Előrébb kerültek az iPhone-ok a DxOMark toplistáján

Tesztek   |   2022.09.21 - 08:45   |   Írta: L Ferenc   |   26718
21. szept Előrébb kerültek az iPhone-ok a DxOMark toplistáján

Az Apple okostelefonjai az új értékelési szisztéma alapján az eddiginél előkelőbb helyet tudhatnak magukénak.

A DxOMark egykoron a digitális fényképezőgépek képminőségének tesztelésével és összehasonlításával startolt el, aztán a cég munkatársai idővel elkezdtek többek közt okostelefonokat is nyúzni. A DxOMark toplistáját sokan nagy lelkesedéssel bújják, bár az elmúlt időkben többen azzal vádolták meg a céget, hogy értékelési rendszere nem feltétlenül fest reális képet a kipróbált termékek képalkotási képességeiről.

Vélhetően többek közt ez is közrejátszott abban, hogy a DxOMark most változtatott a kiértékélési szisztémáján, és ez nem egyszerűen csak azt jelenti, hogy mostantól más pontszámokra lehet majd számítani, hanem azt is, hogy a korábban tesztelt okostelefonok pontszámát és helyezését is módosították.

A v5-ös értékelés szerint 147 ponttal büszkélkedhet a kamerás mobilok aktuális királya a Honor Magic4 Ultimate, vagyis 1 ponttal többel, mint eddig, de a lényeg, hogy a készülék változatlanul az első helyet tudhatja magáénak. A második pozícióban sincs változás, viszont az ezt a helyet birtokló Huawei P50 Pro pontszámát 144-ről 143-ra csökkentették.

A harmadik helyre feljöttek az Apple egy évvel ezelőtt debütált felsőkategóriás modelljei, az iPhone 13 és iPhone 13 Pro Max, melyek pontszámát 137-ről 141-re korrigálta a DxOMark. Ugyancsak a harmadik helyet tudhatja magáénak a Xiaomi tavalyi csúcskészüléke, a Mi11 Ultra, melynek pontszáma az új értékelési rendszerben 143-ról 141-re csökkent. 

A Huawei Mate 40 Pro+ változatlanul 139 pont birtokosa, azonban ily módon visszacsúszott a hatodik helyre. A Xiaomi idei nagyágyúja, az 1 colos méretű hatalmas szenzorra épülő 12S Ultra 138 helyett immár csak 136 ponttal rendelkezik, ami mindössze a hetedik pozícióhoz elegendő. 

A Huawei Mate 40 Pro 136 helyett már csak 135 pontot tudhat magáénak, de az eddigi nyolcadik helyét ez sem veszélyeztette. Vele holtversenyben teljesít a sokat javított Samsung Galaxy S22 Ultra, mely az eddigi 131 helyett immár 135 ponttal rendelkezik. 

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel, hogy a Google Pixel 6 Pro eredménye 135-ről 134 pontra romlott a v4-esről v5-ös értékelési rendszerre történt váltás következtében, így a keresőóriás aktuális csúcsmobilja már csak a 10-es toplista utolsó helyén található. 

Kíváncsian várjuk, hogy az Apple nemrégiben piacra dobott 2022-es flagship készülékei, az általunk már alaposan letesztelt iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max hogyan teljesít majd a DxOMark frissített tesztjein. Ezek új főkamerájában a korábbinál 65 százalékkal nagyobb méretű képérzékelő teljesít szolgálatot, igaz az 1/1,7 helyett 1/1,28 colos méretű lapka előtti objektív fényereje f1,5-ről f1,78-ra csökkent. 

A 12-ről 48 megapixelre növelt felbontás mellett említést érdemel többek közt a 26 milliméterről 24 milliméterre változott gyújtótávolság, a méretesebb szenzort kapott nagylátószögű modul, illetve a háromszoros optikai zoom mellé érkezett kétszeres nagyítás opció. Nem mellesleg a filmszerű mód felbontása Full HD-ről 4K-ra nőtt, akció módban pedig minden korábbinál komolyabb képstabilizálást kapunk. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése