Az Alapítvány・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.11.22 - 08:03   |   Írta: Ca$h   |   5299
22. nov Az Alapítvány・AppleTV+

Az Apple megfilmesítette a megfilmesíthetetlent ...

A dátum 12067 birodalmi idő szerint. Hari Seldon (Jarred Harris) a pszichohistorikus meghirdetett egy nagyon nehéz matematikai versenyt abban reménykedve hogy lesz majd valaki aki megnyeri, ez a valaki pedig segíteni tud majd neki abban a krízis helyzetben amit ő és társai megjövendöltek. Ugyanis a pszichohistória lényege, hogy magasan fejlett matematikai számításoknak köszönhetően képesek megjövendölni a várható jövőt. A jövőkép pedig meglehetősen aggasztó, ugyanis ötszáz éven belül a birodalom számos negatív kimenetelű cselekménynek köszönhetően megbukik, amit egy borzalmasan hosszú, mintegy harmincezer éves sötét középkorhoz hasonló időszak követ, mire a birodalom újra meg tud alakulni. Harinek van egy terve, ami komplex, összetett és csak nagyon kevesen ismerik, a terv lényege röviden hogy létrehoznak egy Alapítványt, ami tartalmazza a birodalom összes tudását és technikai felfedezéseit, amit ha sikerül megóvni, akkor a harmincezer éves időszak csupán ezer évre csökkenthető. A versenyt megnyeri valaki, a Synnax bolygóról származó Gaal Dornick (Lou Llobell) aki meglepően tehetséges matematikusnak bizonyul, főleg hogy egy olyan bolygóról származik ahol a tudomány szigorúan tiltott dolog, fanatikus vallási okokból kifolyólag. Gaal nehezen bár de eljut Trantorra, a birodalom fővárosába, ahol olyan események veszik kezdetüket amiket egyedül csak Hari láthatott előre.

Isaac Asimov legendásan sikeres Alapítvány trilógiájára sokáig azt mondták, hogy lehetetlen megfilmesíteni, voltak rá szánalmas próbálkozások, de azokkal jobb nem is foglalkozni. Amikor az Apple bejelentette hogy belevág az egész világ felhördült, főleg azok akik olvasták ezeket a fantasztikus regényeket, de igazából mindenki más is, köztük például én, mert én bár nem olvastam de hallottam róluk és bárkit kérdeztem nem igazán tudta elmesélni miről szólnak. Azt kell hogy mondjam, hogy a hozzám hasonlók vannak szerencsés helyzetben, mert mint tudjuk a könyv mindig jobb mint a megfilmesítés, kivételt képez talán a Gyűrűk Ura trilógia, mert az valljuk be szinte olvashatatlan. Peter Jackson és csapata olyan nagy szeretettel és alapossággal nyúlt hozzá a regényekhez, hogy hiába változtatták meg azt és szedték rendbe számos helyen, még a rajongók is elégedettek voltak vele, mert egyszerűen tökéletes lett nincs mit ezen szépíteni. Asimov alapítványa nem véletlenül volt megfilmesíthetetlen, kellett valaki aki átlátja és kellőképpen szereti ahhoz, hogy bizonyos helyeken megváltoztassa, hozzátegyen és egy kicsit érthetőbbé tegye a nagyérdemű számára. Az persze megint csak más kérdés hogy miért kellett több főszereplőből is nőt csinálni, ennek lehet rosszindulatú és egy kicsit megbocsájtóbb magyarázata is, én most az utolsó rész megtekintése után kicsit megbocsájtóbb vagyok, főleg hogy nem olvastam a regényeket és úgy gondolom hogy a női főszereplők mindig esélyt adnak arra, hogy romantikus szálakat rakhassunk egy-egy történetbe és ezek az érzések és történetszálak mindig egy kicsit közelebb hozzák felénk még az olyan epikus legendákat is mint az Alapítvány. Itt ezek a szálak szerintem nagyon jól ki lettek dolgozva, emberibb és érthetőbb lett tőle a történet, nekem mint laikusank semmi bajom nem volt ezzel, főleg hogy mindig is szerettem az erős, kőkemény csajszikat akik megmentik a galaxist a pusztulástól.

Ha már a regénytől való eltérésekről beszélünk akkor a lista eléggé hosszú lenne, de úgy gondolom hogy ezért is szokták azt írni, hogy a regény alapján készült, nem pedig a regényt dolgozták fel. Ezek közé tartozik az első részben lévő Csillaghíddal történt katasztrófa, ami a könyvben nem történt meg, viszont tudni kell a könyvekről hogy nem igazán vannak benne ilyen döbbenetesen látványos monumentális jelenetek, ezekre szükség volt ahhoz, hogy kellően epikus lehessen a megfilmesítés. A készítők remek munkát végeztek ebből szempontból is ugyanis megadták azt a mélységet és látványvilágot a regénynek ami azt megilleti, amiket egy hetven évvel ezelőtti sci-fi író nem feltétlenül tudott még elképzelni. Nincsen ezzel semmi baj, kell a népnek a látvány, kellenek a hatalmas csatajelenetek, hiszen a Marvel mozik után ez kel ahhoz hogy valami eladható legyen. Az Alapítvány látványvilága döbbenetes, a kidolgozottság, a kosztümök, az űrhajók az egyes fajok ábrázolása egyszerűen letaglózó, ahogy a cinemtográfia is hihetetlen, engem teljesen elvarázsolt ez az új világ, mondom ezt úgy hogy nem olvastam a regényeket. Ugyancsak ez mondható a birodalom császáráról Cleonról, aki a regényekben nem csak egy klón volt, de ebben a megalósításban I. Cleon létrehozott egy módszert a klón triumvirátust, aminek a lényege hogy egyszerre három klónja uralkodik, van a legfiatalabb Hajnal testvér (Brother Dawn) akit a másik kettő fia illetve unokájaként nevel, hogy majd egyszer ő uralkodhasson, középen van Nap testvér (Brother Day) aki uralkodik és végül jön Pirkadat testvér (Brother Dusk) aki a legidősebb, legtöbbet megélt császár, ő gyakorlatilag a legfőbb tanácsadó illetve az ő feladata megfesteni testvéreinek a cselekedeteit, a monumentális falon ahol minden fontosabb esemény szerepel amit a Cleon dinasztia elért. Joggal vetül fel a kérdés, hogy ha évszázadod óta csak klónok vezetik a birodalmat az hova vezet? Vajon egy klónnak van lelke? Képes valóban úgy uralkodni ahogyan kell? És mi történik akkor amikor már olyan sok idő telt el, hogy az eredeti Cleon embersége homájba vész? Nagyon komoly filozófiai kérdések ezek, amik például a regényből komplett ki lettek hagyva, ugyanis ott a császár nem klón hanem csak egy ember, illetve nem is kap olyan komoly szerepet mint itt a megfilmesítésben. Nap Testvért Lee Pace játssza, aki egy rendkívül karizmatikus személyiség, nem is képzelhettem volna el nála jobb színészt erre a szerepre, egyszerre vérfagyasztó, emberi és mégis megközelíthetetlen, vívódik a saját érzéseivel, mivoltával, létezésével, vajon ezek az ő érzései vagy csak „örökölte” őket?

Tökéletesen megértem a fanyalgókat, a rajongókat akik ezeken a regényeken nőttek fel és abban bíztak hogy ha már végre ott tart a technológia, hogy meg tudták filmesíteni akkor legyen már egy kicsit hűségesebb Asimov víziójához. De nekik is egy kicsit megértőbbnek kell lenni, meg kell érteniük, hogy valamivel érthetőbbé, logikusabbá és fogyaszthatóbbá kellett tenni a történetet ahhoz hogy mindenki élvezni tudja és azt kell hogy mondjam olyasvalakinek aki még nem olvasta a regényeket és ebből van a több, ez a sorozat fantasztikus. Olyan jó végre valami újat látni, ami nem Marvel, ami nem Star Wars, ami nem Anime feldolgozás, ami nem képregény adaptáció. Az Apple ha jól tudom nyolc évadosra tervezi a sorozatot és nagyon remélem hogy végig is fogják vinni, ez is csak egy újabb ösztönző erő lesz ahhoz hogy olvasni milyen jó dolog, olvasni érdemes, talán sokan lesznek olyanok akik ennek köszönhetően előveszik ezt az örök klasszikust és a rengeteg változtatásnak köszönhetően új élményben lesz részük. Mert ellentétben mondjuk az Expanse-al ami szinte szóról szóra követi a könyveket, az Alapítványt igenis elő lehet venni és el lehet olvasni, mert más mint az Apple víziója. De a más nem feltétlenül mindig rossz és jelen esetben szerintem ez a helyzet. Nekem nagyon tetszett, amit büszkén ki merek jelenteni és csak ajánlani tudom mindenkinek.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.4 | Rotten Tomatoes: 71% | Metacritic: 62
Foundation (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Alex Grave, Roxann Dawson, Jennifer Phang, Andrew Bernstein, David S. Goyer, Rupert Sanders
Írta: Isaac Asimonv (alkotó), Josh Friedman, David S. Goyer, Sarah Nolen, Olivia Purnell, Lauren Bello, Marcus Gardley, Leigh Dana Jackson, Victoria Morrow, Caitlin Saunders
Zene: Bear McCreary
Szereplők: Lou Llobell, Jared Harris, Lee Pace, Leah Harvey, Sasha Behar, Laura Birn, Terrence Mann, Elliot Cowan, Daniel MacPherson, Kubbra Sait, Pravessh Rana, Nikhil Parmar, Cassian Bilton, Jaíraj Varsani, Chloe Lea, Clarke Peters, Amy Tyger

Játékidő: 10x 60perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Finch filmkritika

>>> The Queen's Gambit sorozatkritika

>>> The Rain sorozatkritika


Kommentek megjelenítése