Gyűlnek a viharfelhők a Lightning felett, mi lesz a vége?

Apple Hírek   |   2022.05.12 - 20:39   |   Írta: Hidasi Ákos   |   477
12. máj Gyűlnek a viharfelhők a Lightning felett, mi lesz a vége?

Az almás cég annak idején 10 évre tervezett a Lightning csatlakozó bemutatásakor, ez azonban idén letelik. Hogyan tovább?

Amikor Phil Schiller 2012 szeptemberében, az iPhone 5 leleplezésekor bemutatta a Lightning-csatlakozót, "a következő évtized modern csatlakozójának" nevezte azt. 2012-től pedig akárhogy is számolunk,  ez a bizonyos 10 év még ebben az évben, 2022-ben letelik. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy milyen lesz az iPhone jövője, és hogy ez a jövő tartalmazni fog-e Lightning-csatlakozót, esetleg valamilyen más portot, vagy egyáltalán semmilyen bemenet nem lesz megtalálható az új eszközökön.

 

A Lightning múltja, jelene és jövője

Az iPhone 5 óta minden iPhone rendelkezik Lightning-csatlakozóval, amelyet az Apple 2012-ben a bejelentésekor úgy reklámozott, mint "kisebb, okosabb és tartósabb" csatlakozót a korábbi 30 tűs csatlakozóhoz képest. Mostanra pedig bár az almás vállalat iPad termékcsaládjának többsége és a teljes Mac termékcsalád már USB-C csatlakozóval rendelkezik, az iPhone egyelőre kimaradt a sorból, továbbra is Lightning csatlakozóval szerelve érkezik.

Az okostelefon-ipar gyorsan átállt az USB-C-re a csatlakozó néhány évvel ezelőtti megjelenésekor, és a piacon lévő készülékek túlnyomó többsége a sokoldalúbb, univerzálisabb csatlakozóval rendelkezik mára. Az Apple vonakodása, hogy követi-e az iparágat az USB-C bevezetésében, sok vásárlót bosszantott, de úgy tűnik, az Apple a belátható jövőt tekintve ragaszkodik a Lightninghoz az iPhone-on.

Ming-Chi Kuo, az Apple elemzője, aki gyakran oszt meg később igaznak bizonyuló betekintéseket az Apple termékterveibe, nemrég elmondta, hogy a vállalat úgy véli, hogy az USB-C bevezetése negatívan befolyásolná a Made for iPhone (MFi) programot, és azt is megjegyzi, hogy az Apple-t aggasztják az USB-C vízállóságának alacsonyabb szabványai a Lightninghoz képest. Tekintettel erre a két pontra, Kuo szerint az iPhone továbbra is a Lightningot fogja tartalmazni a "belátható jövőben".

 

Mi tehát a továbblépési lehetőség? 

Az Apple végső célja az iPhone esetében az, hogy a készülékek teljesen port nélküliekké váljanak, és a MagSafe, illetve a vezeték nélküli kapcsolatokra támaszkodjanak a töltési és adatátviteli igények kielégítésére. A MagSafe azonban továbbra sem mondható egy tökéletesen kiforrott funkciónak. A MagSafe először az iPhone 12-ben debütált, és bár az Apple-nek egyéb tervei is vannak a funkcióval, egyelőre a használhatósága a töltésre korlátozódik.

Az Apple tehát nagy valószínűséggel nem fogja elhagyni a Lightning csatlakozókat azért, hogy mindössze néhány év erejéig átálljon az USB-C-vel történő töltésre, mielőtt az iPhone-ok teljesen port nélkülivé válnának. Ehelyett jelentősen valószínűbb opciónak tűnik, hogy az iPhone-ok továbbra is Lightningot használnak majd, miközben a MagSafe továbbra is érik egy jövőbeli port nélküli iPhone-hoz.

 

Külső tényező

Az Európai Bizottság azonban befolyásolhatja, hogy milyen hamar kapunk port nélküli iPhone-t. Az Európai Bizottság egy olyan irányelvjavaslatot terjesztett elő ugyanis a közelmúltban, amely előírná, hogy minden fogyasztói elektronikai eszköznek - beleértve az okostelefonokat, táblagépeket, fényképezőgépeket, fejhallgatókat, hordozható hangszórókat és kézi videojáték-konzolokat - rendelkeznie kell egy "közös porttal", azaz USB-C-vel. Ha az irányelvet 2022-ben elfogadják, a vállalatoknak, például az Apple-nek két évük lesz arra, hogy eszközeiket átállítsák az USB-C-re.

Van azonban néhány kikötés. Papíron az irányelv jelentős változást jelentene az iPhone számára, mivel kénytelen lenne USB-C-t beépíteni, de az irányelv csak a kábelen keresztül töltő eszközökre vonatkozik.

Az Európai Bizottság egy szóvivője megerősítette, hogy ha egy készülék kizárólag vezeték nélküli töltéssel tölt, akkor nem kötelező USB-C portot beépíteni. Ez, valamint az a kétéves átmeneti időszak, amelyet az irányelv a vállalatoknak az USB-C-re való átállásra biztosítana, elegendő időt ad az Apple-nek arra, hogy véglegesre fejlessze a MagSafe funkciót, és elhagyja a Lightningot a teljesen vezeték nélküli jövő érdekében.

 

Az Apple zavaros portkínálata sem maradt észrevétlenül

 A legújabb iPhone, iPad, MacBook Pro, Apple Watch és AirPods modellekben az Apple négy teljesen különböző típusú töltőt kínál a vásárlóknak, hogy feltölthessék készülékeiket. Ez 5 termékhez 4 fajta töltőt jelent, ami nem csak utazáskor kimondottan kényelmetlen, de a hétköznapokban is megnehezíti a töltést, ha több Apple eszközzel is rendelkezünk, ami pedig nem igazán előnyös a cég számára sem. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman a Power On hírlevelében mutatott rá a következetlenségre tavaly augusztusban. Ahogy Gurman akkor megjegyezte: "A Lightning 2012 óta jól szolgálta az Apple-t, de az USB-C egyértelműen győzött az iparágban, és az új készülékek alapértelmezett csatlakozójává vált".

 

Összefogalva tehát az Apple töltési metódusai közt jelenleg uralkodó fejetlenségért több minden is okolható, azonban a legvalószínűbb, hogy ez egy fajta átmeneti állapot az egyszerű bár mára kissé elavultnak számító lightning csatlakozók és a még fejlesztés alatt álló, jövőbe mutató MagSafe illetve vezeték nélküli töltési lehetőségek közt. Ebbe a káoszba beavatkozhatnak az EU-s szabályozások is az USB-C porttal, azonban az még kérdéses, hogy vajon ha az Apple-n múlik, jön-e USB-vel tölthető iPhone. Akárhogyan is alakul majd, valószínűleg néhány éven belül tisztázódik a jelenlegi helyzet, mi pedig biztos, hogy kíváncsian várjuk a végkifejletet.

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése