Outer Range・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2022.09.19 - 17:42   |   Írta: Ca$h   |   20931
19. szept Outer Range・AppleTV (Amazon Prime)

Odakinn a nyugati legelő közepén egy rejtély vár rád …

Royal Abbott (Josh Brolin) egy Wyoming állambeli földbirtokos, aki hatalmas területén marhatenyésztéssel igyekszik a mindennapi betevőt megkeresni. Két fia van, az egyik Perry Abbott (Tom Pelphrey) aki egész családjával (feleségével és kislányával) a farmon él, segítve az otthoni vállalkozást míg másik fia Rhett Abbott (Lewis Pullman) édesapja fiatalkori örökségét akarja továbbvinni, ami a nem kevés veszéllyel járó rodeózás, igencsak tehetségesnek bizonyul szép jövő várhat rá ha van benne elég kitartás és a családja is megadja a szükséges támogatást. Egyik nap azonban Perry felesége Rebecca (Kristen Conolly) eltűnik és nagyon úgy néz ki, hogy soha többé nem kerül elő. Egyik nap Josh valami nagyon furcsa dologra lel a nyugati mező kellős közepén, egy olyan dologra amire egy magafajta két lábbal a földön álló egyszerű ember nem igazán tud magyarázatot adni. Ha mindez nem lenne elég akkor éppen ezen az estén a fiúk csúnya kocsmai verekedésbe kerülnek, aminek nagyon csúnya vége lesz. Egy édesapa dolga, hogy megvédje a családját, Josh éppen eszerint cselekeszik, nem gondolkozik csak csinálja, ami a leglogikusabbnak tűnik …

Az Amazon Prime új sorozata nagyon érdekes egyvelege egy teljesen szokványos családi drámának, ami rendelkezik számos olyan másik elemmel, ami miatt kitűnik a sok hasonló sorozat tömegéből, első körben egy izgalmas krimi, ami inkább már thriller, mindemellett pedig van benne egy olyan különleges és egyedi vonal amivel nem hiszem hogy nagyon elspoilereznék bármit is lévén már a bemutatóban is benne van. Josh azon a bizonyos napon egy hatalmas lyukat vél felfedezni a mező közepén, ami nem csak egy szimpla lyuk, hanem valami furcsa sötét ködös űr kavarog benne, olyan mintha valami portál lenne egy másik dimenzióba. Amikor meg összeszedi minden bátorságát és belenyúl, valami olyasmi történik amire nem igazán lehet számítani. Ez a vonal sokszor vissza fog térni a történetbe, ahogy haladunk előre a sorozatban egyre komolyabb részét fogja képezni a történéseknek, meglehetősen sok váratlan fordulattal kecsegtetve. Érdekes mert éppen kezdenénk beleélni magunkat a családi drámába, amikor történik valami egészen elképesztő elmebeteg dolog, ilyenkor az egész sorozat hangulata tesz egy száznyolcvan fokos fordulatot és átmegyünk egy nagyjából Twin Peakses időket idéző misztikus sorozatba. Ilyenkor a képivilág és a zene is nagyon más, mint amit eddig megszokhattunk, a rendező olyan elemeket használ amik kicsit felkavaróak lehetnek pár nézőnek, mert nem erre számítottak. Néha már olyanná válik az Odakinn mintha valami komédia lenne, vagy vígjáték, nagyon pengeélen táncol éppen hogy csak nem lesz az, hála a zseniális színészeknek és a döbbenetesen minőségi rendezésnek.

Bekerül a képbe egy nem várt szereplő Autumn (Imogen Poots) személyében, aki váratlanul bukkan fel Josh farmján és arra kéri őt, hogy megszállhatna-e pár napra a birtokán, nem akar sok vizet zavarni, van sátra van mindene, csak itt szeretne maradni egy ideig, ott ahol senkit nem zavar. Josh tapasztalt rókaként első körben nem igazán bízik meg benne, de van ebben a lányban valami egészen egyedi, valami különleges, ami miatt el kezd bízni benne. A lány nagyon érdekes karakter, furcsán viselkedik, olyan mintha mindig mindent tudna, mintha valami felsőbb hatalom vigyázna rá, sokszor idegesítő, bosszantó, nem igazán lehet tudni mit is akar pontosan, hogy miért jött ide a bírtokra. Egyértelmű, hogy fix célja van ezzel az egésszel, szépen lassan közel kerül mindenkihez és el kezdi a család tagjait zsinóron rángatni, de a maga kedves, szelíd módján nem lehet eleinte megmondani hogy ő most gonosz-e vagy sem, de tisztán látszik, hogy van valami hátsó szándéka ami szöges ellentéte Josh terveinek. Természetesen ebben a történetben is ki kellett elégíteni a manapság olyan divatos PC szükségleteket, hogy még véletlenül se lehessen kritizálni a sorozatot, ezért berakták a tökéletes karaktert Sheriff helyettes Joy személyében, aki egy leszbikus, indián nő, szóval ezzel gyakorlatilag megkapták a három az egyben pakkot, amivel mind a Woke, a Feminista és a LMBTQ mozgalom is elégedett lehet.

Ahogy közeledünk az utolsó rész felé egyértelműen látszik, hogy nem egy évadosra tervezték, ez a nyolc rész gyakorlatilag csak annyira volt elég, hogy végleg teljesen összezavarjanak minket, hogy nyitva maradjon számos olyan kérdés amire nem kapunk választ, a dolgok egyre jobban csak bonyolódnak és amikor végre valamire választ kapunk kettő másik kérdés kerül elő a semmiből. Az Outer Range mind rendezésben, képivilágban, színészi teljesítményben egy igazi remekmű, a gond vele csak az, hogy a számos rá jellemző karakterisztika közül nem igazán tudták eldönteni a rendezők, hogy most akkor milyen stílus is legyen igazából. Családi drámának és thrillernek elsőosztályú, de mint misztikus sci-fi nem igazán a legjobb. Számomra nagyon zavaróak voltak ezek a szinte már komikus jelenetek és zenei aláfestések. Billy (Noah -Reid) állandóan éneklő karaktere, a közte és Autumn közti kapcsolat olyan szinten zavaró és kínos, hogy szinte nézni se bírtam. Értem én hogy David Lynch iskoláját próbálják utánozni, de a legendás rendezőt képtelenség majmolni. Értem én hogy különlegessé akarták ezzel tenni a történetet, de számomra nem jött át ez a dolog, simán kihagytam volna belőle minden ilyen jelenetet.

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy valahol a három és négy pont között mozog, de azért adtam rá csak hármat mert vannak ebben a stílusban sokkal jobb sorozatok is. Kicsit kár érte, mert ennél sokkal jobb is lehetett volna, de nézzük el ezt most neki, hiszen a történetnek még nincsen vége, teljes képet csak akkor fogunk kapni, ha már véget ért és láttuk az összes évadot. Addig is itt van nekünk az első, amit érdemes megtekinteni, hátha nektek jobban fog tetszeni.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 80% | Metacritic: 60
Outer Range (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Jennifer Getzinger, Alonso Riuzpalacios, Amy Seimetz, Lawrence Trilling
Írta: Brian Watkins, Zev Borow, Dominic Orlando, Lucy Thurber, Naledi Jackson
Zene: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Szereplők: Josh Brolin, Imogen Poots, Lili Taylor, Tom Pelhrey, Tamara Podemski, Lewis Pullman, Noah Reid, Shaun Sipos, Olive Abercombie, Will Patton, Isabel Arraiza, Morningstar Angeline, Ofelia Garcia, Matthew Maher, Deirdre O’Connell

Játékidő: 8x 50perc

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> The Blacklist sorozatkritika

>>> Black Bird sorozatkritika

>>> Star Trek: Picard sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése