Ozark・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.07.25 - 10:31   |   Írta: Ca$h   |   5996
25. júl Ozark・AppleTV (Netflix)

Marty Byrd és családjának drámája a végéhez érkezett.

Marty Byrde (Jason Bateman) igazán szerencsésnek érezheti magát: sikeres vállalkozása van (pénzügyi tanácsadással foglalkozik), emellett pedig egy szerető felesége, aki mindenben támogatja, akivel bármit meg lehet beszélni, két szép és egészséges gyermeke… Mi másra vágyhat egy családapa? A gondok akkor kezdődnek, amikor úgy dönt, hogy picivel több pénzt szeretne keresni és a társa, aki mindig is felelőtlenebb és meggondoltalanabb volt nála, elkövet egy hibát, aminek az árát neki kell megfizetnie. Kiderül, hogy az egyik legfontosabb ügyfelük egy mexikói drogkartellnek dolgozik és a társa elköveti azt a hatalmas nagy hibát, hogy lop tőle. Ezzel szemben Marty világéletében tisztességes üzletember volt, a legjobb a szakmájában és most arra kényszerül, hogy bűnt bűnre halmozva a saját és családja életét megmentve Ozark kipusztult nyaralóövezetébe költözzön, hogy mindent pénzzé téve egy év leforgása alatt ötvenmillió dollár piszkos pénzt mosson tisztára.

Aki látta, pontosan tudja, hogy a minden idők legjobb tévés sorozatának tartott Breaking Bad (Totál Szívás) hatalmas nagy űrt hagyott maga után, amikor eljutott a felkavaró végkifejlethez. Nem volt hát kérdéses, hogy hamarosan jönni fog egy sorozat, ami, ha nem is lesz képes hozni ezt a magas színvonalat, mégis megpróbálkozik majd a lehetetlennel. 2017-ben a Netflix gondozásában kijött az Ozark, ami pillanatok alatt az egyik legnézettebb és legsikeresebb Netflixes sorozat lett. A különleges, egyedi, meglepően lassú, mégis döbbenetes feszültséggel bíró sorozat minden szempontból eredeti. Csak az első pár részben fog emlékeztetni a nagy elődre, mert ugye itt is lesz egy teljesen hétköznapi családapa, aki borzalmas bonyodalmakba keveredik és szemtanúi lehetünk annak, hogyan válik egyszerű nyárspolgárból kőkemény bűnözővé. Legalábbis a Breaking Badben ez volt, az Ozark ebből a szempontból is különleges, mivel itt a főszereplőnk, Marty karaktere az utolsó pillanatig megtartja emberségét, sose válik belőle hidegszívű és könyörtelen bűnöző. Ezzel szemben a családja egészen elképesztő változáson megy keresztül, legfőképpen a felesége, Wendy Byrde (Laura Linney), aki döbbenetes, hogy hova el fog jutni ezalatt a négy évad alatt.

Az Ozark minden területen mesterműnek számít, legyen szó a színészek által nyújtott teljesítményről, forgatókönyvről, rendezésről, a képi világról vagy éppenséggel az aláfestő zenékről. A történet nagyon lassú, lesznek olyan nézők, akiknek túlságosan is, de ha az első évadban sikerült megszeretnünk a szereplőket, esetlegesen képesek leszünk azonosulni velük, akkor bizony nem kell hozzá sok idő, hogy beleéljük magunkat abba az elképesztő helyzetbe, amibe ez a család került. Az Ozark gyakorlatilag egy családi történet, nyomon követhetjük három família életét, akik teljesen különböznek egymástól, de egyvalami közös bennük: a tragikus és elkerülhetetlen vég. Ha az ember a könnyű pénzt választja és rossz útra tér, csak idő kérdése, míg utoléri egy olyan végzet, ami csak nagyon ritkán szép. A Byrde család lesz természetesen a középpontban, végig értük fogunk izgulni ingadozó érzésekkel, ugyanis Martyn kívül szinte mindenki el fog jutni egy olyan pontra, ahonnan már nincsen visszaút és bizony sokszor idegesítőek lesznek. De pontosan ettől olyan élethű és emberi ez a sorozat, tökéletesen bemutatja, hogy nincsenek végletek, nincsen teljesen jó és teljesen rossz karakter, mindenkiben van valami szerethető, valami emberi, csupán a döntéseink azok, ami alapján megítélhetőek vagyunk és ebben a sorozatban bizony lesznek rossz döntések dögivel.

A másik központi szerepben lévő család a Langmore-ok. Közülük Ruth (Julia Garner) és Wyatt (Chralie Tahan) lesz az a két karakter, akikkel a legkönnyebb azonosulni még akkor is, ha mindketten fognak olyan dolgokat csinálni, hogy a szemünknek sem hiszünk majd. Ahogyan a sorozatban többször is mondják, a Langmore-okon átok ül. Hiába próbálkoznak, hiába tesznek meg mindent, egyik rossz döntést hozzák a másik után és még a legszerethetőbb karakternek számító Ruth se bír a vérével. Pedig ha bírt volna, minden esélye meglett volna arra, hogy eltörölje ezt az átkot. A harmadik a Snell család, akikkel talán a legnehezebb azonosulni: olyan őslakosok ők, akiket annak idején el akartak üldözni a saját területükről, de ők nem hagyták magukat és végül sikerült talpra állniuk és megvédeni a szeretett földjüket. Igaz ők se éppen a legjobb módját választották a mindennapi kenyér megkeresésére, ugyanis mákot termesztenek, amiből első osztályú színtiszta heroint lehet készíteni. Darlene (Lisa Emery) és Jacob (Peter Mullan) kapcsolata is romantikus a maga módján, ők lesznek sokáig az úgymond negatív szereplők a történetben, de persze mi se bizonyítja jobban a forgatókönyvírók zsenialitását, hogy végül még akár meg is kedvelhetjük őket.

Az Ozark idén elérkezett az utolsó évadhoz és a Netflix a manapság divatos két részre osztás mellett voksolt, aminek nem titkolt célja az előfizetések számának növelése, hiszen ha valaki csak az Ozark miatt fizetne elő a szolgáltatásra, akkor minimum kétszer is meg kell ezt tennie, ha látni szeretné a történet végét. Érdekes megoldás ez a Netflixtől, hiszen ők épp arról váltak híressé, hogy náluk a sorozatok egyben kijönnek, egy huzamban lehet őket binge-elni. Na, ez mostanában már nem igaz, a legsikeresebb történetek ketté vannak választva. Engem nem zavar a dolog lévén, 2016 óta folyamatosan előfizető vagyok és nem is nagyon tervezem lemondani, de az ottani nagyoksok szerint bevált ez a módszer, szóval nem hiszem, hogy egyhamar változtatni fognak rajta. Ha végeztünk az Ozarkkal, utána érdemes megnézni a kis fél órás dokumentumfilmet arról, hogy hogyan készült a sorozat. Megdöbbenve fogjuk látni, hogy milyen sokan voltak, akik a rendezők sorát erősítették. Többek között Laura Linney is rendezett egy részt és még a House of Cardsból híressé vált Robin Wright is. Érezhető, hogy az Ozark egy szerelemgyerek volt, amiről nem gondolták volna, hogy ilyen sikeres lesz és nagyon örültek neki, hogy be tudták fejezni. Számomra a befejezés nem volt valami kielégítő, értem én, hogy nyitva hagytak egy csomó kérdést, de ahogyan ezt tették nem igazán tetszett nekem sajnos. De elfogadom a döntésüket, hiszen mindent nekik köszönhetünk. Ha eddig tetszett, amit láttunk, akkor el kell fogadni, hogy ők ilyen befejezést akartak és pont. Nem kérdéses hát, hogy az Ozark méltó helyet foglalhat el a Breaking Bad mellett vagy eggyel alatta, minden idők legjobb sorozatai között a helye, van benne mondanivaló rendesen, üzenetet közvetít, fordulatos, izgalmas, kár lenne bárkinek is kihagyni.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.5 | Rotten Tomatoes: 83% | Metacritic: 66
Ozark (season 4, part 2 | 2017 - 2022)

Rendezte: Jason Bateman, Alik Sakharov, Andrew Bernstein, Amanda Marsalis
Írta: Bill Dubuque, Mark Williams, Paul Kolsby, Ning Zhou, Martin Zimmerman, Chris Mundy
Zene: The Haxan Cloak
Szereplők: Jason Bateman, Laura Lindsey, skylar Gaertner, Julia Garner, Sofia Hublitz, Lisa Emery, Charlie Tahan, Carson Holmes, Kevin L. Johnson, Felix Solis, Nelson Bonilla, Jordana Spiro, Jason Butler Harner, Peter Mullan, Jessica Frances Dukes, Damian Young, Janet McTeer

Játékidő: 7x 1óra

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Slow Horses sorozatkritika

>>> Moon Knight sorozatkritika

>>> Stranger Things sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése