Bemutatkozott az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max

Apple Hírek   |   2022.09.07 - 20:30   |   Írta: ARPII   |   32279
07. szept Bemutatkozott az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max

Csiszoltak rajta, jót tett neki.

Szeptember 7-én ismét egy remek Apple esemény részesei lehettünk, ahol három különböző termékkategória is frissült. Elsőnek az Apple Watch család gazdagodott három új taggal, az Apple Watch 8-cal, az új Apple Watch SE-vel, és kategóriateremtő Apple Watch Ultra-val, ami a cég strapabíró órája lett. Kaptunk egy második generációs AirPods Pro-t is, új processzorral, kétszer jobb zajszűréssel, és Lokátor támogatással.

Az esemény megkoronázásaként bemutatkozott a négy új iPhone 14. Az alap modellek a 6,1 hüvelykes iPhone 14, és a minit leváltó 6,7 hüvelykes iPhone 14 Plus, akik csak a tavalyi A15-ös lapkát kapták meg.

A csúcskategória képviseletében pedig a 6,1 hüvelykes iPhone 14 Pro, és a 6,7 hüvelykes iPhone 14 Pro Max, amik elképesztően drágára sikeredtek, legalábbis nálunk, Magyarországon. Az amerikai ár ugyanis változatlanul $999 a sima Pro modellért, és $1099 a Pro Max variánsért. A hazai árakért olvassátok el ezt a cikkünket.

 

 

 

Ezért az árért szerencsére azért kapunk is valamit, a sima modellekkel ellentétben ugyanis a Pro széria számos komolyabb újítást virított a bemutatón, úgy mint a komolyabb kamerák, jobb kijelző, Always-On mód, A16-os processzor, és még sok más.

A 6,1 és 6,7 hüvelykes iPhone 14 Pro modellek nagyban hajaznak a tavalyi társaikra a szögletes dizájnnal, rozsdamentes acél házzal, és a textúrált matt üveg hátlappal. Elöl ismét csak Ceramic Shield (kerámia bevonat) védi a kijelzőt, ahonnan végre eltűnt a notch, a hátlapon pedig még nagyobb lett a kameraszigetünk, amiben a szenzorok is fejlődtek.

 

A notch helyett idén egy pirula alakú hole-punch kivágást használt az Apple. Itt azt rebesgették, hogy két különálló hole-punch lesz, de végül egy nagyobbat kaptunk. Ezt a gyártó Dynamic Island (dinamikus szigetnek) hívja, ahol elhelyezkedik a szelfi kameránk, és a FaceID-hoz szükséges szenzorok. Ez a kis sziget pedig szoftveresen változtatja az alakját és a méretét, attól függően, hogy éppen milyen tartalmat fogyasztunk a kijelzőn.

Itt rendkívül látványos animációkkal ugrik majd elő a zene, a fizetés jóváhagyás, a FaceID, a Térkép irányjelző, telefonhívás, sport eredmények, időzítő, és még sok más, ami barátságosabbá teszi ezt a kevésbé jól mutató kamera szigetet. Ez azonban nem csak vizuál, ugyanis interaktálhatunk vele, érintéssel, vagy nyomva tartással különböző lehetőségeket hívhatunk elő. Az Apple azt mondja, hogy ez a megoldás összemossa a hardver és szoftver közti határokat

 

Két megjelenítő méretet kapunk, 6,1 és 6,7 hüvelykes Super Retina XDR kijelzők formájában, 1 600 nites csúcsfényerővel, és 2 000 nittel, bizonyos videóknál. Ami pedig szintén nagy újdonság, az az Always-On display, amire már nagyon régóta vártunk, ez pedig az új, frissített ProMotion kijelzőtechnológiának köszönhetően érhető el, ami 10 - 120Hz között most már képes lemenni 1Hz-ig. Ez pedig az üzemidőnkre is jó hatással lesz majd. Az Always-On display-en láthatjuk majd az időt, a widget-jeinket, illetve a háttérképünket is, ami nem volt eddig jellemző egyik másik gyártónál sem.

 

Az új A16-os lapka 4 nanométeres gyártástechnológiával készült, ami az eddigi leggyorsabb, amit iPhone-ba tettek. Illetve ez az első eset, amikor az Apple különböző processzorokat használ egy széria alatt lévő mobilokhoz, a sima 14-es duó ugyanis csak a tavalyi A15-tel operál majd. Visszatérve a fővágányra, az A16 jelentős teljesítménynövekedést, és energiatakarékosságot. A lapka 16 magos Neural Engine-nel is rendelkezik, ami 17 trillió számítást végez másodpercenként.

 

Fotózás

Kamera téren is nagy ugrás történt, ugyanis 12 megapixeles helyett most már 48 megapixeles a fő szenzorunk. Ez egy quad-pixel optika, ami a szituációhoz mérten készíti a képet, így egy 48 megapixeles kép részleteit bele tudják sűríteni egy 13 megapixeles fotóba. A legtöbb kép esetében négy pixelt egyesít a telefon egy nagyobbá, a jobb éjszakai képek érdekében.

A 48 megapixeles lencse pedig lehetővé teszi a 2x-es optikai zoom-ot, képromlás nélkül, ami a középső 12 megapixelt használja a teljes felbontású telefotó képek elkészítéséhez. Emellett maradt 3x zoom-ra képes telefotó kameránk, ami szintén csak fejlődött. 

A Pro iPhone modellek emellett képesek 48 megapixeles ProRAW-ban is rögzíteni, amivel igazán profi hatást kölcsönözhetünk a képeinknek. A második-generációs szenzor-alapú optikai képstabilizátor csökkenti az esetleges remegést, és az elmosódást, az új 12 megapixeles ultra-széles lencse pedig nagyobb pixelekkel operál, ami élesebb képeket, és több részletet eredményez majd, illetve a makró módra is jó hatással lesz.

 

A TrueDepth szelfi kameránk jobb f/1,9-es rekeszértékkel rendelkezik, a jobb minőségű sötétben készült szelfik, és videók érdekében, illetve már az autofókuszt is támogatja. Az adaptív True Tone villanó újra lett tervezve, ami kilenc LED-et tartalmaz, amik különböző mintában villannak fel, annak függvényében, hogy milyen fókusztávolságban vagyunk a tárgyunktól. Az újítások mellett továbbra is marad az Éjszakai mód, Smart HDR 4, Portré mód, illetve Fotó stílusok.

Az A16-os chipnek köszönhetően kaptunk egy Photonic Engine-t is, ami nagyban javítja a gyenge-fényviszonyok között készült képek minőségét, illetve mindegyik lencsénél hasznát veszi a mobil. A telefotó, széles és az előlapi szenzorok így kétszer jobb teljesítményt nyújtanak, amíg az ultraszélesnél ez már háromszoros. A Photonic Engine emellett ráhatással van a Deep Fusion-re is, ami részletgazdagabb képeket, jobb textúrákat és szebb színeket eredményez.

Videóhoz pedig ott van az Action mód, ami kisimítja a rázkódó felvételeket, és jobb képstabilizációt tesz lehetővé, mint eddig bármikor. Ez a mód képes alkalmazkodni az erőteljes rázáshoz, mozgáshoz, és vibrációhoz is, akár az esemény közepén is, nem csak előtte. A Cinematic mód most már elérhető 4K 30 fps-ben, illetve 4K 24 fps-ben is.

 

Vészhelyzeti funkciók

Az iPhone 14 Pro modellek tartalmaznak még egy két-magos gyorsulásmérőt, ami 256Gs-ig képes mérni, ami a nagy dinamikatartománnyal rendelkező giroszkóp segítségével képes felismerni autóbaleseteket is, és értesíteni a vészhelyzeti kontaktjainkat. Az új szenzorok mellett az iPhone használja majd a barométerét is, a kabin nyomás monitorozására, a GPS-t a sebességváltozás figyelésére, a mikrofont pedig a baleseti hangok felkutatására.

Szintén csak remek újítás a vészhelyzeti műholdas üzenet, amivel egy konkrét műholdhoz tudunk csatlakozni kommunikációs célokkal, amikor nem elérhető mobilinternet, vagy pedig WiFi. Ez a funkció nyílt terepeken lesz elérhető, ahol nincsenek zavaró tárgyak, kezdetnek pedig Amerikában és Kanadában lesz majd elérhető a szolgáltatás.

Üzenetek mellett pedig a helyzetünket is megoszthatjuk majd a barátainkkal és családtagjainkkal a Lokátor alkalmazáson belül. Az iPhone pedig abban is segít majd nekünk, hogy pontosan merre kell tartanunk a telefonunkat, ugyanis ilyenkor az antennát pontosan a műholdra kell szegezni.

 

Kapcsolódás tekintetében búcsút mondhatunk a SIM kártyának, ugyanis az USA-ban már teljesen eSIM-es lesz az iPhone. Emellett 5G támogatás is jár, 6GHz alatti, és milliméterhullámú is Amerikában, amit a Qualcomm X65-ös modem tesz lehetővé.

 

Akkumulátor

Az üzemidőnk szintén csak javult, egészen pontosan egy órával, az iPhone 14 Pro, és iPhone 14 Pro Max esetében is. Videónézéskor 23 óránk lesz a 14 Pro-nál, és 29 óránk a Pro Max-nál. Emellett MagSafe-fel 15W, míg vezetékesen 20W-tal tudunk majd tölteni Lightning csatlakozó segítségével. Vezeték nélküli kapcsolódás terén a mobilok támogatják a WiFi 6-ot, és a Bluetooth 5.3-at. Az iPhone 14 Pro modellek 128GB, 256GB, 512GB és 1TB-os belső tárhellyel is elérhetőek lesznek. Emellett 

 

Árazás

A kisebb 6,1 hüvelykes iPhone 14 Pro 569 990 Ft-ról indul majd, 128GB-os belső tárhellyel. Az 1TB-os modell pedig 869 990 Ft-ba kerül majd. Színek terén négy variáns közül választhatunk majd, asztrofekete, arany, ezüst, illetve az idei exkluzív szín, a mélylila.

 

A nagyobb 6,7 hüvelykes iPhone 14 Pro Max pedig 629 990 Ft-ba kerül majd, 128GB belső tárhellyel, a legnagyobb 1TB belső tárhelyes modell pedig 929 990 Ft-ba kerül majd, ami éppen csak megáll 1 000 000 Ft alatt.

Az előrendelés szeptember 9-én 14 órakor kezdődik, kézben tartani pedig szeptember 16-tól tudjuk majd a telefonokat.

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése