Újfajta hajlékony kijelzőt tesztel az Apple

Almás Pletykák   |   2022.05.11 - 14:36   |   Írta: L Ferenc   |   1702
11. máj Újfajta hajlékony kijelzőt tesztel az Apple

Az új panel idővel az iPhone-okban és az iPadekben is felbukkanhat.

Jól értesült források szerint az Apple egy olyan újfajta hajlékony OLED kijelző fejlesztésébe és tesztelésébe kezdett, melyben nincs polárszűrő. Utóbbinak köszönhetően a panel minden korábbinál vékonyabb lehet, ily módon kiválóan alkalmazható lesz flexibilis okostelefonokban és táblagépekben. 

A polárszűrő elhagyásának azonban nemcsak előnye, hanem hátrányai is akadnak. Ezek a kijelzők ugyanis alacsonyabb fényerővel és tűző napsütés esetén szerényebb láthatósággal rendelkeznek, így esetükben a gyártóknak fel kell terekni a fényerősséget, ami egyrészt növeli a fogyasztást, másrészt csökkentheti az élettartamot. Az Apple azon dolgozik, hogy ezekkel a negatív hatásokkal a lehetőségekhez képest minél jobban leszámoljon. 

Időről időre felröppennek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben piacra fogja dobni első szétnyitható okostelefonját, erre azonban mind a mai napig nem került sor. És nagyon úgy néz ki, hogy egy darabig nem is fog változni a helyzet e tekintetben, ugyanis a kijelzőkre szakosodott piaci elemező, Ross Young úgy tudja, hogy az első flexibilis iPhone leghamarabb 2023-ban, vagyis az 15-ös normál iPhone széria mellett mutatkozhat majd be. Sőt, Young úgy vélekedik, hogy az Apple első ilyen terméke sokkal inkább csak 2024-ben kerül majd piacra. 

Egy biztos, az Apple-nél már jó ideje zajlik a hajlékony kijelzős mobilok fejlesztése. 2020 őszén arról szóltak a híradások, hogy az Apple flexibilis kijelző prototípusokat rendelt a Samsungtól, aztán pedig arról is hallani lehetett, hogy hasonló képernyőket szállított az Apple-nek az LG Display is.

A tűzhöz mindig nagyon közeli másik piaci elemző, Ming-Chi Kuo tavaly tavasszal arról számolt be, hogy az Apple-nél javában folyik az első hajlítható okostelefon fejlesztése, és amennyiben minden jól megy, akkor várhatóan 2023-ban kerül majd forgalomba ez a várhatóan 8 colos képátlójú belső kijelzőt felvonultató újdonság. De simán benne van a pakliban, hogy a piaci debütálásra egészen 2025-ig várnunk kell. 

Szakértők szerint az elkövetkezendő években minden magára valamit is adó mobilgyártónak ki kell adnia legalább egy-két flexibilis kialakítású okostelefont. E tekintetben a Samsung és a Huawei komoly előnyre tett szert, ugyanis ez a dél-koreai és kínai gyártó már 2019 elején előrukkolt első ilyen jellegű fejlesztéseivel. 

Az említett cégek első hajlékony kijelzős mobiljai ugyan még hemzsegtek a hibáktól és ráadásul méregdrágák is voltak, azonban az azóta kijött továbbfejlesztett modellek már sokkal jobban sikerült és kicsit olcsóbb termékek. A Samsung által tavaly nyáron piacra dobott Galaxy Z Fold3 és Z Flip3 esetében már viszonylag kevés kompromisszumot kell kötniük a vásárlóknak.

2023-2025 magasságában az Apple mindenképpen komoly késéssel veti majd meg a lábát ezen a számára új piacon. Komoly előnyt jelenthet azonban a számára, hogy addigra várhatóan az összes gyermekbetegségüket kinőhetik a flexibilis kijelzők, melyek ára is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Utóbbitől függetlenül az első hajlítható kijelzős iPhone egész biztosan nem lesz olcsó, de legalább minden bizonnyal kapásból kiforrott termék lesz.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése