Invasion・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.12.20 - 09:37   |   Írta: Ca$h   |   5734
20. dec Invasion・AppleTV+

Vigyázat ez nem a „Függetlenség Napja”!

Az Invasion avagy az Invázió történetvezetése meglehetősen rendhagyó módon van felépítve, ugyanis rögtön az első résznél látni fogjuk, hogy egyszerre öt szálat is futtat. Az első és talán legkevésbé érdekes történet Jim Bell Tyson (Sam Neil) vidéki amerikai rendőrfőnökkel indul, akinek legfőbb problémája nyugdíjazás előtt az volt, hogy talán soha semmi különleges és érdemleges nem történt vele élete során. Hát … nem kell hozzá sok, hogy valami valóban történjen vele. A következő számomra teljesen érdektelen szál a kötelező leszbikus vonal lesz, aminek olyan szinten izzadtságszaga van, hogy hiába a zseniális rendezés, a végtelen mennyiségű pénz és a színészek pazar teljesítménye, teljesen és tökéletesen felesleges és érdektelen szál, főleg ha egy idegen invázióról kéne szólnia a sorozatnak, de sebaj. Kapni fogunk egy gyönyörű meleg szerelmi szálat ami néha még képes is meghatni minket, igaz se értelme, se szaga se semmije nincsen de legalább megható. Szóval Hinata (Rinko Kikuchi) a JASA-nal dolgozik ami a NASA japán verziója, éppen egy nagyon fontos küldetésre indul ki az űrbe, lévén ő az egyik legelső komoly sikereket elért űrhajósnő, amikor természetesen vele is történik valami váratlan. Titkos szerelme Mitsuki Yamato (Shioli Kutsuna) nem igazán képes feldolgozni a történéseket, komoly nyomozásba kezd, szembemenve minden szabállyal, törvénnyel, kb. mindennel, mert meggyőződése hogy szerelme még ott van valahol kint. Éppen mikor végre értelmet nyerne végtelen szenvedése és kínlódása, amikor kezdene valami értelmet nyerni ez a szál vége is lesz a sorozatnak, szóval olyan sokat ne várjunk ettől se.

A maradék három történet szerencsére már jóval érdekesebb, értelmesebb és fontosabb, legalábbis valamennyire előrébb viszik a történéseket, szóval számomra valamivel több értelmük volt. Aneesha Malik (Golshifteh Farahani) egy jómódú középosztálybeli családanya, aki feladta ígéretes orvosi karrierjét hogy családot alapítson Ahmed Malikkal (Firas Nassar) van két gyönyörű gyermekük Luke (Azhy Robertson) és Sarah (Tara Moayedi), élik teljesen középszerű amerikai életüket olyan nehézségekkel küszködve minthogy senki sem bízik meg bennük származásuk miatt, gyakorlatilag azt várják mikor fogják felrobbantani a szomszédságot, ehhez képest az egész utca valóban felrobban csak éppenséggel nem ők az okozói hanem az idegenek. A férj természetesen csalja az asszonyt éppen ezen a héten akarta elhagyni őt amikor a dolgok kicsit másképpen alakulnak, menekülni kényszerülnek és talán nekik köszönhetjük a sorozat legizgalmasabb jeleneteit, amiből valljuk be nem lesz túl sok, szóval osszuk be rendesen, tény viszont hogy az egyik rész olyan izgalmasra sikeredett hogy komolyan majdnem pészmékert kellett cserélnem.

Trevante Cole (Shamier Anderson) képviseli a minden filmben kötelező jelleggel jelenlevő amerikai katonát, aki ráadásul afróamerikai is, szóval két legyet ütöttek egy csapásra, sajnos nem meleg, de sebaj ott lesznek a leszbi csajok helyette. Trevante éppen távol-keleti bevetésen van amikor történik valami nagyon furcsa és megmagyarázhatatlan dolog velük. Arra ébred, hogy egyedül van, az egész osztaga eltűnt és fogalma nincsen arról hogy mi történt, arra amire meg emlékszik nem igazán hiszi el. Ő megy keresztül a legkomolyabb karakterfejlődésen és ő lesz az egyik szereplő akivel talán a legkönnyebb azonosulni. Casper Morrow (Billy Barratt) és osztálytársai egy osztálykirándulásra indulnak, amikor történik velük egy szörnyű baleset, egy olyan helyen rekedve térnek magukhoz ahonnan nagyon úgy néz ki nincsen kiút. Napokig próbálnak túlélni ezen a borzalmas helyen amikor pont az a kisfiú lesz a legbátrabb akiről senki se gondolta volna, a gyerekek követni fogják őt és majd ennek köszönhetik hogy életben maradnak. A londoni külvárosból származó gyerekek alig várják hogy hazaérjenek, amikor valami olyasmi tárul a szemük elé amire nem igazán lehetett előre felkészülni, Casperről kiderül hogy sokkal több annál mint amilyennek először tűnt, lehet ő a kulcsszereplője ennek az egész inváziónak?

Bevallom én kedveltem az összes olyan sci-fi sorozatot amit elkaszáltak, még azokat is amiket szinte senki sem látott. Az Invasion-ön pontosan ezt éreztem, hogy ha nem az Apple adta volna ki tutira el lett volna kaszálva az első évad után, borzalmasan lassú, elképesztően álmosító, annak ellenére hogy a rendezés profi, a látvány magáért beszél, a színészek fantasztikusak, de ebben a felgyorsult felpörgött világban már nem igazán van helye egy ilyen sorozatnak. Azt lehet érezni rajta hogy valami egészen elképesztően epikus dolog fog történni, ami gyakorlatilag sose történik meg. Egy kicsit olyan M. Night Shyamalan feelingem volt a nézésé közben, aki ennek a műfajnak a nagymestere, de nála legalább biztosan tudjuk, hogy a film végén történni fog valami nagyon nagy fordulat, valami olyasmi amitől padlót fogunk. Az Invasion egész első évada, ami kínkeservesen hosszú tíz órát jelent, gyakorlatilag olyan érzésünk volt mintha egy jó történetnek az első részét néztük volna meg tíz órára nyújtva, annyira lassú és olyan unalmas sokszor, hogy egy rész nem volt (bocsánat egy azért volt) amikor ne aludtam volna el. Mondom mindezt úgy, hogy imádom ezt a stílust, szeretem ha valami lassú, csak úgy gondolom, hogy ha egy történet arra van kihegyezve hogy emberi történeteket mutat be és ezen keresztül próbálja elmesélni a történéseket, akkor azoknak a történeteknek piszkosul jónak kell lenni. Érdekesnek, szívfacsarónak, emberközelinek, katartikusnak és még sorolhatnám, namost kapunk most öt történetszálat amiből kettő teljesen érdektelen, van egy megható mégis valahogy olyan üres és kettő ami tényleg jó, de nem mutatják őket eleget. Mit tudunk ezzel kezdeni? Megint csak abban tudunk bízni, hogy a következő évad majd jobb lesz, mert ott van a pénz és nem fogják ennyiben hagyni. Az AppleTV-t nézve viszont, biztosak lehetünk benne, hogy a rendező és az író véghez tudja vinni a vízióját, mert nem a nézettség a fontos. Szóval mint ahogyan mondtam már most megújították a sorozatot, és az utolsó öt percnek köszönhetően számítani lehet rá, hogy valóban jobb is lesz. Bárcsak ne húzták volna el a prológust tíz órára, akkor biztosan jobb értékeléseket kaphatott volna. Nekem is szinte kínszenvedés három pontot adni rá, amikor ennél sokkal többet érdemelne, de ha nem elég jó akkor én se tudok mit csinálni. Szerintem fontos azt tudni, hogy ez nem egy Independence Day, ez egy nagyon komoly dráma amit Invázió köntösbe akartak bújtatni. Az első évad alatt elég mélységet kaptak a szereplők ahhoz, hogy a másodikban történjen is valami. Én bízom bennetek, meg tudjátok csinálni srácok, csak így tovább!

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 5.9 | Rotten Tomatoes: 46% | Metacritic: 72
Invasion (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Amanda Marsalis, Jakob Verbruggen, Jamie Payne
Írta: Simon Kinberg, Gursimran Sandhu, David Weil, Andrew Baldwin, David Rosen
Zene: Max Richter
Szereplők: Golshifteh Farahani, Shamier Anderson, Shioli Kutsuna, Billy Barratt, Azhy Robertson, Tara Moayedi, Daisuke Tsuji, India Brown, Shingo Usami, Rinko Kikuchi, Togo Igawa, Tamara Lawrence, Paddy Holland,

Játékidő: 10x 60perc

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Behind Her Eyes sorozatkritika

>>> Cowboy Bepop sorozatkritika

>>> Foundation sorozatkritika


Kommentek megjelenítése