Melyik a jobb? - MagSafe vs Qi, USB-C, USB-A töltés

Tesztek   |   2021.12.20 - 08:38   |   Írta: ARPII   |   34558
20. dec Melyik a jobb? - MagSafe vs Qi, USB-C, USB-A töltés

Nincs több kérdés, most már minden tiszta.

A MagSafe az Apple saját megoldása a vezeték nélküli töltésre, ami mágnesek segítségével helyezi pontosan jó helyre a mobilunkat a töltőn, így az biztosan a leghatékonyabban fog majd tölteni. Ez a megoldás már több mint egy éve van a piacon, azonban az emberek még mindig szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy mennyire is jó valójában. Emellett az a kérdés is sokszor felmerül, hogy vajon melyik a jobb, a vezetékes, vagy a vezeték nélküli töltés?

 

Nos erre mi sem lenne jobb, mint egy egyszerű teszt, amiben összehasonlítjuk a legnépszerűbb vezetékes és vezeték nélküli töltési megoldásokat. Ebben a cikkben vezeték nélküli oldalról a MagSafe, és a Qi lesz terítéken, mint két legnépszerűbb megoldás, vezetékes részről pedig az USB-C, illetve USB-A végű töltőkábeleket is górcső alá vesszük.

Ebben a tesztben tehát négy különböző opcióról lesz szó, egy 5W-os USB-A Lighning megoldásról, egy 7,5W-os Qi töltőről, egy MagSafe-ről illetőleg egy 20W-os USB-C Lightning opcióról. Minden esetben Apple adapterek és kábelek voltak használva, az egyenlőség és a legjobb eredmény érdekében. Az egyetlen harmadik féltől származó eszköz a Moshi Otto Qi vezeték nélküli töltő padja volt, ami érthető, hiszen az Apple nem gyárt sima Qi vezeték nélküli töltőt, az iPhone-ok viszont támogatják a szabványt. Az említett eszköz egyébként a külsős gyártók által leadható legnagyobb számot hozza, 7,5W-ot – ha e fölé szeretnénk menni, akkor egy Apple MagSafe kiegészítőre lesz szükségünk.

A teszthez emellett egy iPhone 12 Pro állt rendelkezésre, tok nélkül. Ez a készülék teljesen le lett merítve, majd ezután külön-külön ki lett próbálva vele a négy megoldás, minden esetben teljesen lemerült állapotban. Természetesen a töltések között kapott időt a telefon, hogy szobahőmérsékletre hűljön, ezzel is elkerülve a pontatlan mérést. Minden öt percben mérve lett a készülék töltöttsége, addig ameddig el nem érte a 100%-ot.

 

Eredmények

Amikor a töltés megkezdődött, az Apple 5W-os USB-A Lightning töltője megelőzte a MagSafe-et – igaz csak pár perc erejéig.

10 perc után a Qi töltő csupán 3%-ot adott hozzá az iPhone-hoz, az 5W-os modell pedig 6%-ot, ez után következett a MagSafe 8%-kal, és végül a 20W-os 17%-kal.

 

A 30 perces mérföldkőnél az 5W-os modell nyújtotta a legkevesebb töltöttséget, csupán 17%-kal. Ekkor a Qi töltő 20%-on járt, a MagSafe 31%-on, míg a 20W-os USB-C töltő 52%-on.

A teszt végére az 5W-os töltőnek került a legtöbb időbe feltölteni az iPhone-t, 3 óra 15 perc alatt érte el a 100%-ot. Őt követte a Qi vezeték nélküli tötő, aki utolsó előtti helyen 2 óra 40 perccel végzett. A versenyt értelemszerűen a 20W-os USB-C töltő nyerte, 1 óra 55 perccel, azonban a MagSafe sem maradt le sokkal, ugyanis neki 2 óra 10 percre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a 100%-os töltöttséget.

 

Konklúzió

Az eredményeket látván kétségtelen, hogy az USB-C Lighning megoldás volt a befutó, rövid távon legalábbis. Az eszköz hozta az Apple által megadott számokat is, vagyis képes volt 30 perc alatt 50%-ra tölteni az iPhone-t.

Az ezt követő 30 perc után, 20 percbe tellett hogy elérjünk 96%-ról 100%-ra, ami lehetővé tette a MagSafe-nek, hogy felzárkózzon. Végül a MagSafe-nek csupán 15 perccel telt többe az USB-C-s megoldásnál, hogy 100%-ra töltse az iPhone 12 Pro-t.

Olyan esetekben, amikor csak pár percünk van tölteni, akkor mindenképpen érdemes az USB-C-t választani. Amennyiben viszont az idő nem feltétlenül tényező, akkor a különbségek egyre marginálisabbak lesznek a MagSafe-fel szemben.

Mind az USB-C, mind pedig a MagSafe kenterbe verték a tradicionális Qi vezeték nélküli töltőt, és az 5W-os Lightning kábeles megoldást. A kábeles megoldás még mindig gyorsabb mint a vezeték nélküli, azonban a MagSafe a jövőben talán leválthatja felmenőjét.

A Qi vezeték nélküli töltő esetében tökéletesen kell elhelyeznünk a telefonunkat a töltőn az optimális töltési sebesség érdekében. Ha ugyanis egy kicsivel arrébb rakjuk a mobilt, az már is kisebb hatékonysággal és lassabban fog tölteni. A MagSafe szerencsére kiküszöböli ezt a problémát, mágnesek használatával, amik a helyére „húzzák” a telefont, így biztosan a legjobb töltési sebességet kapjuk majd, amire a töltő képes.

 

Az Apple azt ígéri, hogy a MagSafe 15W-ot is képes leadni, ezt azonban le is kellett ellenőrizni, viszont nem csak a töltési sebesség kalkulálásával. A teszt arra is kíváncsi volt, hogy hány wattnyi energiát használt a töltő.

Ebben a Satechi USB-C energia mérője segített, ahol eleinte valóban elértük a 15W-ot, utána azonban ez az érték visszaesett 11 és 12W közé.

 

Így a rövid válasz igen, a MagSafe képes akár 15W-ot is leadni, ez azonban hőmérsékleti problémák miatt huzamosabb ideig nem fenntartható.

Nektek hogy tetszik a MagSafe, Ti hogy töltitek a telefonotokat? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése