Pert vesztett az Apple

Apple Hírek   |   2022.09.18 - 21:35   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9884
18. szept Pert vesztett az Apple

A cég 50 millió dollárt bukott a rossz termékfejlesztési döntései miatt.

Az Apple beleegyezik, hogy akár 395 dolláros kártérítést is fizet azoknak a MacBook-tulajdonosoknak, akik kicserélték a "pillangó" billentyűzetüket.

Az Apple még júliusban belement egy 50 millió dolláros megegyezésbe egy csoportos per folyamán, amelyet a MacBookok "butterfly billentyűzete" miatt indítottak a vállalat ellen. A Butterfly billentyűzet a 2015 és 2019 között készült MacBook laptopokba került, és hírhedten könnyen hibásodott meg.

 

Az azóta az interneten nyilvánosságra hozott egyezségi dokumentumok szerint valószínűleg kártérítés jár majd azoknak az amerikai ügyfeleknek, akik a szóban forgó MacBook billentyűket vagy akár teljes billentyűzeteket Apple üzletben vagy hivatalos javítóközpontban cserélték ki, illetve javíttatták.

 

A kártérítési összeg személyenként 300 és 395 dollár között mozoghat azok számára, akik több meghibásodott teljes MacBook billentyűzetet cseréltek ki, ez az összeg jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 120.000 és 155.000 forint közti kártérítést jelent. Azok, akik egy Butterfly billentyűzetet cseréltek ki, legfeljebb 125 dollár, azaz nagyjából 48.000 forint jóváírást kaphatnak, azok a MacBook tulajdonosok pedig, akik pedig egy-egy billentyűsapka cserélésére kényszerültek, nagyjából 50 dollárig terjedő kártérítésre számíthatnak, ami átváltva nagyjából 20.000 forintot jelent.

 

A megegyezéssel lezárulni látszik az Apple terméktervezésének egy hírhedt korszaka, ahhoz azonban ragaszkodott a cég, hogy a megegyezés során ne kelljen elismernie bárminemű bűnösségét vagy vétkességét az ügyben. A megegyezés szövegében magyarra fordítva ez a következőképpen van megfogalmazva:

 „Az Apple tagadja a perben szereplő összes a céget ért vádat, tagadja, hogy bármelyik MacBook termék hibás lenne, és tagadja, hogy az Apple bármi helytelen vagy törvénytelen dolgot tett volna. Az Apple számos védekezési jogalapot hoz fel a jelen ügy állításaival szemben. Az ügy megoldására javasolt egyezség nem jelenti az Apple részéről a bűnösség vagy bármilyen jogellenes cselekedet elismerését.”

 

Az Apple eredetileg úgy vezette be a pillangó billentyűzetet, mint olyan újítást, amely lehetővé teszi, hogy a cég laptopjai még vékonyabbak legyenek. A vásárlók gyakorlati tapasztalatai alapján azonban az derült ki, hogy az Apple pillangó billentyűzete hajlamos volt a meghibásodásra, és akár egy porszem is tönkretehette azt. Egyes esetekben ugyanis egyetlen porszem elég volt ahhoz, hogy a billentyűzet váratlanul megismételje a betűket, vagy egyáltalán ne érzékelje a billentyűleütéseket.

 

A pillangó billentyűzetek népszerűtlenek voltak, legendás hibáik pedig dalokat és hosszú panaszleveleket ihlettek. Egy befolyásos Apple-blogger "az Apple történetének legrosszabb termékének" nevezte a billentyűzetet. Az Apple pedig vállalati közleményben kért bocsánatot a problémákért, és egy szervizprogramot vezetett be, amelynek keretében 2019-től ingyenesen kicserélik a billentyűzeteket.

 

Az ingyenes cserére jogosult laptopok közé tartoznak a 2015 és 2019 között értékesített MacBookok, MacBook Airek és MacBook Pro-k. A szervizprogram egyébként azért is volt fontos, ugyanis a pillangó billentyűzet garancián kívüli javításának költsége ebben az időszakban akár 475 dollár, azaz nagyjából 190.000 forint is lehetett.

 

Azoknakpedig, akik még az ingyenes szervizprogram előtt cserélték vagy javíttatták a billentíűzetüket, ezúttal megvan a lehetősége kártérítést kapni. A mostani egyezség pedig, ha jóváhagyják, országszerte érvényes - mondta Simon Grille, a Girard Sharp ügyvédje, aki a vásárlókat képviseli.

"Ha a bíróság megadja az előzetes jóváhagyást, az értesítést kiosztják, és a megegyezésben bármelyik államban élő csoporttagok jogosultak lesznek részt venni" - mondta Grille egy e-mailben.

 

Az Apple 2019-től kezdve fokozatosan kivezette a pillangó billentyűzeteket, és visszatért a hagyományosabb "ollós" kialakításhoz. Azóta az Apple 2020-ban 11%-os, 2021-es pénzügyi évben pedig 23%-os növekedést könyvelhetett el Mac-üzletágában, így az eladások meghaladták a 35 milliárd dollárt. Ez a növekedés természetesen javarészt nem a billentyűzet mechanikájának megváltoztatásának volt köszönhető

 

Az Apple Mac-üzletágának növekedését ugyanis például a világjárvány is  nagyban elősegítette, amely fellendítette a PC-eladásokat, mivel az emberek otthonról dolgoztak, valamint az is hozzájárult a Mac üzletág sikeréhez, hogy a vállalat bevezette a saját fejlesztésű M-sorozatú chipjeit, amelyek javították az akkumulátor élettartamát és az eszközök egyéb funkcióira is pozitív hatással voltak.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése