Star Trek: Picard・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2022.08.29 - 12:04   |   Írta: Ca$h   |   12959
29. aug Star Trek: Picard・AppleTV (Amazon Prime)

Az eddigi talán legeredetibb Star Trek méltó folytatást kapott.

Húsz év telt el a Star Trek: Nemesis (2002) óta, Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) éppen a megérdemelt nyugdíjas éveit tölti családjának évszázadok óta álló, sok mindent megélt kúriájában, bort termeszt, élvezi az életet próbálja megemészteni legjobb barátjának Datanak (Brent Spiner) a halálát illetve a Romulan birodalom fő bolygójának elvesztését (Star Trek 2009). Amikor valami olyasmi történik amire nem igazán lehetett előre számítani, a semmiből előkerül Data lánya Soji (Isa Briones) ami több szempontból is lehetetlen, egyrészt Data mesterséges volt másodszor pedig mégis, hogy a fenébe születhetett egy lánya. Az események felpörögnek kiderül, hogy sokkal több van a háttérben mint csupán egy lány. Picard viszont úgy dönt, hogy a dolgok után megy, igaz már elfáradt és nagyon öregnek érzi magát, de ha az emberiség jövője múlik rajta ő sose habozik megtenni a lehetetlent.

2018-ban röppentek fel először a hírek, hogy a CBS készíteni szeretne egy új sorozatot Piacardról aki talán minden idök legkedveltebb Star Trekes főszereplője volt, egy olyan történetet szerettek volna elmesélni ami leginkább az emberekre és a velük kapcsolatos drámákra helyezi a hangsúlyt, persze időnként a sorozathoz méltó döbbenetesen látványos jelenetekkel megfűszerezve. Az érdeklődés hatalmas volt, hiszen ki ne szeretne méltó búcsút venni ettől az ikonikus karaktertől. Ráadásul mióta J.J. Abrams komplett megváltoztatta a Star Trek időfolyamát és létrehozott egy alternatív univerzumot, a lehetőségek tárháza szinte végtelenné vált. Végre valahára elkészülhetett az első évad 2020-ban, ami több mint ígéretes volt, látványos, izgalmas, elgondolkodtató, vérbeli Star Trek az öreg Patrick Stewart újra kedvenc szerepében tetszeleghetett és hozta a tőle elvárt magas színvonalat. Nem árt azonban tudni mielőtt belevágna bárki is ebbe a nagy kalandba, hogy a Picard erőteljesen a vérbeli hardcore Star Trek rajongóknak készült, számtalan utalás van a múltra, rengeteg kameó amiket csak akkor fogunk igazán érteni vagy értékelni ha képben vagyunk a múltbéli történésekkel.

Jómagam sose voltam egy hatalmas Star Trek rajongó, annak ellenére hogy az egész első sorozatot láttam, hozzá minden mozifilmet William Sheparddel, láttam Next Generationt, Voyagert, Deep Space Nine-t, de akkor robbantam igazán bele ebbe az univerzumba amikor kijött az új Star Trek mozifilm amivel minden megváltozott. Azóta ugye kijött a Discovery is, ami személyes nagy kedvencem még akkor is ha az utolsó pár évadra sajnos már ellaposodott az a hatalmas lendület amivel elindult. Éppen ezért örültem meg a Picardnak és nagy lelkesen néztem hétről hétre. Mondanom sem kell, hogy annak ellenére voltak részek, amiket nem igazán értettem, nagyon tetszett az első évad és bár képtelen voltam elképzelni hogyan lehet ezt folytatni, a második évad első része rögtön megadta nekem erre a választ. Rájöttem a receptre, amit a készítők kitaláltak.

A titka ennek a sorozatnak, hogy minden évadban egy komplett másik történetet kísérhetünk végig, a második évadban Jean-Luc újra élvezni szeretné kicsit a nyugalmas nyugdíjas éveket, főleg egy olyan hatalmas kaland után amiben két évvel ezelőtt részt vett. De természetesen erre esélye sincsen, az első évadból megismert és megszeretett legénysége Cristóbal Rios (Santiago Cabrera), Seven of Nine (Jeri Ryan), Raffi Musiker (Michelle Hurd) és Dr. Agnes Jurati (Alison Pill) éppen az új, friss és ropogós hajójukon mennének első küldetésükre amikor valami megmagyarázhatatlan anomáliával találkoznak egy olyan erővel, ami ellen nem lehet harcolni. Az anomália egy üzenetet közvetít folyamatosan, mégpedig azt hogy Jean-Luc Picarddal akar beszélni, miután a legendás admirális felkerül a hajóra maga a Borg királynő jelenik meg a semmiből és a pillanatok leforgása alatt minden veszni látszik. Nincs mit tenni, egy utolsó elkeseredett hősies lépésként, mielőtt mindannyiukat asszimilálná Picard elindítja az önmegsemmisítő folyamatot. Ekkor valami nagyon váratlan történik és egy ősrégi ellenség jelenik meg a szemük előtt.

A Picard második évadja egy igencsak merész húzással újra az időutazás kicsit már unalmas kártyáját veszi elő, mindig vicces és rengeteg geget tartogató momentum a Star Trek történetében amikor főhőseink az éppen aktuális jelenünkbe kerülnek. Ez most sem lesz másképpen, bár bevallom jobban örültem volna egy hagyományos Star Trek-nek, minthogy itt vagyunk megint a jelenben a mi világunkban, csak éppenséggel a jövő hőseivel prezentálva. Az évad eléggé lassú, bevallom többször is elaludtam rajta, nem azért mert unalmas, hanem azért, mert eleve ugye nem igazán sci-fi illetve túlságosan mélyen belementek Picard múltjába, gyerekkorába és sokáig nem igazán fogjuk érteni, hogy ennek most akkor mi is az értelme. Azért persze minden részben fog történni valami nagyon izgalmas és váratlan fordulat, illetve szépen lassan körvonalazódni látszik, hogy merre is tart a történet, majd a végére már mindent érteni fogunk és egy páratlan, minden képzeletet felülmúlóan, szinte már nyálasan csodaszép befejezést kapunk. Olyan szépet, hogy komolyan azt hittem véget is ért a sorozat.

De szerencsére nem ez a helyzet, csak ugye egy újabb fejezet zárult le Picard életében, ráadásul egy nagyon fontos fejezet amire mindenképpen szüksége volt ahhoz, hogy talán végre megtalálja a boldogságot. Lesznek olyan momentumok, amiket kicsit túlzásnak tartottam, gyakorlatilag meg lett erőszakolva a sorozat amikor csak úgy belevittek egy meleg jelenetet, aminek gyakorlatilag az ég világon semmi értelme nem volt azon kívül, hogy ilyen világot élünk most. De ettől eltekintve egy újabb fantasztikus és egyedi történetet kaptunk Picard életéből. Ebben az évadban még több visszautalás volt, illetve olyan kameók amitől az igazi rajongók el fognak alélni. Aki esetleg eddig nem tette volna mindenképpen vágjon bele és nem kell aggódni, már akkor aláírták a harmadik évadot mielőtt kijött volna a második, szóval olyan 2023 magasságában várható a folytatás egy újabb csodálatos és mély, mondanivalókkal bíró Picard kalandban.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 76
Star Trek: Picard (season 2 | 2020 -)

Rendezte: Douglas Aarniokoski, Jonathan Frakes, Hanelle M. Culpepper, Akiva Goldsman, Maja Vrvillo, Joe Menendez, Lea Thompson, Michael Weaver
Írta: Kirsten Beyer, Michael Chabon, Akiva Goldsman, Alex Kurtzman, Gene Roddenberry (alkotó)
Zene: Jeff Russo
Szereplők: Patrick Stewart, Alison Pill, Michelle Hurd, Santiago Carbrera, Jeri Ryan, Evan Evagora, Isa Briones, Orla Brady, Brent Spiner, Kay Bess, Harry Tradaway, John de Lancie, Peyton List, Sol Rodriguez, Annie Wersching

Játékidő: 10x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Obi-Wan Kenobi sorozatkritika

>>> The Essex Serpent sorozatkritika

>>> Shining Girls sorozatkritika


Kommentek megjelenítése