Obi-Wan Kenobi・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2022.08.22 - 18:12   |   Írta: Ca$h   |   10729
22. aug Obi-Wan Kenobi・AppleTV (Disney+)

Ha nem vagy vérbeli rajongó el se kezd!

A 66-os parancs után (ami minden Jedi lovag kiirtásáról szólt) tíz évvel járunk, nem sokan maradtak életben, a galaxis néhai védelmezői számkivetettek lettek, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) borzalmas hibájának és könyörületének köszönhetően Anakin Skywalker életben maradt de milyen áron. Minden végtagját elveszítette, ami megmaradt a testéből borzalmasan megégett, csak a gépek tartják életben illetve a mérhetetlen gyűlölet ami egyenes út a sötét oldalhoz. Így születhetett meg a sötét nagyúr, a félelmetes Darth Vader, aki semmi másra nem vágyik csak hogy elpusztítson minden egyes Jedit de legfőképpen Obi-Want. Létre is hozott egy csapatot akik nem kevésbé félelmetesek nála, az Inkvizíciót, akik galaxis-szerte üldözik és levadásszák a még életben maradt Jediket. Obi-Wan aki most már csak Bennek hívja magát továbbra is a Tatooinon van, elzárta magát az erőtől így volt képes ilyen sokáig életben maradni. Nem telik el nap, hogy ne tartaná figyelemmel az ifjú reménységet, Luke Skywalkert, aki Anakin fia és egyszer majd nagy dolgokra lesz hivatott.

Először is mindenképpen meg kell említenem, hogy ez a sorozat akárcsak a Boba Fett azoknak a keményvonalas hardcore Star Wars rajongóknak készült, akik gyakorlatilag egész életükben arra vágytak hogy egy kicsit többet megtudjanak azokról a számos fekete foltokról, amikre a nagy filmek nem tértek ki. Akárcsak Boba Fettnél itt is egy olyan lyukat próbálnak betölteni, amiről mindenki csak fantaziált, beszélgetett, találgatott, de biztosan soha senki sem tudhatta. Felmerült mindenkiben a kérdés hogyan maradt életben Obi-Wan, hogy volt képes elbújni Darth Vader elöl, hogy lehetséges hogy soha nem találkozott Luke-al, hogy nem ismerték egymást és még számtalan kérdésünk volt ezzel kapcsolatban. Logikus, hogy amikor végre választ kapunk a kérdéseinkre a megoldás nem lehet, egyszerűen képtelenség hogy  mindenkinek kielégítő legyen, tetszen és elfogadható legyen. Úgy gondolom, hogy amikor egy olyan szuperprodukció készül erről egy fantasztikus, életeket meghatározó történetről mint az Obi-Wan, akkor meg kell adni azt a tiszteletet a készítőknek azt a szabadságot és nyitottságot amit megérdemelnek. Ők találták ki, az ő fejükből pattant ki az egész, csak ők dönthetik el, hogyan alakuljanak a történések.

A Disney+ új sorozata nagyon megosztó lett a rajongók táborában, de úgy vélem hogy nem is igazán a rajongókról van itt szó, hanem az új generációról akik nem ebben nőttek fel, akiknek ez csak egy történet a sok közül. Jómagam 1978-ban születtem, ráadásul május 4-én a nemzetközi Star Wars napon, szóval nem is nagyon létezhet nálam nagyobb rajongója ennek a csodálatos történetnek. Életem első mozija a Star Wars: New Hope volt, amit sokig csak úgy hívtunk hogy Csillagok Háborúja, hiszen akkor még nem volt internet, nem terjedtek a hírek és fogalmunk nem volt arról, hogy George Lucas ezt egy kilenc részes történetnek tervezte. Érdekes megoldás volt, hogy az nagy egész teljes képe kellős közepén indult a mesélés, nem tudhattuk, hogy Darth Vader Luke apja, azt meg végképp nem tudtuk, hogy Leia Luke ikertestvére. Elképesztő pillanatok voltak ezek az életünkben, évtizedeket ábrándoztunk arról, hogy majd egyszer megismerhetjük az előzményeket, arról meg végképp nem álmodhattunk Timothy Zahn zseniális regény trilógiája után, hogy képesek lesznek mindezt tönkretenni az utolsó három résszel. De itt van nekünk a Disney, akik komolyan veszik ezt a témát, ők maguk is ezen nőttek fel, és megvalósítják évről évre minden álmunkat, néha sikerrel néha nem, de legalább bővítik a történetet, újakat találnak ki, legendát építenek. Nagyon úgy néz ki, hogy az új rajongóknak az ú történetek jobban tetszenek, mint amikor valami régit próbálnak el megmagyarázni. De vannak még emberek, akik tisztelik, szeretik és elfogadják ezeket a kiegészítő történeteket, köztük vagyok én is.

De mi is a gondja az embereknek? Olvasgatva a fórumokat három dologgal találkoztam. Az első és legbosszantóbb mindenki számára Reva (Moses Ingram) karaktere aki egy ambiciózus fiatal Inkvizítor és olyan szinten bosszant mindenkit, hogy majd belebetegednek, jómagam szerencsére már előre tudtam ezt, így álltam hozzá a karakterhez és meg kell hogy mondjam egyáltalán nem idegesített, főleg miután megismertem a hátterét és hogy mi motiválja, kifejezetten fontos része volt az egésznek, nem is igazán lehetett volna kihagyni, szóval bevallom nevetségesnek tartom a fanyalgást. A második dolog az egész designja a sorozatnak, hogy letisztult, puritán, sokan azt mondják olyan volt a sorozat mintha valami török Star Wars lenne. Na ezen végképp kiakadtam, hiszen még soha egyik Star Wars sorozat sem volt ennyire hű az eredeti trilógiához, egyértelmű volt a számomra, hogy a New Hope, Empire Strikes Back és Return of the Jedi kosztümöket, technológiát és kezdetleges vizuális trükköket próbálták meg visszaadni és ez tökéletesen sikerült is. Egyetlen sorozat se volt még ennyire hű az eredeti trilógiához, minden elismerésem a készítőké. A harmadik és végső gondja a nézőknek a korokkal volt. Hogy Obi-Wan nem volt elég öreg a szerephez, a gyerekek meg túl fiatalok voltak, ehhez egy kicsit utánaolvastam a koroknak, Az Obi-Want alakítő Alec Guniess 63 éves volt amikor az öreget alakította, Ewan McGregor most 51 éves, Mark Hamill 26 éves volt Carrie Fisher meg 21. Ha úgy vesszük, hogy a New Hope-ig van még mondjuk olyan tíz év, akkor még korban is szinte tökéletesen megfelel mindenki. Hiszen a gyerekek tíz évesek voltak, Obi-Wan meg 61 éves lesz tíz év múlva. Arról hogy színész jól tartja magát és sokkal fiatalabbnak néz ki mégis ki tehet? Úgy kell felfogni, hogy további tíz év a meglehetősen zord sivatagi életmóddal járó élet után mindenki sokkal jobban öregszik. Talán el kellett volna küldeni a sivatagba Ewant tíz évre, hogy jobban öregedjen? Nem igazán értem mi a gondja ezzel az embereknek.

Igen, vannak a történtben logikai bukfencek, illetve olyan a szemnek kicsit zavaró momentumok amiket kínos volt nézni. De aki például kicsikét jobban beleásta magát a történetben pontosan tudta, hogy Ben elzárta magát az erőtől így volt képes ennyi ideig életben maradni, egy kis időre volt szüksége mire visszatalált az erőhöz, hogy képes legyen harcolni az elképesztő erővel rendelkező Darth Vader ellen. Aki meg az utolsó részt nem könnyes szemekkel nézte végig, félig a döbbenettől, félig a boldogságtól az bizony ne nagyon nézzen meg több Star Wars sorozatot a Disney+ kiadásában. A végső mindent eldöntő harc döbbenetes volt, megkaphattunk mindent amiről eddig csak álmodtunk, eddig is az Anakin és Obi-Wan közti fénykardharc volt a legjobb a sorozatban, most olyat kaphattunk amire szavak nincsenek. Végre valahára azt is megtudhattuk mi az a borzalmas sérülés Anakin koponyáján, akinek ettől nem jelentek meg libabőrök az egész testén – az a szájhuzogatós fajta – az nem is nevezze magát igazi rajongónak.

Az Obi-Wan Kenobi nem egy hibátlan alkotás, de valójában egyetlen Star Wars sorozat sem az, mindig lesznek fanyalgók, mindig lesz akinek nem tetszik, pár apróbb szánalmas hibától eltekintve ez egy atombiztos jó sorozat, ami tökéletesen kiszolgálja a valódi rajongókat, olyan sötét foltokat magyaráz el amikre egy életen át kerestük a válaszokat és bizony néha még meg is könnyezünk egy-egy jelenetet. Számomra nem volt csalódás, én nagyon élveztem, minden hardcore rajongónak kötelező megtekinteni, aki meg nem az távolról kerülje el!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 83% | Metacritic: 73
Obi-Wan Kenobi (miniseries | 2022)

Rendezte: Deborah Chow
Írta: Joby Harold, George Lucas (alkotó), Hossein Amini, Stuart Beattie, Hannah Friedman, Andrew Stanton
Zene: Natalie Holt, John Williams
Szereplők: Ewan McGregor, Moses Ingram, Vivien Lyra Blair, Hayden Christensen, Sung Kang, Rupert Friend, James Earl Jones, Jonathan Ho, Oliver Ho, Kumail Nanjiani, O’Shea Jackson Jr., Indira Varma, Marisé Álvarez, Maya Erskine, Rya Kihlstedt, Jimmy smits

Játékidő: 6x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> The Essex Serpent sorozatkritika

>>> Shining Girls sorozatkritika

>>> The Boys sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése