Apple titkokat lopott, most börtönbe megy

Tech Hírek   |   2022.08.23 - 09:45   |   Írta: L Ferenc   |   2571
23. aug Apple titkokat lopott, most börtönbe megy

Jogerősen börtönbüntetésre ítélték az Apple-től adatokat lopott férfit.

Jelen történetünk főszereplője egy bizonyos Xiaolang Zhang, aki 2015 decemberében kezdett dolgozni az Apple-nél, még pedig az amerikai vállalat önvezető járművekbe szánt hardverek és szoftverek fejlesztésével foglalkozó részlegénél. 

A Project Titan fejlesztőcsoportban alkalmazott férfi konkrétan szenzoradatok elemzésével foglalkozó áramkörök fejlesztésével és tesztelésével foglalkozott, és ily módon hozzáféréssel rendelkezett az Apple biztonságosan őrzött és szupertitkos adatbázisaihoz. 

2018 áprilisában Zhang elhagyta az Apple-t és egy új kínai startupnál, az XMotorsnál kezdett dolgozni, és nem sokkal ezt követően fény derült arra, hogy kényes adatokat lopott az Apple autófejlesztésekkel foglalkozó részlegétől. Ugyanezen esztendő júliusában az FBI ipari titkok tiltott kereskedelmével vádolta meg a férfit, akit aztán le is tartóztattak. 

Az amerikai bíróság most bűnösnek mondta ki Zhanget, aki 10 éves börtönbüntetést kapott és e mellett 250 ezer dolláros, vagyis átszámítva mintegy 103 millió forintos pénzbírságot is fizetnie kell. 

Megjegyzendő, hogy nem az egyetlen ilyen eset. Egy másik korábbi Apple alkalmazott, Jizhong Chen a vádak szerint 2019 elején lopott el az Apple elektromos autójával kapcsolatos adatokat, Chen bírósági tárgyalásának időpontját egyelőre még nem hirdették ki. 

Az Apple elektromos autójának fejlesztésére állítólag 2014 végén mondta ki az igent Tim Cook és maga a projekt 2015 elején startolt el. A több ezer fejlesztőnek munkát adó Project Titan végeredménye várhatóan egy fejlett önvezető képességekkel rendelkező villanyautó lesz, melyről mind a mai napig igen kevés konkrétumot lehet tudni. 

A Reuters hírügynökség 2020 végén arról számolt be, hogy az Apple várhatóan 2024-ben dobja majd piacra első autóját. Az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo viszont később azt nyilatkozta, hogy legkorábban 2025-ben debütálhat a sokak által várva várt újdonság, de az is benne van a pakliban, hogy a kocsi végül csak 2028-ban, vagy csak azt követően lát majd napvilágot. 

A fent említett adatlopási ügyben érintett cég, az XMotors a kínai Xpeng Motors amerikai leányvállalata. Utóbbi céget 2014-ben alapították, vagyis lényegében akkor, amikor az Apple belevágott a Project Titanba. A mintegy 14 ezer alkalmazottat foglalkoztató Xpeng Motors két kínai gyártóegységgel rendelkezik és hamarosan egy harmadik üzem is megkezdi a működését. Ezek évente mintegy 100-100 ezer elektromos autót képesek gyártani. A vállalat legfőbb piaca értelemszerűen Kína, de egy ideje már Európában is kaphatók a cég termékei.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése