Ma érkezik az iOS 16!

Apple Hírek   |   2022.09.12 - 07:19   |   Írta: Nagy Bence   |   27100
12. szept Ma érkezik az iOS 16!

A ma érkező iOS 16 nagy változásokat hoz, köztük egy átdolgozott zárolási képernyőt is.

Az iPhone 14 szeptember 7-i bejelentése után az Apple azt is elárulta, hogy az iOS 16 szeptember 12-én, azaz ma érkezik - négy nappal az iPhone 14 és az iPhone 14 Pro boltokba kerülése előtt. Az Apple másik új telefonja, az iPhone 14 Plus csak október 7-én érkezik.

Mint ahogyan a júniusi WWDC 2022-es iOS 16 bemutatás során megtudtuk, a szoftverfrissítés rengeteg új funkciót tartalmaz. A legfontosabbak közé tartozik a megújult záróképernyő widgetekkel, a jelentős Üzenetek alkalmazásbeli fejlesztések, a megosztott fotókönyvtár a családok számára és még sok más. Valamint ahogy az Apple csütörtökön megerősítette, az iOS 16 záróképernyő funkciói az iPhone 14 Pro modelleket hajtó A16 Bionic processzorral együtt lehetővé teszik az Always on Display funkció használatát. Ez az első alkalom, hogy egy iPhone támogatja ezt.

 

Zárolási képernyő

Az Apple rengeteg időt töltött az iOS 16 zárolási képernyőjének kiemelésével a WWDC előzetese során, hiszen ez egy hatalmas átalakítás a régi, megfáradt zárolási képernyőhöz képest.

Az iOS 16-tal szerkeszthetjük az óra betűtípusát és színét, beállíthatjuk a képek elhelyezését, kipróbálhatunk különböző stílusokat, például szűrőket, megváltoztathatunk egy vagy több elemet, és több zárolási képernyőt is létrehozhatunk. Sőt, még egész témákat is alkalmazhatunk (pl. csillagászati vagy időjárási témák). 

A testreszabható zárolási képernyő mellett az iOS 16-ban az értesítések a képernyő aljáról gördülnek be, ahelyett, hogy a háttérkép közepét takarnák el. A nap folyamán lehetőségünk van akár el is rejteni őket, hogy a zárolási képernyő tiszta maradjon. A folyamatosan, valós időben frissülő értesítések, például a sportalkalmazások esetében pedig az iOS 16 bevezeti az Élő tevékenységek funkciót, amely lehetővé teszi, az éppen zajló események állásának nyomonkövetését (például egy meccs állását, vagy egy rendelés helyzetét).

 

Üzenetek

Az Üzenetek alkalmazásban is lesz néhány nagy fejlesztés. Az iOS 16 lehetővé teszi majd az üzenetek szerkesztését és visszavonását. Ez egy kifejezetten várt funkció volt, amely a legtöbb alkalmazásban már régóta elérhető. A beszélgetéseket megjelölhetjük olvasatlanra is, arra az esetre, ha később szeretnénk visszatérni rájuk. Az először az iOS 15-ben bevezetett SharePlay is megjelenik az Üzenetekben, ami azt jelenti már akár chatelés közben is lehetséges a közös filmnézés vagy zenehallgatás.

Továbbá a Diktálás új frissítéseinek köszönhetően zökkenőmentesen lehet majd váltani a hang és a szöveg között. A billentyűzet nyitva marad beszéd közben, és az ujjunkkal kijelölhetjük a szöveget, majd diktálással helyettesíthetjük azt. A diktálás automatikusan írja le az írásjeleket és az emojikat is. 

Az egyetlen sajnálatos dolog az üzenetek szerkesztése funkcióval kapcsolatban az, hogy csak más iOS 16 vagy iPadOS 16 szoftvert használó készülékekkel működik megfelelően. A régebbi szoftverekkel rendelkező iPhone-ok ehelyett duplikált üzeneteket kapnak, amikor szerkesztéseket végeznek (legalábbis az iOS 16 Beta során ez volt a helyzet).

 

Fókusz

A Fókusz Mód volt az iOS 15 egyik legismertebb funkciója, amely kizárta a nem kívánt zavaró tényezőket, hogy a munkára vagy a játékra koncentrálhassunk. A funkció az iOS 16-ban pedig még jobb lesz.

Először is, ez mostantól az iPhone zárolási képernyőjére is kiterjed, és lehetőség nyílik egyéni képernyőket egy adott fókuszmódhoz kötni. Például beállíthatunk egyet a munkához, a munkával kapcsolatos háttérképekkel, widgetekkel és testreszabásokkal, és egy másikat otthoni pihenéshez. 

Ráadásul a Fókusz testreszabásai a kiválasztott alkalmazásokra is kiterjednek - így ha a Munka fókusz módot választjuk, a Safari, az Üzenetek, a Mail és a Naptár csak az ehhez kapcsolódó értesítéseket jeleníti meg. A zárolási képernyőn a Fókusz módok (és ezáltal a háttérképek) közötti váltás pedig szinte olyan egyszerű lesz, mintha az az Apple Watch-ok óraszámlapjai között történne.

 

Fotók és Családi megosztás

Az iOS már így is rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik a családok számára, és ez az iOS 16-ban még inkább így lesz: érkezik ugyanis a Családi megosztás.

Az Apple bemutatta az új iCloud megosztott fotókönyvtárat. Ez egy, a többi iCloud-elemtől különálló könyvtár, amely lehetővé teszi, hogy a Google Fotókhoz hasonlóan a barátokkal és a családdal közösen osszuk meg a fotókat. Az új funkció legfeljebb öt személy hozzáadását engedélyezi. A megosztott könyvtárban mindenki azonos jogosultságokkal rendelkezik.

A fotókönyvtár egyértelműen a legnagyobb változás a Fotókban, de nem az egyetlen. Az iOS 16-os Fotók app új képszerkesztési funkciókkal, valamint a duplikált képek kezelésére szolgáló eszközökkel bővül.

 

Live Text és Visual Lookup

Az iOS 16-ban az Élő Szöveg (Live Text) és a Vizuális Keresés (Visual Lookup) is kap némi frissítést. Az Élő szöveggel a videókból is ki lehet másolni a szöveget. Bármelyik képkockán megállhatunk, és kiemelhetjük, majd kimásolhatjuk a kívánt szöveget. Az Élő szöveg a Fordítóban is működni fog, így nagy mennyiségű idegen szöveget is fordíthatunk.

Emellett a Vizuális Keresés az iOS 16 egyik legmenőbb kiegészítését kapja. Mostantól egy fényképen a témára (pl. egy ember vagy egy állat) koppintva kimásolhatjuk a képet, eltávolítva a témát a háttértől, így azt könnyen beilleszthetjük (háttér nélkül) egy másik alkalmazásba.

 

További újdonságok

Az imént felsoroltak mellett természetesen még számos újdonság érkezik az új frissítéssel. Az iOS 16 lehetővé teszi a Térképek alkalmazásban, hogy az utunkhoz több megállót is hozzáadjunk, a Mail alkalmazásban továbbfejlesztett keresés lesz, míg a Safari és az Otthon appok is kapnak frissítéseket.

Az iOS 16 mellett a mai nap folyamán érkezik a watchOS 9 is, ami szintúgy számos frissítést fog hozni. A szoftver este 19 órától lesz letölthető.

 

Forrás: Apple

Kapcsolódó tartalom:

 


Kommentek megjelenítése