Mennyi memória van a 14-es új iPhone-okban?

Tech Hírek   |   2022.09.12 - 09:09   |   Írta: L Ferenc   |   18414
12. szept Mennyi memória van a 14-es új iPhone-okban?

RAM fronton idén új stratégiát alkalmaz az almás logós gyártó.

Az Apple általában rengeteg részletre ki szokott térni a hivatalos termékbemutató rendezvényein, azonban bevett szokása, hogy amikor új okostelefonokat jelent be, rendesen elhallgatja, hogy az új készülékekben konkrétan mennyi RAM memória rejtőzik. Erre persze idővel mindig fény szokott derülni, és nincs ez másképp most sem.

A legfrissebb információk arról szólnak, hogy az összes idei új almás mobilban ugyanannyi RAM található, konkrétan 6 GB, ami változást jelent az Apple korábbi stratégiájához képest.

Emlékezetes, hogy a tavaly előtt érkezett iPhone 12 miniben és iPhone 12-ben 4 GB RAM volt, ellenben a magasabb árkategóriában versenyző iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max 6 GB RAM-ot vonultatott fel. Hasonló volt a helyzet a tavaly debütált Apple telefonok esetében is: míg az iPhone 13 mini és az iPhone 13 csak 4 GB RAM-ot kapott, addig az iPhone 13 Prót és az iPhone 13 Pro Maxet 6 GB RAM-mal vértezték fel.

A múlt hét péntektől előrendelhető és e hét péntektől kapható vadonatúj almás mobilok mindegyike, tehát az iPhone 14, az iPhone 14 Plus, az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max is 6 GB RAM-ot rejt magában, vagyis az Apple e tekintetben visszatért a legutóbb az iPhone 11 sorozat esetében alkalmazott stratégiához. 

Az androidos ellentáborban a 6 GB RAM ma már igen karcsúnak tekinthető, hiszen a legtöbb új csúcsmobilt már jó ideje 12-16 GB RAM-mal szerelik, és egy ideje már 18-20 GB-os készülékek is elérhetők a piacon. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az Android és az iOS nagyon más hardver- és memóriakezeléssel rendelkezik, vagyis a 6 GB RAM még 2022-ben is bőven elegendő lehet ahhoz, hogy a 14-es iPhone-ok villámgyors működésűek lehessenek.

Nemrégiben olyan pletykák röppentek fel, miszerint eltérő kivitelű RAM-ok landolnak a normál és a Pro sorozatú 14-es iPhone-okban, ezzel kapcsolatban viszont egyelőre még nem lehet biztosít tudni. Vagyis még nem nyert megerősítést, hogy az iPhone 14 és iPhone 14 Plus LPDDR4X RAM-ot, az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max pedig gyorsabb működést biztosító újabb LPDDR5 RAM-ot kapott volna. 

Ez egyébként messze nem lenne elképzelhetetlen dolog annak ismeretében, hogy a két olcsóbb idei új iPhone a tavaly elődeikből ismert korábbi A15 chipsetre épül, és csak a drágább újdonságok kapták meg a csúcskategóriás idei fejlesztésű A16-os chipkészletet. 

Ami a flashmemóriát illeti, a nem Pro kivitelű új iPhone-ok 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os verziókban érhetők el, a Pro modellekből pedig 128 GB-os, 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatok kaphatók. A csúcsot az 1 TB-os iPhone 14 Pro Max jelenti, melynek magyarországi hivatalos listaára nem kevesebb, mint 929 990 forint. MicroSD memóriakártyás bővítési lehetőség sosem volt, jelenleg sincs és előreláthatólag a jövőben sem lesz. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése