Már most a jövő évi iPhone-okról pletykálnak

Almás Pletykák   |   2022.09.20 - 08:48   |   Írta: L Ferenc   |   15356
20. szept Már most a jövő évi iPhone-okról pletykálnak

Lássuk, hogy jelenleg körülbelül mit lehet tudni, illetve sejteni a 15-ös sorozatú almás mobilokról!

Az Apple éppen csak pár napja kezdte meg idei új csúcsmobiljai, az iPhone 14, az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max kereskedelmi forgalmazását, a minden előzmény nélküli iPhone 14 Plus pedig csak október 7-től lesz kapható, ennek ellenére már most javában a jövő ilyenkor debütáló utódokról pletykálnak. 

Nagyon messze még 2023 szeptembere, vagyis az iPhone 15 portfolió hivatalos leleplezése, ennek jegyében kéretik kellő óvatossággal kezelni a pletykákat. Abban viszont már most szinte teljesen biztosak lehetünk, hogy a jövő évi almás mobilokról távozni fog a jó öreg Lightning csatlakozó aljzat, ugyanis pár hónappal a piaci debütálást követően életbe lép az az európai uniós törvény, mely kimondja, hogy az EU országaiban csak és kizárólag egységes USB-C töltő csatlakozós készülékeket lehet piacra dobni. 

Az iPhone 15 termékcsalád tagjai tehát nagy valószínűséggel USB-C aljzattal fognak támadni, de az sem kizárt, hogy az Apple meglépi azt, amit már jó ideje pletykálnak, vagyis, hogy a legújabb mobiljait immár teljesen csatlakozómentes formában dobja piacra. Amennyiben ez így lesz, akkor az új iPhone-okat már csak vezeték nélküli módon lehet majd tölteni, ehhez azonban jelentősen gyorsítani kell majd a jelenleg mindössze 15 W-os csúcstempóra képes wireless töltést. Viszonyításképp, az androidos táborban manapság messze nem ritkák az 50-60 W-os vezeték nélküli töltést képviselő modellek, melyek ráadásul 120 W-os vezetékes töltésre képesek, szemben az Apple 20 W körüli szintjével. 

Amennyiben hihetünk a pletykáknak, 2023-ban nem kapunk majd iPhone 15 Pro Maxet, ugyanis az új csúcsmodell várhatóan iPhone 15 Ultra néven támadhat. Az ilyen jellegű ügyekben mindig igen jól tájékozott Ming-Chi Kuo és Mark Gurman is úgy tudja, hogy iPhone 15 Ultra néven érkezik az új flagship modell, mely ily módon jobban passzol majd a szintén Ultra névvel illetett új csúcskategóriás okosórákhoz.

Jól értesült források szerint az iPhone 15 Ultra több exkluzív újdonságot is fel fog vonultatni. Ilyen lehet például a 8K videófelvevő, bár egyesek úgy tudják, hogy ez a feature a kicsit kisebb és olcsóbb iPhone 15 Próban is felbukkanhat. A vadonatúj periszkópos zoomkamera viszont egyértelműen az iPhone 15 Ultra kiváltsága lehet, és az előzetes információk szerint 5-6x-os optikai nagyításra lesz képes. Nem rossz, mindenesetre megjegyzendő, hogy egyes riválisokban már jó ideje 10x-es optikai zoom található, adott esetben egy 3x-os optikai nagyításra képes kamera mellett. 

Az iPhone 15 Ultra várhatóan nagyobb akkumulátort fog kapni, ami a tovább optimalizált hardverelemekkel kiegészítve a jelenleginél 3-4 órával hosszabb üzemidővel kecsegtet. Ez mindenképpen jó hír, az viszont már kevésbé, hogy az újdonság várhatóan 100 dollárral drágább lesz a nemrégiben debütált iPhone 14 Pro Maxnél. Utóbbi amerikai ára nem nőtt az iPhone 13 Pro Maxhez képest, a világ többi részén azonban jelentős áremelkedésnek lehetünk tanúi. Míg az iPhone 13 Pro Max 128 GB-os alapmodellje Magyarországon 465 ezer forintba került, addig a hasonló mennyiségű memóriával szerelt iPhone 14 Pro Max minimum 630 ezer forint kifizetését követően vihető csak haza, az 1 TB-os csúcsmodell ára pedig 681 ezer forintról 930 ezer forintra katapultált. 

Míg idén csak a drágább Pro és Pro Max modellekben van Dynamic Island funkció, addig jövőre az összes új iPhone-ban tetten érhető lesz ez a szolgáltatás. Amennyiben minden jól megy, akkor a Face ID hardvert sikerül a kijelző alá rejteni és csak egy apró kameralyuk marad a kijelzőben, egyelőre azonban nem tudni, hogy ezt sikerül-e meglépni 2023-ra, vagy csak 2024-ben debütál majd az új technológia. Ugyancsak homályos egyelőre, hogy jövőre végre az összes új iPhone 120 Hz-es kijelzőt kap-e, vagy az olcsóbb modellekben továbbra is marad a 60 Hz-es panel, és ugyebár ennek függvénye az is, hogy mely készülékekben lesz AOD (Always On Display) funkció. 

Chipset fronton az Apple várhatóan azon az úton halad majd tovább, melyen idén elindult, vagyis csak a drágább iPhone-okba kerül új fejlesztésű chipkészlet, az olcsóbb verziók esetében pedig be kell érnünk a korábbi generációval. Ez a gyakorlatban annyit jelent majd, hogy az A17-es SoC csak az iPhone 15 Próban és iPhone 15 Ultrában lesz tetten érhető, az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus pedig az idén debütált A16-os processzort vonultatja majd fel.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése