Pontosan mekkorák a 14-es iPhone-ok és az új okosórák aksijai?

Tech Hírek   |   2022.09.19 - 08:44   |   Írta: L Ferenc   |   35447
19. szept Pontosan mekkorák a 14-es iPhone-ok és az új okosórák aksijai?

Lássuk, hogy akkumulátor fronton idén milyen változásoknak lehetünk tanúi!

Az Apple a múlt hét pénteken kezdte meg idei új csúcsmobiljainak a kereskedelmi forgalmazását, ily módon néhány napja többek közt már Magyarországon is kapható a legkisebb és legolcsóbb iPhone 14, a fejlett kameraszettes iPhone 14 Pro, illetve a mindent bele kategóriás nagy kijelzős iPhone 14 Pro Max, melyekhez október 7-én csatlakozik majd az iPhone 14 nagyobb kijelzős testvérmodelljének tekinthető iPhone 14 Plus.

Az Apple évről évre jellemzően hosszabb üzemidőről tesz említést, arról viszont általában nagyban hallgat, hogy pontosan mekkora kapacitású akkumulátorok kerülnek az új készülékeibe. Utóbbira persze előbb-utóbb mindig fény szokott derülni, nincs ez másképp most sem.

Az iPhone 14-ben egy egész konkrétan 3279 mAh kapacitású telep található, ami ily módon 2,18 százalékkal combosabb az elődben, az iPhone 13-ban lévő társánál. Az Apple szerint az újdonság egy töltéssel az eddigi 19 óra helyett immár akár 20 órán át keresztül is képes videót lejátszani, zenelejátszás fronton pedig 75 óráról 80 órára nőtt az üzemidő. 

Az iPhone 14 Plus egy 4325 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát, és ennek a készüléknek ugyebár nem volt közvetlen elődmodellje. A gyártó hivatalos adatai szerint az iPhone 14 Plus minden korábbinál hosszabb üzemidőkkel rendelkezik, egy töltéssel akár 26 órás videólejátszásra, illetve 100 órás zenelejátszásra is képes lehet.

Kapacitás fronton az iPhone 14 Pro esetében tapasztalhatjuk a legkomolyabb előrelépést, bár ez a 3,43 százalékos ugrás sem tekinthető túlságosan jelentősnek. A 3095 mAh-ról 3200 mAh-ra nőtt kapacitásnak köszönhetően 22 óráról 23 órára nőtt a videólejátszási idő, a zenelejátszási idő pedig maradt 75 óra.

Az iPhone 14 Pro Max esetében némi visszalépésnek tehetünk tanúi, ugyanis az iPhone 13 Pro Maxben lévő 4352 mAh kapacitású telepet egy 4323 mAh-s aksi váltotta, ami konkrétan 0,42 százalékos csökkenést jelent. Ettől függetlenül a videólejátszási idő 28 óráról 29 órára nőtt, a zenelejátszási idő pedig változatlanul 95 óra.

Fontos megjegyezni, hogy az üzemidők messze nem csak az akkumulátor kapacitásától függenek, hanem nagyban befolyásolja őket például a chipset és a kijelző fogyasztása is. Az idei új iPhone-ok közül csak a Pro modellekben érhető tetten az Apple legújabb chipkészlete, az immár 4 nanométeres gyártási technológiával készülő A16 Bionic, mely a normál iPhone 14-esekben lévő 5 nanométeres csíkszélességű A15 Bionicnál nagyobb teljesítménnyel és szerényebb fogyasztással kecsegtet. Az sem mindegy továbbá, hogy használjuk-e a Prókban mostantól elérhető új AOD (Always On Display) funkciót, mely kisebb mértékben ugyan, de mindenképpen károsan befolyásolja az üzemidőt.

Negatívum, hogy a töltési sebesség idén sem nőtt, mint ahogy maradt a jó öreg és lassúcska Lightning csatlakozó aljzat, melyet legkorábban jövőre válthat a gyorsabb USB-C csati. Az új iPhone-ok dobozában csak egy USB-C Lightning kábel található, a 20 W-os töltőfejért 10 ezer forintot kell fizetnünk. Viszonyításképp, az androidos táborban már a középkategóriában sem ritkák az olyan alapáron járó 120 W-os töltők, melyek révén nagyságrendileg negyedóra alatt teljesen feltölthetők a lemerült készülékek. 

Az Apple egyébként megemelte az akkumulátorcsere árát: a 14-es sorozatú iPhone-okban mostantól 99 dollár ellenében cserélnek telepet, ami jelentős drágulást jelent az eddigi 69 dolláros összeghez képest. 

Az amerikai gyártó nemcsak a mobiljai, hanem a csuklón viselhető kütyüjei akkumulátorkapacitását is el szokta hallgatni, de most arra is fény derült, hogy a 2022-es új okosórák pontosan milyen aksikat rejtenek magukban. A legszerényebb, konkrétan 245 mAh kapacitású akkumulátor a 40 milliméteres Apple Watch SE-ben található, melynek 44 milliméteres verziója egy 296 mAh kapacitású telepet vonultat fel.

Az Apple Watch Series 8 41 milliméteres alapmodellje egy 282 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri az energiát, ugyanezen készülék 45 milliméteres verzióját pedig 308 mAh-s teleppel szerelik. A csúcsot értelemszerűen az új flagship kategóriás modell, a kereskedelmi forgalomban szeptember 23-án debütáló Apple Watch Ultra jelenti, melynek akkumulátora 542 mAh kapacitással büszkélkedhet.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése