Mindig van feljebb: iPhone 14 Pro teszt

Tesztek   |   2022.09.20 - 12:51   |   Írta: H.A   |   98113
20. szept Mindig van feljebb: iPhone 14 Pro teszt

Ha esetleg azt gondoltuk, hogy az iPhone-okat egyszerűen már nem lehet hova továbbfejleszteni, az Apple most bebizonyítja, hogy bőven volt/van még fejlődési potenciál az almás mobilokban. Teszten a vadonatúj iPhone 14 Pro.

Az elmúlt idők egyik legsikeresebb okostelefonja és egyik legkomolyabb karriert befutott Apple terméke a tavaly ősszel debütált iPhone 13 Pro volt. A siker elsősorban annak volt köszönhető, hogy a készülék remekül eltalált középkategóriás méretben vonultatott fel abszolút felsőkategóriás hardvert, így aztán az eladások is kiválóan pörögtek. Nem is volt kérdéses, hogy idén lesz-e követője, nem úgy, mint például az iPhone 13 mini esetében, mely relatíve szerény mennyiségben értékesített szuperkompakt készülék idén utód nélkül távozott. 13 mini helyett viszont kaptunk egy a boltokban kicsit késve debütáló nagykijelzős "sima" iPhone-t, a 14 Plust, és persze az iPhone 14 és a mindent bele kategóriás iPhone 14 Pro Max sem hiányozhat az idei felhozatalból. Mi most első körben az iPhone 14 Prót vesszük górcső alá, és megnézzük, hogy milyen fejlesztésekkel kárpótol az érte elkért igen komoly összegért cserébe. 

Az immár szokás szerint rendkívül kicsi és könnyű dobozban magán a telefonon kívül csak egy az egyik végén USB-C, a másik végén pedig Lightning csatlakozós kábelt találunk. A töltőfejről a korábbi hagyományoknak megfelelően nekünk magunknak kell gondoskodnunk, a 20 W-os példányért 10 ezer forintot kér el a gyártó. Jelen tesztalanyunk konkrétan 147,5 milliméter hosszú, 71,5 milliméter széles és 7,9 milliméter vastag, miközben a tömege eléri a 206 grammot. Az adatok nem változtak számottevő mértékben, azonban az új jövevény egy kicsit nagyobb és nehezebb lett, ami nem feltétlenül jó hír, többek közt már csak amiatt sem, mert a 13 Próra vásárolt korábbi tokjaink nem fognak passzolni rá.

A design szinte teljesen változatlan maradt, ami egyeseket kiábrándít, mások viszont vélhetően úgy vannak vele, hogy a bevált recepten miért is változtatott volna az Apple. A rendkívül ellenálló kijelző idén is teljesen sík és a sarkaiban jelentősen lekerekített. A keret rozsdamentes acélból készül, ami kicsit minőségibb anyag, mint a legtöbb rivális által felvonultatott alumínium, a matt hátlap pedig egyrészt remekül mutat, másrészt nem igazán hajlamos a szennyeződések begyűjtésére. Az IP68-as minősítés régi ismerősünk, és elődjéhez hasonlóan az 14 Pro is az átlagnál mélyebbre, 1,5 méter helyett akár 6 méterre is levihető, és ott akár 30 percig úsztatható. A minőségérzet egészen kiváló, nemcsak a felhasznált anyagok, hanem az összeszerelés minősége is messze átlagon felüli. 

A kijelző 6,1 colos képátlója változatlan maradt, aki ennél nagyobb méretre vágyik, annak továbbra is a 6,7 colos nagytestvér, az iPhone 14 Pro Max lehet a jobb választás. A 460 ppi-s pixelsűrűség sem változott, erre nem is volt szükség, a képminőség eddig is kiváló volt. A HDR fényerő ellenben 1200 nitről 1600 nitre növekedett és tűző napsütésben immár akár 2000 nitet is kaphatunk, melyre eddig még nem volt példa. Az e tekintetben eddig eminens tanulónak bizonyult Samsung Galaxy S22 Ultra maximum 1750 nitre képes. A rendkívül kontrasztos OLED kijelző a legmodernebb LTPO technológiára épül, így 1 és 120 Hz között dinamikusan képes változtatni a frissítési sebességét. 

