Az Apple leválthatja a Lightningot

Almás Pletykák   |   2022.05.15 - 15:20   |   Írta: Hidasi Ákos   |   343
15. máj Az Apple leválthatja a Lightningot

A Bloomberg megerősítette, hogy az Apple USB-C porttal rendelkező iPhone-okat tesztel.

Az Apple a legújabb információk szerint valóban teszteli a Lightning portok helyett USB-C portokkal felszerelt iPhone-okat a Bloomberg újságírója, Mark Gurman szerint. Mark Gurman neve egyébként nem véletlen, ha ismerősen hangzik, az újságíró ugyanis szinte megkerülhetetlen az almás céget érintő hírek közlésében. Így tehát bár a megerősítés nem az Apple-től jött, szinte biztosak lehetünk az információ hitelességében. Az Apple azonban egészen biztos, hogy egyelőre 2023-ig nem tervezi a Lightning csatlakozóról az USB-C-re való átállást, az idei iPhone-ok tehát továbbra is Lightning porttal rendelkeznek majd a megjelenésükkor.

Az USB-C-re való esetleges váltásról régóta keringenek szóbeszédek, azonban hitelt érdemlő forrásból mostanában először Ming-Chi Kuo Apple-elemzőtől hallottunk a témáról, aki a hét elején azt mondta, hogy az Apple a tervei szerint, a 2023-ban érkező iPhone 15 modellekben már elhagyja a Lightning portot az USB-C port javára.

Visszaemlékezve az évek során végtelenül sok pletyka keringett arról, hogy az Apple is áttér az USB-C portok használatára. Már akkor lehetett hallani hasonló információkat, amikor az USB-C csatlakozó először bevezetésre került más gyártók mobil eszközein. Azután pedig a közelmúltban újult erővel érkeztek a pletykák, hogy az Apple elkezdte használni az USB-C-t az iPad termékcsalád csatlakozójakánt a saját fejlesztésű Lightning portjai helyett. Egészen eddig azonban az almás cég ragaszkodott a Lightninghoz az iPhone-ok esetében, ami egy igencsak megosztó álláspontnak számított a cég részéről.

A legújabb elemzéseket és információkat olvasva azonban felmerül a kérdés: ha az Apple egészen eddig ilyen határozott, már-már makacs módon ragaszkodott a Lighning csatlakozókhoz az iPhone termékcsalád esetében, akkor vajon minek hatására döntött úgy éppen most, hogy lecseréli a csatlakozókat USB-C portokra?

 

Az Európai Unió jogszabálya

A Potenciális magyarázat az Apple hirtelen véleményváltozására az Európai Unió által valószínűleg hamarosan bevezetésre kerülő jogi követelmények lehetnek. Az Európai Unió egy olyan jogszabályon dolgozik ugyanis jelenleg, amely megkövetelné az Apple-től (illetve más gyártóktól is), hogy az USB-C technológiát használja a teljes termékkínálatában, vagyis az iPhone-ok, iPadek és AirPodok esetében is.

A jogszabályjavaslat egyelőre még elfogadásra vár, azonban annak elfogadása és hatályba lépése esetén minden Európában értékesített készüléknek univerzális USB-C porttal kellene rendelkeznie. Ez a szabály minden vezetékkel tölthető eszközre kötelező érvényű lenne. Így tehát az Apple-nek speciális USB-C iPhone modelleket kellene szállítania Európába, vagy a kettősséget elkerülve egyszerűen világszerte le kellene váltania Lightning csatlakozóit a mára már modernebbnek számító USB-C portokra.

Az USB-C portok egyébként gyorsabb töltési sebességet és gyorsabb adatátvitelt tennének lehetővé, ráadásul az iPhone-t összhangba hoznák a már eddig is USB-C-t használó Mac és iPad modellekkel.

Ha az Apple végül elhatározza magát, és az iPhone 14-es szériát követően tényleg áttér az USB-C-re, Gurman szerint a vállalat egy olyan adapterrel fog előállni, amely lehetővé fogja tenni, hogy az USB-C csatalkozóval érkező iPhone-ok csatlakoztathatók legyenek a Lightning-porttal rendelkező kiegészítőkhöz is.

 

Eddig hogyhogy nem érkezett USB-C-vel felszerelt iPhone?

Jogosan merül fel ezen tények tudatában a kérdés, hogy vajon ha valóban gyorsabb töltési és adatátviteli sebességet tesznek lehetővé az USB-C kábelek és nagyobb összhangot is tesznek lehetővé az Apple többi termékcsaládjával, akkor vajon eddig miért nem történt már meg a váltás?

A válasz erre természetesen nem egyszerű és semmiképp nem egyértelmű, erre vonatkozó nyilatkozatot ugyanis nem adott ki az almás cégóriás. Ming-Chi Kuo (az Apple-elemző, aki a váltás hírét elsőként közölte a hét elején) azonban nemrég azt nyilatkozta  atémában, hogy a vállalat egyrészt pont az USB-C csatlakozó univerzalitása miatt vonakodott meghozni a váltást érintő döntést, ugyanis úgy véli, hogy az USB-C csatlakozóra való átállás negatívan befolyásolná a Made For iPone (Mfi) programot. A Made For iPhone program „sérülése” pedig sem az Apple, sem a felhasználók, sem pedig a programban részt vevő harmadik felek számára nem lenne előnyös, ez az a program ugyanis, amelynek keretein belül az Apple egy fajta együttműködési lehetőséget ajánl harmadik félként jelenlévő cégeknek, hogy a kifejezetten az iPhone-okhoz készülő vezetékes vagy vezeték nélküli kiegészítőik semmiképp ne üközzenek kompatibilitási problémákba.

A másik valószínű ok a csere halogatására Kuo szerint az USB-C alacsonyabb vízássósági szabványai lehetnek.

Fontos egyébként azt is észben tartanunk, hogy az iPhone 12-es szériával bemutatott MagSafe funkció is része az Apple ökoszisztémájának, amivel kapcsolatban több hírt és pletykát is hallhattunk az elmúlt időkben. Elhangzott például, hogy állítólag az iPhone-ok és iPad-ek következő generációinak valamelyikével hamarosan érkezhet a Reverse Wireless Charging funkció is, aminek segítségével a telefonok és iPadek más vezetékmentesen tölthető készülékek töltésére is képesek lesznek. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az Apple hosszútávú célja a teljesen csatlakozómentes telefon kiadása, erre azonban még az iPhone 14-es szériával biztosan nem fog sor kerülni.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése