcra kerül a sor bebizonyította, hogy a mai technológia, a filmezés szintje már olyan magas, hogy gond nélkül meg tudnak valósítani, filmvászonra tudnak hozni egy olyan élményt, amit eddig csak a játékokból ismerhettünk meg. Teljesen el voltam ájulva, majd a rész közepén Master Chief levette a sisakját és ekkor éreztem, hogy valami meghal bennem.

Majd egyik csalódás jött a másik után, mindeközben viszont teljesen magával ragadtak a történések, a lelke a sorozatnak, tetszett a történet, minden amit üzen, ahova tart, teljesen vegyes gondolataim voltak a nézése közben, azt se tudtam hova tegyem mindezt amit belül érzek. Hiszen miközben egyik rész a másik után vette semmibe és tiporta sárba mindazt, amit a játékkészítők húsz év alatt felépítettek, pontosan annyira volt hű mégis a címekhez, mind látványban, hangokban, akciójelenetekben, a Covenant külsejével prezentálva, hogy éppen hogy csak fent tudták tartani az érdeklődésemet. Ahogyan és amilyen módon belépett a képbe Cortana több mint kegyetlen volt, alapvetően jelelemző a sorozatra a megdöbbentően nagy brutalitás és realisztikus harci jelenetek, amik a játékra nem jellemzőek, hiszen ott nincsen vér, nincsen különösebb brutalitás, a legdurvább mozdulatokat is úgy oldották meg hogy a kisebb korosztály is játszhasson vele, itt a sorozatban viszont olyan magas szinten van időnként a „gore” hogy csak lestem. Az hogy Cortana hangja (Jen Taylor) az eredeti a játékból több mint zseniális húzás volt, eleve Cortana karaktere imádnivaló és tökéletes volt a választás mind a külsejére, mind pedig a jellemére vonatkozólag, már most látszik rajta, legalábbis úgy tűnik hogy szerelmes Master Chiefbe, ami rögtön visszahozza azokat a kedves, szívmelengető emlékeket, amik örökérvényűleg beleégtek az agyunkba: „Don’t make a girl a promise you can’t keep ..” az egyik kedvenc mondatom a játékból amit nagyon remélem egyszer még beleraknak a sorozatba.

Szóval felemás érzésekkel és véleménnyel néztem végig a sorozatot, folyamatosan lepontozva magamban, Kwan Ha (Yerin Ha) története például számomra annyira érdektelen és felesleges volt, hogy képtelen vagyok elképzelni mi a fészkes fenéért kellett belerakni, olyan értelmetlen és felesleges mellékvágány kitöltő részek voltak ezek amit tudtommal minden egyes néző tiszta szívből utált. Szerencsére Soren 066 renegát Spartan is vele volt minden jelenetben, aki létező személy, az eredeti történetben és ezerszer érdekesebb a csajnál. Remélem sikerült ezt végre lezárni vagy valami hatalmas fordulatot hoznak majd ki belőle, például bekerül idővel a Spartan III programba vagy valami ilyesmi, hogy idővel értelmet nyer majd, de most ezt végignézni maga volt a kínszenvedés. Az hogy Master Chief a levett sisakja után egyre kevesebb ruhadarabot viselt, a végén már meztelenül is látnunk kellett, a további dolgokról nem is beszélve, olyan erőszak volt az eredeti történeten amit borzalmasan nehéz megemészteni, ugyanez mondható el az érzelmi chip eltávolítása utáni szenvedésről, amit John és Kai produkál, érdekes szösszenet volt ez, de borzalmasan kínos volt végignézni ezeket a jelneteket. Majd az utolsó részben végre történik valami, amivel talán minden a helyére kerül és megértjük, hogy miért volt szükség mindenre, amit eddig láthattunk. Ha úgy folytatódik tovább a történet ahogyan azt remélem akkor azt kell hogy mondjam zseniális volt ez a sorozat. Csak az utolsó résznek köszönheti, hogy három pontról rögtön felugrott négyre az értékelésem, bevallom jól is esett így döntenem, mert alapvetően a Halo minden idők talán legjobb játékadaptációja, az egyetlen gond vele csak az, hogy annyi mindenben hű a játékokhoz, hogy minden ami meg eltér tőle fájdalmasan kínos a játék eredeti rajongóinak.

A Paramount+ megugrotta a lehetetlent, megfilmesítette azt, amit olyan sokan mások előtte nem mertek, részben büszke vagyok rájuk részben pedig félek, hogy innentől fogva csak rosszabb lesz. Viszont ha sikerül némileg visszatérni az eredeti játék által közvetített üzenetre és hangulatra, akkor nagyon szép jövő várhat még erre a sorozatra. Kicsit fájó pont volt még nekem, hogy minden idők legjobb játék zeneszerzőjét Martin 'O Donnelt (aki az eredeti játékokat komponálta) nem kérték fel arra hogy rakja össze a sorozat zenéjét, sokat nyertek volna vele, kár érte. Én már csak abban bízom, hogy ez fog történni és akkor több mint valószínű, hogy a második évad alatt az agyunkat el fogjuk dobni a gyönyörtől. Mert ilyen látvánnyal, ilyen trükkökkel ilyen profi filmes brigáddal minden esélye megvan arra, hogy egy legendává váljon, akárcsak a játék maga, ami már most is az.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.0 | Rotten Tomatoes: 70% | Metacritic: 61
Halo (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Jonathan Liebesman, Otto Bathurst, Roel Reiné, Jessica Lowrey
Írta: Steve Kane, Kyle Killen, Justine Juel Gillmer, Silak Luisa, Richard Robbins
Zene: Sean Callery
Szereplők: Pablo Schreiber, Shabana Azmi, Natasha Culzac, Olive Gray, Yerin Ha, Bentley Kalu, Kate Kennedy, Charlie Murphy, Danny Sapani, Jen Taylor, Bokeem Woodbine, Natascha McElhone, Ryan McParland, Casper Knopf

Játékidő: 9x 45perc

 

Ha rendelkezel Paramount+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy itthon egyelőre nem elérhető a Paramount+ szolgáltatás, de vannak olyan TV-s csomagok ahol már igen.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Paramount+ applikáció

>>> From sorozatkritika

>>> Attack on Titan sorozatkritika

>>> The Last Days of Ptolemy Grey sorozatkritika




Kommentek megjelenítése