Az 1 Hz-es frissítés remek szolgálatot tesz AOD (Always On Display) vonatkozásban is, merthogy most először iPhone fronton is megjelent ez az amúgy ősrégi feature. Amennyiben bekapcsoljuk ezt a fogyasztást minimálisan, de azért mindenképpen megemelő funkciót, akkor a készülék nemcsak a pontos időt és a dátumot, hanem a háttérképet és a kedvenc widgetjeinket is folyamatosan megjeleníti, természetesen minimális fényerő mellett. Ha lefordítjuk a telefont vagy zsebre vágjuk, akkor automatikusan inaktiválódik a rendszer, így egész jól kordában tartható a fogyasztás. 

Legalább ekkora, ha nem kicsit még nagyobb újdonság a dinamikus sziget. Ez a csak az idei új Prók által támogatott feature egy újfajta notifikációs/vezérlő megoldás, mely a jelentősen átalakított notch köré épül. Az iOS 16-ba remekül integrált, maximálisan fluid és jól kezelhető dinamikus sziget sokat javít a felhasználói élményen, függetlenül attól, hogy éppen a zenelejátszó vagy éppen a navigáció használja a notch körüli kijelzőfelületet. A notch körülbelül 30 százalékkal kisebb lett és immár pirula formát képvisel, de mivel nemcsak a frontkamerát, hanem a komplett Face ID rendszert magába foglalja, még mindig sokkal nagyobb, mint a droidos riválisok apró kameralyuka. Teljes képernyős videólejátszáskor sajnos még mindig jelentősen belerondít a felhasználói élménybe, de persze egy idő után azért megszokható.

A szelfikamera változatlanul 12 megapixeles felbontású, ellenben a fényereje f2,2-ről f1,9-re nőtt és most először végre autofókuszt is felvonultat. A hátoldali főkamera fényereje ugyan f1,5-ről f1,78-ra mérséklődött, de bőven kárpótol az eddiginél 65 százalékkal nagyobb szenzor, illetve itt jegyzendő meg, hogy a 26 milliméterről 24 milliméterre nőtt fókusztávolság miatt kicsit több minden ráfér a fotókra, mint eddig. Jelentős változás, hogy a lapka felbontása 12 megapixelről 48 megapixelre nőtt, bár alapértelmezésben a legjobb képminőség elérésre miatt 4-in-1 pixelösszevonásos 12 megapixeles fotók készülnek. Amennyiben 48 megapixelben lőnénk képeket, akkor ProRAW módra kell váltanunk.

A képminőség, ha nem is feltétlen az Apple által ígért mértékben, de mindenképpen javult, legyen szó szikrázó napsütésről vagy éppen éjszakai sötétségről, melyben többek közt a Deep Fusion mellé érkezett Photonic Engine-nek is komoly szerepe van. Újdonság a 2x-es zoom, ezek a képek úgy készülnek, hogy a szoftver kivágja a nagyfelbontású új szenzor felvételeinek közepét. A 3x-os optikai zoom változatlan maradt, továbbra sem kapunk komolyabb nagyításra képes periszkópos rendszert, amely előreláthatólag jövőre debütál majd az új csúcsmodellben, az iPhone 15 Ultrában, 5-6x-os nagyítással. A nagylátószögű kamera fényereje f1,8-ról f2,2-re csökkent, ellenben a képérzékelő mérete 1/3,5 colról 1/2,55 colra nőtt, és a képminőség kicsit jobb lett. Akció módban egészen kiváló képstabilizátort biztosít a videófelvevő, nem mellesleg pedig Full HD-ről 4K-ra nőtt a filmszerű mód felbontása. Ahogy eddig, úgy most is az új iPhone-okkal lehet az iparág legjobb minőségű videóit rögzíteni. 

Míg az elődben, illetve az idei nem Pro testvérmodellekben lévő A15 Bionic még 5 nanométeres csíkszélességű, addig a jelen tesztalanyunkban tetten érhető A16 Bionic már a legmodernebb 4 nanométeres gyártási eljárással készül. Ennek köszönhetően javult a hatékonyság és immár 15 helyett közel 16 milliárd tranzisztor található az SoC-ben. A nyers sebesség nem növekedett számottevő mértékben, ami egyrészt nem égető kérdés az előd kiváló sebessége ismeretében, másrészt az A16 Bionic nem annyira a tesztekben kíván imponálni, hanem például többek közt remekül meg tudja hajtani a Photonic Engine-t. A 6 GB RAM tökéletesen elegendő, iOS fronton az Androidtól eltérően továbbra sincs szükség 16-20 GB memóriára. A flashmemória kapacitása változatlanul 128 GB és 1 TB között mozog, microSD bővíthetőség sosem volt, nincs és nem is lesz. A sztereó kihangosítás minősége tovább javult, TWS headset fronton pedig ott a minden korábbinál jobb zajszűrésre képes vadonatúj AirPods Pro 2, melyért 125 ezer forintot kell a kasszában hagynunk. 

Az akkumulátor kapacitása 3095 mAh-ról 3200 mAh-ra nőtt, ami minimális változás, így aztán az üzemidő is lényegében maradt a régi. Az Apple szerint zenelejátszásban ugyanúgy 75 órát kapunk, mint eddig, videólejátszás fronton pedig 22 óráról 23 órára léptünk előre. A gyakorlat azt mutatja, hogy az iPhone 14 Pro még akkor is képes kihúzni a nap végéig egy töltéssel, ha lényegében megállás nélkül kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. Az ősrégi Lightning csatlakozó aljzat viszont éppúgy lehangoló, mint a 20 W körüli töltési teljesítmény, idén már bőven illett volna előrelépni USB-C-re és minimum 60 W-ra. Akkor, amikor már sok riválisban 120 W-os, negyedórás komplett töltéssel kecsegtető technika lapul, és persze alapáron jár a töltőfej. 

Ugyancsak illett volna a legmodernebb, 6E szabványú Wi-Fi-ről gondoskodni, de legalább Bluetooth vonatkozásban megkapjuk a legfrissebb 5.3-as verziót – az elődben még 5.0-ás Kékfog volt. Említést érdemel továbbá az új fényérzékelő, giroszkóp és gyorsulásmérő, valamint az ütközésészlelő funkció. Utóbbinak köszönhetően a készülék képes automatikusan segítséget hívni, ha például balesetet szenvedünk az autónkkal és cselekvésképtelenné válunk. A vészhelyzeti műholdas kommunikáció is jól jöhet, ha nincs éppen térerőnk, de ez a funkció csak novemberben éled fel, és akkor is csak első körben az Egyesült Államokban és Kanadában. Mondjuk arrafelé sokkal több is a mobil lefedettség nélküli terület, mint mifelénk, ahol egyre több helyen hasít az 5G.

Az iPhone 13 Pro révén az Apple 2021-ben igen magasra helyezte a lécet, de az iPhone 14 Pro idén simán megugorja ezt a szintet, sőt! Még ha egyeseknek unalmas is lehet az enyhén elcsépelt design és bántóan lassú a töltés, összességében véve egy kiváló új csúcsmobilhoz van szerencsénk. Más kérdés, hogy a szinte makulátlan felhasználói élménynek sajnos alaposan megkérik az árát – jobban, mint valaha. Hiába nem emelkedett az új iPhone-ok amerikai ára, mifelénk jelentős drágulásnak lehetünk tanúi. A 128 GB-os alapmodell hivatalos listaára 570 ezer forint, ami rengeteg pénz egy mobiltelefonért, és akkor a több memóriával felvértezett kivitelek áráról még nem is beszéltünk. A 256 GB-os és az 512 GB-os verziókért rendre 630, illetve 750 ezer forintot kérnek el, az 1 TB-os csúcsmodell pedig 870 ezer forintos árral sokkol. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése