iPhone 14 idén, vagy iPhone 15 jövőre?

Apple Hírek   |   2022.09.22 - 21:40   |   Írta: Hidasi Ákos   |   20272
22. szept iPhone 14 idén, vagy iPhone 15 jövőre?

Vajon melyik a jobb döntés?

Az Apple iPhone 14-es szériája egy ellentmondásos újdonsággal jelent meg: ez az első iPhone termékcsalád, amely különböző chipset-generációkkal jelenik meg, ugyanis az iPhone 14 és 14 Plus modellekbe a tavaly bemutatott A15-ös chipset került, míg a Pro és Pro Max modellek az új A16-os chipset-tel érkeznek. Sokan azt hitték, hogy ez egyszeri alkalom, a globális chiphiány következménye, azonban az első iPhone 15-ről kiszivárgott hírek ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

 

Bár igaz, hogy az iPhone 14 még csak egy hetes, azonban az Apple évekre előre dolgozik, és a Nikkei Asia jelentése szerint a vállalat máris úgy döntött, hogy a következő generációs A17-es chipet az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modellekre korlátozza. Ez pedig még nagyobb hírnek számít, mint az iPhone 14-es termékcsalád esetében.

Bár az A15 és az A16 közötti teljesítménykülönbségek kisebbek, mindkét chip magasan a konkurencia fölött áll, így a különbség kevésbé is jelentős. Az igazi hátrány az A16 esetében az, hogy az akkumulátor-üzemideje nem javult észrevehetően, de úgy tűnik, ez az A17-tel változni fog.

 

A Nikkei értesülései szerint az A17 lesz az Apple első 3 nanométeres gyártású chipje az nm-es A14, A15 és A16 után. Ez a legmodernebb technológiának számít, és elődeihez képest a 3 nm-es A17 gyorsabban, kevésbé forrósodva és kisebb energiafelvétellel működik majd. Négy év óta ez lesz az első olyan chip, amely az előzőhöz képest jelentős teljesítmény és akkumulátor-üzemidő növekedést biztosít, azonban ez csak a Pro modellt vásárlók számára lesz elérhető.

 

"Az Apple valószínűleg a különböző gyártástechnológiát azért fogja alkalmazni, hogy nagyobb különbségeket támasszon a prémium és az alap modellek között" - magyarázza Dylan Patel, a Semianalysis vezető elemzője a Nikkeinek nyilatkozva.

 

Annak ellenére, hogy mindössze néhány napja szállították ki az új modelleket az első vásárlóknak, elkészültek az első iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max elemzések, amelyek akarva-akaratlanul elárulják az iPhone 15 egyik legfontosabb részletét.

 

A YouTuber WekiHome által elvégzett tesztekből kiderül, hogy mindkét iPhone 14 Pro modell a Qualcomm X65 modemjével rendelkezik. Az iPhone 13-ban megtalálható X60-hoz képest ez szélesebb sávokat támogat a nagysebességű 5G "mmWave" spektrumban, és a Qualcomm "PowerSave 2.0" technológiájának köszönhetően jobb hatékonyságot is biztosít.

 

Ugyan felmerült a spekuláció, hogy az iPhone 14 termékcsalád a Qualcomm újabb, 2022 májusában bejelentett "X70"-ével érkezhet, ami azonban a valóságban nem következett be. A gyártó egyébként azt állítja, hogy az X70 képes 10 Gbps és 3,5 Gbps észbontó le- és feltöltési sebességet elérni, de az igazi érdekesség a vállalat azon állítása, miszerint 60%-kal hatékonyabb az energiafelhasználása az elődjénél.

 

Mivel az X60 és az X65 használata egyértelmű mintát mutat, az most már biztos, hogy az iPhone 15 termékcsaládba az X70-es modem kerül. Ráadásul az X70 és a 3 nm-es A17 chip kombinációja azt sugallja, hogy ez a termékcsalád eddig soha nem látott akkumulátor-üzemidőt biztosít majd. A Pro modellek várható USB-C-re való áttérése mellett a 2023-as év készülékei már most úgy néz ki, hogy a 2022-es modellekből hiányzó „WOW faktort” fogják nyújtani.

 

Ross Young kijelzőspecialista egy interjú során elárulta, hogy értesülései szerint az Apple az összes iPhone 15 modell esetében elérhetővé teszi majd a pirula alakú kivágást és a "Dynamic Island" funkciót. Azonban azt is elmondta, hogy ő továbbra sem számít arra, hogy a 120Hz/LTPO "ProMotion" technológia megjelenik majd a standard iPhone 15 modellekben, mivel azt jelenleg az ellátási lánc nem teszi lehetővé.

Először is, bőveben a jó hírről. A Dynamic Island idén elvitte a show-t az Apple iPhone 14-es bemutatójakor. Az Apple-től megszokott módon a vállalat a nagy kivágás fizikai hátrányát egy okos szoftveres megoldással átalakította a vitathatatlanul legmeggyőzőbb indokká az iPhone 14 Pro modell megvásárlására. Ez egyébként véleményem szerint a legjobb értesítési és státuszrendszer, amivel az iPhone-ok valaha rendelkeztek.

 

Szerencsére az nem okoz gondot a gyártónak, hogy jövőre az összes iPhone 15 modell specifikációi közt szerepeljen a Dynamic Island is. Így aki az iPhone 14 Pro árai miatt (amelyek az Egyesült Államok és Kína kivételével a világ legtöbb országában, köztük itthon is emelkedtek) elriadt, annak most már jó oka van arra, hogy kihagyjon egy generációt.

 

Másodszor, a rossz hír. A nagy képfrissítési frekvenciájú kijelzők már évek óta alapfelszereltségnek számítanak a zászlóshajó modelleken, sőt a középkategóriás Android-telefonokon is. Az, hogy az Apple 2023-ban egy 800 dolláros iPhone 15-öt adjon ki e nélkül, rendkívüli dolognak tűnik.

 

Young kifejtette, hogy szerinte valószínűbb, hogy az Apple 2024-ben tegye minden telefonjának az alapfelszerelésévé az új kijelzőtechnológiát, mivel az Apple beszállítói láncának partnere, a BOE fokozatosan növeli az Apple által a ProMotionhez használt LTPO kijelzők gyártását. Young eddig több alkalommal jósolta meg helyesen az Apple lépéseit, ezalapján pedig valószínűleg most is igaza van, de nincs kétségem afelől, hogy az Apple át tudná hidalni ezt a problémát, ha valóban minden felhasználó számára elérhetővé akarná tenni a funkciót.

 

Akárhogy is, a ProMotion kizárásának stratégiai szempontból sok értelme van az Apple számára, hiszen a gyártó tisztán látszik, hogy egyre nagyobb éket szeretne verni a Pro és a „sima” iPhone-ok közé. Végül is az iPhone 14 már megmutatta, hogy az Apple szívesen hagyja gyakorlatilag változatlanul a standard modelljeit, ha az elősegíti a különbségnövelést.

 

Ennek a stratégiának is megvan a létjogosultsága:  egyes becslések szerint "legalább 40%-os költségnövekedés mérhető ugyanazon a szilíciumfelületen, ha az 5 nm-es családról a 3 nm-es chipekre térünk át". Mindez meglehetősen profilba vág az Apple számára: ha a legjobbat akarod, ők elkészítik, de meg kell fizetned a felárat.

 

Dióhéjban ez az Apple új "Pro" stratégiája: minden kategóriában (iPhone, iPad, Mac és MacBook) tovább növelni a különbséget a Pro és a nem Pro készülékek között, hogy egyértelmű megosztottságot teremtsen, és motiválja a felfelé történő értékesítést. Ez a taktika máris beválni látszik. Ming Chi-Kuo Apple elemző jelentése szerint az iPhone 14 Pro modellek előrendelései messze meghaladják a nem Pro modellekét.

Az az egy egészen biztos, hogy az Apple következő generációs iPhone-jai már most áttörést jelentő készülékeknek ígérkeznek. De ne lepődjünk meg, ha az áraik is ezt tükrözik majd.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése