The Boys・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2022.08.01 - 08:44   |   Írta: Ca$h   |   7150
01. aug The Boys・AppleTV (Amazon Prime)

A világhírűen hírhedt képregényből sorozatot csináltak.

Képzelj el egy világot, ami telis tele van tömve szuperhősökkel, ők gyakorlatilag a sztárok, a gyerekek és a felnőttek is imádják őket, veszik a bábukat, a képregényeket, nézik a mozikat és sorozatokat, ahol nem kell speciális trükköket alkalmazni. Képzeld el, hogy kiderül a hősök, akiket annyira szeretünk nem is annyira jók, mint amilyennek lenniük kellene, tiszta szívükből gyűlölik a sima embereket, lenézik őket, istenként viselkednek, nekik mi emberek csak rovarok vagyunk csupán, akiket bármikor elnyomhatnak, eltaposhatnak egy pillanat leforgása alatt. Korruptok, haszonlesők, imádják magukat és hatalmas erejük miatt gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Még szerencse, hogy van egy maroknyi csoport a „Srácok” Billy Butcher (Karl Urban) vezetésével, akiknek a célja végtelenül egyszerű, elkapni és megölni minden szupit, hogy a világunk végre olyan lehessen amilyen nélkülük volt.

A Srácok vezetője Billy Butcher (Karl Urban) az ex F.B.I.-os, ex C.I.A.-s gyakorlatilag egy elvetemült a szupikat fanatikusan gyűlölő tank, aki nem fél senkitől és semmitől csak a célt látja maga előtt, egyébként származása szerint angol, nagyon nehéz gyerekkora volt, apja kőkeménynek nevelte, mert már akkor tudta hogy csak így maradhat életben. AT-anyatej (Laz Alonso) egy volt aktivista, aki egyébként kényszerbeteg, ugyancsak nehéz körülményekből származik, családját a szupik miatt vesztette el, ő gyakorlatilag a csapat lelke, az egyetlen ember aki képes józanul gondolkozni a csapatban. Franci (Tomer Capone) régebben mindenféle bűnszövetkezettnek dolgozott, kevés olyan dolog van a múltjában amire büszke lehet, éppen ezért talál magának mindig valakit, akit meg kell menteni. Jelen esetben ez a személy a „csajszi” lesz (The Female) a csapat egyetlen női tagja, aki nem tud beszélni, véletlenül találnak rá egy ketrecben és hamarosan kiderül hogy miért volt bezárva. Másik főhősünk a teljesen átlagos, gyakorlatilag komplett lúzer Hughie (Jack Quaid) aki akkor kerül be a képbe, amikor egy borzalmas balesetnek köszönhetően elveszíti szerelmét, az egyik szupi gondatlanságának köszönhetően. Butcher rögtön rátalál, ideiglenesen beveszi a csapatba, hogy együtt harcoljanak a végtelenül korrupt, romlott és kegyetlen szupik ellen.

Manapság egyre divatosabb olyan történeteket kitalálni, ami szuperhősökkel kapcsolatos mégis valahogy más mint amit megszokhattunk, ami már több mint száz éve része az életünknek. Ezek közül a legismertebbek a Doom Patrol, az Umbrella Academy, az Invincible adott egy szituáció egy körítés, ami mindig más de egy dolog mindegyik történetben megegyezik, mégpedig hogy a család vagy a csapat egy teljesen diszfunkcionális működést és dinamikát mutat be a nézőknek vagy olvasóknak.  Sokan vannak akiknek már borzalmasan unalmas a Marvel vagy éppenséggel a DC, és próbálnak valami újat kitalálni a témában. A Boys sikere több mindennek köszönhető, egyrészt annak, hogy gyakorlatilag egy görbetükröt mutat ennek az egész univerzumnak, legfőképpen szatíra, egészen egyedi és sajátos történezvezetése van, másrészt pedig olyan döbbenetesen véres, brutális, hogy arra nem igazán vannak szavak vagy jelzők, harmadrészt pedig minden tabut és szemérmet kizár, ezeket megfogja a kezében, összegyűri, rátojik egyet, leköpi, majd jól kidobja az ablakon. A harmadik évad Herorgasm részén konkrétan sokkot kaptam, annak ellenére hogy későn érő típusként folyamatosan csak csúsztattam a sorozat megtekintését és egyben toltam le a három évadot. Mondanom sem kell hogy olyan dolgokat láthattam amihez foghatóval még nem igazán találkoztam, pedig a sok éves streamingelés után veterán Netflixesként azért láttam én már sok mindent.

A Boys eredetije, ha lehet még ennél is sokkal brutálisabb, összehasonlítani a sorozattal kb. olyan mint a Walking Dead képregényt párhuzamba hozni a tévés sorozattal. Aki ismeri az eredetit pontosan tudja, hogy ott is olyan dolgok vannak, amikre még nem igazán készült fel a nézőközönség tíz évvel ezelőtt. A Boys egészen egyedi nézőpontját egész jól át sikerült adni az Amazonos sorozatban, de biztos vagyok benne, hogy nem kevés olyan ember lesz aki rosszul lesz tőle és minden idők legrosszabb sorozatának fogja tartani, mert valljuk be a készítők mindent megtettek annak érdekében hogy hűek legyenek az eredetihez. Régóta foglalkoztatta már az embereket az, hogy milyen lenne ha Superman gonosz lenne és a világ ellen fordulna, a Boysban szinte az összes alap hőssel találkozni fogunk akik hasonlítanak az eredetikhez, mégis valamiben különböznek tőlük. Kevés olyan félelmetes hőssel találkoztam, mint Homelander karaktere, akit gyakorlatilag tudósok neveltek fel, semmilyen szeretet nem kapott, azért hozták létre, hogy ő legyen minden idők legerősebb szuperhőse. Csak ugye joggal merül fel a kérdés, hogy ha egy embert, egy kisgyereket nem szülők nevelnek fel, nem tanítják meg neki hogy mi a jó és mi a rossz, nem rendelkezik semmilyen morális iránytűvel akkor mégis hogyan gondolhatták azt, hogy ő lesz majd az emberiség védelmezője, hogy valóban ő lesz majd az a hős akire mindig is vágytunk. Szerencsére Homelander szerelmes magába, mindennél fontosabb a számára, hogy az emberek szeressék őt, ezért ezzel némileg sakkban lehet tartani. Lesz itt leszbikus Wonderwoman (Queen Maeve), pszichopata Amerika Kapitány (Soldier Boy), önimádő Flash (A-train) gátlásos és súlyosan önképzavaros Aquaman (The Deep) és még sorolhatnám a számtalan görbetükröt. De a másik oldalon lévő jók csapata a Srácok sem éppen nevezhetőek jónak, maximum csak azért mert a jó ügy érdekében harcolnak. Butcher karaktere nagyon ellentmondásos, nehéz vele azonosulni, maximum csak azért szeretjük mert elképesztő szövege van és igazán tökös karakter. A Boys szereplőivel igazából képtelenség azonosulni, de szerintem nem is ez volt a célja, legfőképpen a polgárpukkasztás és a képregényrajongóknak a fikázása, de mindemellett társadalmi kritika is, szemből leköpi a kapitalizmust és mindent amit képvisel. A hősök csak termékek csupán és nem azért hozták őket létre hogy megmentsék a világot, hanem azért hogy nekik köszönhetően ömöljön a végeláthatatlan pénzeső. Senkit nem érdekel, hogy milyenek valójában csak fent kell tartania az illúziót, hogy mindenki imádja őket és szórják rájuk a pénzt. Egy illúzió az egész és számomra az egyetlen értékelhető mondanivalója a sorozatnak, hogy szuperhősök nem léteznek és ha léteznének akkor bizony csak hitvány hétköznapi emberek lennének, gyarló vágyakkal és álmokkal, ráadásul a nagy erejük miatt még veszélyesek is, végtelenül veszélyesek.

Mindezek mellett a Boys egy mestermű, tudni kell a helyén kezelni ezt a sorozatot és világot, nem szabad komolyan venni, hagyni kell hogy részről részre, évadról évadra lesokkoljanak minket, mert ennyi csupán amit nyújtani tud. Egyszerűen szórakoztató, nem kell itt semmi komolyabb dolgot belelátni. Aki érti érti, aki nem az meg távolról kerülje el, mert végtelenül cinikus, borzalmasan véres, annyira hogy az már szinte vicces és minden tabut kizáró történet ez. A hatalmas sikernek köszönhetően szinte azonnal leszerződtek a negyedik évadra (elvileg a befejező ötödik évad is kőbe van vésve), az eredeti hetvenkettő kiadást megált képregényből nem tudom mennyi van még hátra, de nem hiszem hogy sokáig fent lehet még tartani ezt a minden évaddal csak egyre jobb történetvezetést. De nagyon remélem, hogy ha a végére érnek az eredetinek akkor nem fogják saját kútfőből folytatni, hogy olyan sorsra jusson mint a Trónok Harca. Mert bizony ehhez a sorozathoz kellenek az eredeti elmebeteg készítők és ha ők befejezték akkor az Amazonnak is be kell. Addig is van még mire várni, elvileg jövőre jön a negyedik évad és ha minden igaz egyszerre forgatják az ötödikkel, szóval izgatottan várom hova fog eljutni ez a bűnös élvezet …

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.7 | Rotten Tomatoes: 93% | Metacritic: 74
The Boys (season 3 | 2019 -)

Rendezte: Philip Sgriccia, sarah Boyd, Stefan Schwartz, Frederick E.O. Toye, Nelson holmes, Daniel Attias, Eric Kripke
Írta: Garth Ennis (képregény), Eric Kripke, Darick Robertson, Ellie Monahan, Craig Rosenberg, Rebecca Sonnenshine
Zene: Christopher Lennertz, Matt Bowen
Szereplők: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Dominique McElligott, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Chace Crawford, Tomer Capone, Karen Fukuhara, Nathan Mitchell, Colby Minifie, Claudia Doumit, Laila Robins, Aya Cash, Katy Breier, Elisabeth Shue, Giancarlo Esposito

Játékidő: 8x 1óra

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Ozark sorozatkritika

>>> Slow Horses sorozatkritika

>>> Moon Knight sorozatkritika




Kommentek megjelenítése