Az Apple mindenképp jól járna az EA-vel, mégsem valószínű a felvásárlás

Apple Hírek   |   2022.05.31 - 18:10   |   Írta: Hidasi Ákos   |   757
31. máj Az Apple mindenképp jól járna az EA-vel, mégsem valószínű a felvásárlás

Az EA eladná a tevékenységét, az Apple pedig a hírek szerint fontolóra vette a vásárlást, mégsem valószínű, hogy nyélbe tudnák ütni az üzletet.

Egy friss jelentés szerint az Electronic Arts (más néven EA) játékgyártó cég potenciális vevőt keres - és az egyik jelentkező úgy tűnik nem más, mint az Apple. Bár az Apple minden bizonnyal jól járna, ha felvásárolná az EA-t, a tranzakció megvalósulása mégsem tűnik valószínűnek.

Bár sem az EA, sem az Apple nem nyilatkozott egy esetleges üzletről, a pletykák szerint az EA el akarja adni a tevékenységét, vagy legalábbis össze akar olvadni egy másik vállalattal. Ezek a pletykák azután röppentek fel, hogy a Microsoft az év elején 68 milliárd dollárért, vagyis közel 25 billió forintért megvásárolta az Activision Blizzardot, a Sony pedig 3,6 milliárd dollárért (1.3 billió forintért) a Bungie-t. Egy üzlet az EA-val természetesen szintén dollármilliárdokat érne, bárki is vásárolná fel a játékgyártó céget.

Az EA felelős néhányért a világ legnépszerűbb játékfranchise-ai közül, többek között a The Sims, a SimCity, a Need for Speed, a Burnout, az EA Sports FC (korábban FIFA), és a Plants vs. Zombies játék is olyan cím, amelyet az Electronic Arts jegyez. Sőt, a meglévő játékok mellett a vállalat jelenleg egy vadonatúj NCAA College Football játékon is dolgozik.

 

Az EA és az Apple

Érdekesség az Electronic Artsról, hogy a cég alapítója, Trip Hawkins az 1970-es években az Apple-nél dolgozott. A cégtől való 1982-es távozása után alapította meg az EA-t. Az Electronic Arts később más korábbi Apple-alkalmazottakkal is összefüggésbe hozható volt, sőt egy ponton Steve Wozniakot is meghívta, hogy foglaljon helyet az igazgatótanácsban.

A Windows PC-k rendkívül népszerűvé válásával, és a játékkonzolok megjelenésével a Mac-et sosem szánták és tekintették igazi gaming gépnek. Ennek ellenére az EA néhány játéka, például a The Sims mindig is elérhető volt Mac-re. 2007-ben az EA még több címet tett elérhetővé a Mac OS X felhasználók számára. Ezek közt olyan nagy nevek is megtalálhatóak voltak, mint például a Need for Speed: Carbon és a Spore.

Az Apple egyébként korábban is mindig szorosan együttműködött az Electronic Arts céggel az iOS-eszközökön elérhető játékok népszerűsítése érdekében. Az olyan címek, mint a Plants vs. Zombies, sőt az olyan játékok mobilverziói, mint a Need for Speed is többször szerepeltek már az Apple rendezvényein. Mindezeket figyelembe véve feltételezhető, hogy a vállalatok jó kapcsolatot ápolnak egymással.

 

Apple Arcade

Bár az Apple sosem törődött különösebben a videojátékokkal, a vállalat 2019-ben bevezette az Apple Arcade-et. A platform számos reklámmentes játékot kínál iPhone-ra, iPadre, Macre és Apple TV-re egy havi előfizetéses rendszer keretei közt.

Az Apple Arcade azonban sosem vált igazán népszerűvé. Az Apple olyan klasszikus mobiljátékok felújított változataival próbálta előremozdítani a platform népszerűségét, mint az Angry Birds és a Fruit Ninja. De az egészen biztos, hogy még hosszú út áll előttünk és az almás cég előtt, ha az Apple valóban fel akarja venni a versenyt az olyan valódi konzolokkal, mint a PlayStation vagy az Xbox.

Az Apple Arcade alapvetően egy mobil játékplatform, még akkor is, ha Macen és Apple TV-n is elérhető. Hiányoznak a konzolszintű, triple-A kategóriás, nagy költségvetésű, grandiózus játékok. Egy ezzel összefüggő nehézség, hogy bár az Apple az iOS és az Apple Silicon chipek révén egy meglehetősen erős platformmal rendelkezik, úgy tűnik, hogy a nagy fejlesztőket nem igazán érdekli az Apple Arcade.

Ez azonban abban az esetben megváltozhat, ha az Apple felvásárolja az EA-t. A vállalat nemcsak népszerű játékfranchise-okat hozhatna a készülékekre, hanem néhány klasszikus játékot is kiadhatna az Apple Arcade-en. Az EA-val a kezében az Apple könnyen vonzóbbá tehetné az Apple Arcade-et, mint az eddig valaha volt, miközben megmutatná a fejlesztőknek, hogy a Macek és az Apple TV is jó játékplatformok.

Ráadásul egy saját stúdiójátékkal az Apple számára is előnyös lenne a pletykált AR/VR headset játékképességeinek népszerűsítése.

 

Vajon ez valaha meg fog történni?

Sajnos az EA felvásárlása az Apple részéről valószínűtlennek tűnik. Az Apple Arcade ellenére az Apple sosem tűnt érdekeltnek abban, hogy saját játékai legyenek. Ehelyett inkább fejlesztőkkel dolgozik együtt, hogy rávegye őket, hozzák el játékaikat az Apple platformjaira.

Emellett trösztellenes aggályok is felmerülnek. Mivel az Apple ellen vizsgálat folyik versenyellenes gyakorlatok miatt, az egyik legnagyobb játékgyártó cég felvásárlása jelenleg nem biztos, hogy jó ötlet lenne az almás cég részéről. Ha az Apple nem hajlandó autonómiát adni az EA-nak, hogy továbbra is kiadhasson játékokat más platformokra, akkor ez hosszú távon biztosan problémát jelentene a cupertinói vállalat számára.

Végső soron, még ha az Apple-nek előnyös is lenne az EA felvásárlása, az Apple nem játékgyártó cég - ez egyszerűen nincs benne az Apple DNS-ében. Egyrészről szívesen látnám, ha az összes EA-cím az Apple platformjaira kerülne, ugyanakkor azt már kevésbe szívesen bíznám az Apple-re, hogy az iparág számára ilyen fontos franchise-okat kezeljen.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése