Mennyivel gyorsulnak az idei új iPhone-ok?

Almás Pletykák   |   2022.07.27 - 09:43   |   Írta: L Ferenc   |   4748
27. júl Mennyivel gyorsulnak az idei új iPhone-ok?

Lássuk, hogy körülbelül mire számíthatunk idén ősszel sebesség fronton a 14-es iPhone-októl!

Ha szeptember, akkor új iPhone, és ha új iPhone, akkor még nagyobb, természetesen minden korábbinál komolyabb sebesség. Nyílt titok, hogy az iPhone 14 termékcsaláddal együtt debütál majd az Apple vadonatúj A16 Bionic chipsete, de vajon körülbelül mekkora sebességnövekményt várhatunk tőle?

Jól értesült források szerint a változatlanul 6 magos, vagyis 2 nagyteljesítményű, illetve 4 hatékony maggal felvértezett újdonság processzorsebesség fronton mintegy 15 százalékos előrelépést hoz az elődhöz képest. A grafikusmagok száma szintén marad a régi, az ötmagos grafikusgyorsító az előzetes várakozások szerint mintegy 25-30 százalékos gyorsulást fog realizálni a gyakorlatban. Egyes források korábban ugyan hat GPU-ról tettek említést, az Apple viszont végül elsősorban méretbeli megfontolások miatt maradt a régi ötös konfigurációnál.

Ugyancsak említést érdemel, hogy idén várhatóan a RAM is gyorsulni fog. Pletykák szerint az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max új típusú LPDDR5 chipeket kap, ami 50 százalékkal nagyobb sávszélesseggel kecsegtet a jelenlegi LPDDR4X technológiához képest. A kapacitás azonban nem változik, vagyis a két Pro továbbra is 6 GB RAM-ot vonultat fel. Az androidos ellentáborban ma már nem ritkák a 8-12, sőt 16-18 GB RAM-os készülékek, de mint jól tudjuk, az Android és az iOS nagyon eltérő memória-menedzsmenttel és erőforrás-használattal rendelkezik.

Várakozások szerint jelentősen gyorsabb lesz az ISP, vagyis a jelfeldolgozó egység, illetve a korábbiaknál nagyobb teljesítményű gépi tanulásra lehet számítani. Ezek jól jönnek majd az új Pro széria 48 megapixeles főkamerájához, melynek révén immár akár 8K felbontású videók is készíthetők lesznek, és jó esély van rá, hogy a Cinematic Mode felbontása Full HD-ről 4K-ra növekszik. A modem marad Qualcomm gyártmányú, az A16 mellé jó eséllyel a Snapdragon X65 kerül majd be. 

Fontos megjegyezni, hogy idén várhatóan minden korábbinál nagyobb különbség lesz az úgymond normál iPhone-ok és a Pro kivitelek között. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, csak a Prók kapják meg a vadonatúj A16-os chipkészletet, a normál 14-es iPhone-ok esetében pedig be kell érnünk a tavalyi A15-tel. 

A jelenleg kapható iPhone 13-asok mind A15-öt vonultatnak fel, igaz annyi különbséggel, hogy az olcsóbb modellekben négymagos, a drágábbakban pedig ötmagos grafikusgyorsító rejtőzik. Ugyancsak különbség, hogy míg a normál 13-asokban csak 4 GB, addig a Prókban 6 GB RAM található. Jó hír, hogy az iPhone 14 és az iPhone 14 Max az A15 ötmagos GPU-ját kapja meg, illetve, hogy a RAM kapacitása 6 GB-ra növekszik. Üröm az örömben, hogy a RAM még a régebbi LPDDR4X kivitelű lesz. 

Visszatérve az A16-ra, a tajvani chipgyártónál nem várható teljesen új gyártási technológia, hanem ehelyett a meglévő eljárás finomítására lehet számítani. Az N5P helyett N4P node-ra épülő, immár ARMv9 architektúrájú új processzor várhatóan 18-20 milliárd tranzisztort vonultat fel, szemben az elődjében lévő 15 milliós mennyiséggel. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése