Shining Girls・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.08.08 - 17:48   |   Írta: Ca$h   |   7880
08. aug Shining Girls・AppleTV+

Egy újabb finomság az AppleTV+ felhozatalában.

Az örökvidám és élettel teli Kirby Mazrachinak (Elizabeth Moss) egy nyári estén borzalmas támadást kellett átélnie, valaki hátulról elkapta, lefogta, majd egy borzalmas vágást ejtett a hasán, ami csaknem a halálához vezetett, de a támadás valami miatt félbeszakadt ezért a szerencsétlen lánynak esélye maradt a túlélésre. Két évvel az esemény után Kirby felépült, ment volna vissza dolgozni az újsághoz, amikor azt vette észre, hogy minden megváltozott körülötte. Az asztala nem ott volt ahol lennie kellett, pár dolog valahogy nem stimmelt az életében, nem elég hogy fel kell dolgoznia valahogy egy ilyen borzalmas támadást, de még a dolgok se úgy vannak ahogyan arra emlékezett. Ezért maga mellé veszi az egyik sztár újságírót Dant (Wagner Moura) és el kezdenek nyomozni az ügyben, hátha végre fény derül arra mi is történik vele valójában. Ahogy egyre mélyebbre ássa magát a kutatásban olyan dolgokra jön rá, ami minden képzeletet felülmúl.

Ahogyan azt már megszokhattuk az Apple újra elővett egy sikeres regényt, amit Lauren Beukes írt 2013-ban, megálmodta hogy a Szolgálólány meséjének főhősnője legyen a főszereplő, felmarkolt egy zsákot a végtelen pénzforrás raktárából és voila itt is van nekünk egy újabb remekmű, ami egyszerre krimi, thriller és kellően misztikus ahhoz hogy kielégítsen minden kedves streamingfüggő nézőt, köztük engem is. Az események kicsit lassan indulnak be, kell olyan két három rész mire elkapjuk a fonalat, eleinte fogalmunk nem lesz arról mi is történik valójában, de sikeresen elhúzzák előttünk a mézesmadzagot ahhoz hogy végig leszögezzenek a képernyő elé. A Shining Girls-el azok járnak a legjobban akik csak most nézik meg, hiszen kifejezetten kínszenvedés lehetett hétről hétre nézni, hiszen az egész sorozat a titkokra és azok kibogozására épül, meglepően izgalmasan tálalva, jobb annak aki egyben lebinge-elni az egészet.

Elizabeth Moss hozz a tőle elvárható végtelenül látványos és átütő szenvedést, ő az a nő aki ezerféleképpen képes nézni a képernyőbe anélkül hogy megszólalna és átadni egy nő mindent elmondó kínlódását. Nem hiszen, hogy létezik még egy ilyen mint ő, nem véletlen hogy mindig ilyen szerepeket kap, tulajdonképpen ő az áldozatok királynője, van aki nem bírja elviselni, én nagyra tartom őt, bár azért néha elnézném valami olyan szerepben is amikor nem akarják éppen megerőszakolni, megölni, vagy kettévágni egy bicskával. Van a történetnek egy olyan érdekes aspektusa, amihez nagyon sok idő kell míg megértjük, nagyon tetszett hogy ezt ilyen szépen lassan, érhetően építették fel, nem mondok el nagy titkot vele, hiszen a bemutatókból is kiderült. Kirby élete elképesztően zavaros, érdemes a sorozatot többször is megnézni, hiszen a pillanatok leforgása alatt változik körülötte minden. A hajviselete, hossza, vagy éppenséggel a körülötte lévő emberek szerepe az életében, édesanyja egyik pillanatban vele él, enyhén alkoholista, felelőtlen, parázna élete él, mint valami tinilány, a következő pillanatban meg már saját lakása van, lánya nem találja a szobájában és hithű keresztényként éli boldog, Istennel való szoros kapcsolatát. Fontos szerepe van annak, hogy az újságnál éppen mi a munkája, éppen milyen szerepet tölt be a nagy egészben, érdemes mindig arra figyelni ahogyan változik körülötte minden és eleinte képtelenség felfogni, hogy miért.

A sorozatgyilkost alakító Jamie Bell, a létező legveszélyesebb fajta, hiszen elsőre egy kedves, jómodorú, intelligens férfinak tűnik, akit hamar mindenki befogad a bizalmába, de ahogy haladunk előre a történetben nem értjük azt hogyan lehet ott mindig mindenhol és mi az oka annak, hogy nem öregszik szinte egy percet sem. Idővel vele is látni fogunk egy részt amikor megértjük mi történt vele, milyen hatalmat sikerült megszereznie és miért is olyan amilyen. Persze okok mindig vannak, a rendezőnek éppen sikerült megtalálni azt az egyensúlyt amikor még megértőek vagyunk a negatív szereplővel is, de nem tudunk vele azonosulni. Manapság nagy divat az, hogy összezavarják a nézőket, hogy a rossz nem teljesen rossz, mindennek van oka, minden csak nézőpont kérdése, itt szerencsére nem ez lesz a helyzet, de nem árt a történet mélységének az, hogy kicsit őt is megértjük valamennyire.

Dan az újságíró egy nagyon kedvelhető karakter, aki egyedül neveli kisfiát, igyekszik mindent megtenni érte, de férfiként nagyon nehéz szerep ez, hiszen aki maga is apa pontosan tudja, hogy nekünk nincsen olyan könnyű dolgunk, mint egy anyának, akiben kilenc hónapig fejlődik egy élet és ebből kifolyólag teljesen más kapcsolat jön létre közte és a gyermeke között. Keményen dolgozik, munkája a szenvedélye, de a rajta lévő feszültséget és a terhet, ami az apasággal jár képtelen másképpen feldolgozni, állandóan bulizik, piál és néha becsusszan egy-egy csík kokain is. Természetesen ezek mind elitélendő dolgok, de vannak emberek akik képtelenek másképen megbirkózni az élet nehézségeivel, a lényeg mindig az, hogy próbál jó apa lenni, próbál eleget törődni a kisfiával. Kapcsolata Kirbyvel szépen épül, egyre jobb barátok lesznek, de ahogy mélyül az ügy, ahogy egyre többet tudnak meg mindarról, ami történik egy hatalmas sötét felhő jelenik meg az égben és érezni lehet, hogy nagy vihar közeledik.

Próbáltam mindvégig kerülni a spoilereket, ami egy ilyen történet esetében több mint lehetetlen, hosszasan tudnék még írni az elméleteimről, hiszen van a sztorinak egy olyan vonala, amit nem igazán magyaráznak el, egyszerűen van és kész, aki meg többet szeretne tudni róla az egy hozzám hasonlóan egy hatalmas kérdőjellel a feje fölött fogja nézni az endcreditset az utolsó rész után. Eleinte csak minisorozatot akartak csinálni ebből a történetből, de most nagyon úgy tűnik hogy folytatni fogják, mindig kockázatos egy ilyen döntés, hiszen amikor már nincsen a háttérben az eredeti regény, aminek nem lett folytatása mindig ott van az esély arra, hogy el fogják rontani. Tény viszont hogy nagyon nyitva lett hagyva minden a történet végén, számtalan lehetőséget tartogatva a jövő számára, Kirby története fantasztikus, az út amit bejár és mindaz ahogyan lezárja példaértékű. Valahol remélem hogy lesz folytatás és hogy nem rontják el, de az se lenne baj, ha ilyen szépen fejeznék be, úgy hogy minden ami ezután jön ránk van bízva. Mindenképpen érdemes megnézni, aki szereti a krimiket, thrillereket amik kapnak egy kis misztikus megmagyarázhatatlan pikantériát, csak hogy ne legyenek olyan megszokottak. Külön érdekességnek számít, hogy Elizabeth két részt is rendezett, kipróbálta magát és szerintem nagyon ügyes volt, ha másért nem is már csak ezért érdemes ránézni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.5 | Rotten Tomatoes: 83% | Metacritic: 65
Shining Girls (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Daina Reid, Michelle MacLaren, Elisabeth Moss
Írta: Katrina Albright, Lauren Beukes (regény), Silka Luisa, Naledi Jackson, Alan Page, Kirsa Rein
Zene: Claudia Sarne
Szereplők: Elisabeth Moss, Wagner Moura, Philipa Soo, Chris Chalk, Amy Brenneman, Jamie Bell, Erika Alexander, Alex Goodrich, Sadieh Rifai, Christopher Meister

Játékidő: 8x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Boys sorozatkritika

>>> Ozark sorozatkritika

>>> Slow Horses sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése