Megszenvedik 2022-t a mobilgyártók

Tech Hírek   |   2022.05.12 - 08:40   |   Írta: L Ferenc   |   122
12. máj Megszenvedik 2022-t a mobilgyártók

Az idei eladási mutatók várhatóan nem alakulnak valami fényesen.

A Trendforce piackutató cég elemzői úgy vélik, hogy az idei esztendőben várhatóan kevesebb okostelefont adnak majd el, mint tavaly. 

Magyarul az első negyedévben tapasztalt nem túl pozitív tendencia az év második negyedévében, és várhatóan azt követően is folytatódhat, és elsősorban annak "köszönhető", hogy a rengeteg gyártósort üzemeltető Kína zéró toleranciát alkalmaz COVID fronton, és sok régióban szinte teljesen megállt az élet. Ezenkívül Kínában egyre kevesebben vásárolnak új mobilt, melynek hatására a hatalmas népességű országban idén akár 13 százalékkal is zuhanhatnak az eladások. 

A szakértők úgy vélik, hogy 2022-ben előreláthatólag 1,333 milliárd smartphone talál majd gazdára világszerte, de elképzelhető, hogy végül ennél kisebb mennyiség kerül majd forgalomba. A kínai COVID helyzeten kívül ebben többek közt a világszerte komoly gondokat okozó hatalmas infláció, az elhúzodó chiphiány, illetve az orosz-ukrán háború is fontos szerepet játszik. Az indiai piac ugyan jó számokat produkál, de hosszú távon ebben az országban sem lehet majd tartani a dinamikus növekedést. 

A Trendforce szerint továbbra is Kína marad a világ legnagyobb okostelefon felvevőpiaca, azonban Kína világpiaci részesedése várhatóan 24,2 százalékról 21,1 százalékra fog csökkenni. A második helyen a 13,1 százalékot kitevő India található, a harmadik pedig a 11 százalékos amerikai piac. 

A szektort jelenleg a Samsung dominálja, melynek globális piacrésze egy év alatt 22 százalékról 24 százalékra növekedett. A képzeletbeli dobogó második fokára az Apple állhat fel, mely amerikai vállalat okostelefonjai olyan jól teljesítettek, hogy a cég piacrésze 15 százalékról 18 százalékra emelkedett. 

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt a Google ökoszisztémát elbukott Huawei már nincs a toplistán, a helyét gyorsan átvette egy másik kínai gyártó, a Xiaomi. Ennek a vállalatnak azonban 14 százalékról 13 százalékra csökkent a piacrésze, melyben többek közt annak is része lehet, hogy a Xiaomi okostelefonok ma már messze nem olyan kedvező árúak, mint akár csak 1-2 évvel ezelőtt. 

Hazánkban az idei esztendő első negyedévében a korábbiakhoz hasonlóan a Samsung volt a legnagyobb részesedéssel rendelkező okostelefon gyártó. A dél-koreai vállalat az idei év első három hónapjában egy 48 százalékos szeletet hasított ki magának a magyarországi mobiltortából. 

A képzeletbeli dobogó második fokára a korábbiakhoz hasonlóan a Xiaomi állhat fel, mely kínai vállalat 45 százalékkal tudta növelni a forgalmát, és ily módon jelenleg mintegy 21 százalékos piacrészt tudhat magának. A bronzérem a 12 százalékos növekedést produkált Apple-nek jár, mely új csúcsmobilokkal legutóbb tavaly ősszel előrukkolt amerikai vállalat jelenleg körülbelül 15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése