The Queen's Gambit・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.11.08 - 08:00   |   Írta: Ca$h   |   895
08. nov The Queen's Gambit・AppleTV (Netflix)

Egy nő a férfiak világában …

Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) élete nem éppen egy tündérmesébe illő történet. Apja még kislánykorában elhagyta anyját és őt, tekintettel arra, hogy édesanyja súlyos depresszióval küszködött és hiába próbált meg bármit is tenni ennek leküzdéséért képtelenek voltak megoldani a problémát. Alice Harmon (Chloe Pirrie) depressziója egyre mélyebbre és mélyebbre süllyesztette családi életüket, miközben az apa már új család alapításába kezdett. Egyik napon nem bírta már tovább és úgy döntött hogy véget vet az életének, a kocsiban ülve frontálisan ütközött egy másik autóval, a gond csak az hogy Beth is vele ült a kocsiban. Szerencsére csodával határos módon túlélte a balesetet és bár édesapja még élt, nem volt hajlandó magához venni lányát, szóval szegény árvaházba került. Ami leginkább egy nevelőintézethez hasonlított, nem bántak kesztyűs kézzel a gyerekekkel, nyugtatózták és gyógyszerezték őket, viszont az alagsorban megismerte a kedves és szeretnivaló apamodel Mr. Shaibelt (Bill Camp) aki a gondnok volt és szabadidejében sakkmeccseket játszott saját maga ellen. Beth érdeklődni kezdett a játék iránt és nagy nehezen rávette az öreget hogy tanítsa meg neki, pontosabban mondva tanítani sem kellett, ugyanis elég volt pár meccset titokban megnéznie ahhoz hogy eltanulja az alapokat. Igazi őstehetségnek bizonyult, az élete ettől a pillanattól fogva gyökeresen megváltozott.

Az intézményben volt egy kedves kislány Jolene (Moses Ingram) aki azt a tanácsot adta neki, hogy ha van esze akkor a zöld kapszulákat ne nyelje le, hanem szépen gyűjtse össze őket, majd akkor amikor jól be akar tépni szedjen be külön egyszerre többet is. Beth kicsit óckodott a dologtól de egyik este próbát tett vele, ekkor jöttek az első hallucinációk, rájött arra, hogy a sakktáblát a plafonra képzelve komplett meccseket tud lejátszani anélkül hogy meg kellene mozdulnia. Egyik este követte a másikat és minden lehetséges alkalommal csak játszott a képzeletével, néha Mr. Shaibel is odaengedte maga elé hogy lejátszanak egy-egy meccset. Eleinte még nem nyert de nem kellett hozzá sok idő hogy ő legyen mindig a nyertes. Végül a gondok rájött arra hogy ez a lány egy egészen elképesztő tehetség, olyan tehetség akit fel kell karolni. Szólt a sakktársaság igazgatójának, hogy nézze meg hogyan játszik, és hogy segítene-e neki a tanulásban. Az eredmény döbbenetes volt, nem hittek a szemüknek, főleg miután egyszerre mindkettőjüket megverte.

A Walter Travis 1983-as regénye alapján készült Netflixes sorozatnak igencsak kalandregényes sorsa volt mire végül sikerült Scott Franknek és testvérének megírnia a forgatókönyvet. Senki sem hitt a sorozatban, nem gondolták hogy bárkit is érdekelne egy sakkozó lányról szóló történet, végül szerencsére a Netflix adott rá pénzt és elkészülhetett tavaly októberben, mondanom sem kell hogy az amerikai listákat vezette négy héten keresztül, azóta számtalan díjat be sikerült zsebelni, mind a történet, rendezés és a főszereplő Taylor-Joy is megkapta azt az elismerést amit megérdemel. Nem árt tudni, hogy bár a történet nagyon valóságosnak tűnik, nem valós eseményeken alapszik. A Vezércsel maga ugye egy speciális sakkozó nyitómódszer, ami Beth kedvencévé vált, viszont könnyen észrevehető és kicselezhető, persze csak egy bizonyos szint után, ez a tudás idáig csak keveseknek adódott meg az életben.

Scott Frank alkotása biztosra ment, szépen lassan, finoman adagolja a történéseket és nem fél mindeközben váltogatni a stílusok között, az igencsak tartalmas és végig izgalmas hét epizód alatt lesz dráma, sport, drogozás, ivás, szerelmi kérdések feszegetése és sok sőt mi több rengeteg sakk. Az egész filmes gárda zsenialitását tükrözi, hogy képesek voltak egy sokak által érdektelen és legtöbb embernek ismeretlen és unalmas elmesportot úgy bemutatni, hogy bár nem értünk belőle semmit, mégis összeszorított fenékpofákkal fogjuk végigizgulni minden egyes meccset. És a homlokunkat fogjuk csapkodni hogy Beth mindeközben mennyire nem veszi komolyan ezt az egészet. Egy kicsit ugye nehéz lesz nyomon követni hogy mennyi idő is telik el valójában a történetben és hogy Beth éppen az aktuális részben hány éves, de ha sikerül és odafigyelünk a dátumokra, akkor rögtön látni fogjuk hogy valójában csak pár év telt el. Szóval Beth még nagyon fiatal, sokkal fiatalabb mint maga a színésznő, aki gyakorlatilag egy érett és vonzó nő. Szóval a cselekedetei és a hozzáállása az élethez teljesen érthető, főleg egy árvaként nevelkedett lány esetében, aki több mint valószínű hogy pszichopata is, illetve nem igazán van tisztában a nemiségével hogy melyik oldalhoz is vonzódik valójában és hogy mi fán terem az a szerelem és egyáltalán hogyan kell báni az emberekkel. Nagyon rossz látni az önpusztítását, ahogy majdnem tönkreteszi Isten adta tehetségét. De szerencsére a végére minden a helyére kerül és egy fantasztikusan izgalmas finálé alatt szinte könnyfakasztóan szép véget ér a története.

A Vezércsel egy csodálatos sorozat, nagyon nehéz abbahagyni, még szerencse hogy a Netflix adta ki tehát egyben van az összes rész. Beth karaktere érdekes, izgalmas, néha kicsit zavaró mégis nagyon szerethető. Fantasztikusak a színészek, a zenék, a szinematográfia időnként kifejezetten döbbenetes, a történet teljesen magával ragad és nem enged el. Remekül bemutatják a sakkot és biztos vagyok benne hogy hamarosan újra divatba fog jönni ez a fantasztikus játék és talán újra látni lehet majd öregeket a parkokban játszani, vagy nem csak az öregeket?

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.6 | Rotten Tomatoes: 97% | Metacritic: 79
The Queen’s Gambit (miniseries | 2020)

Rendezte: Scott Frank
Írta: Scott Frank (alkotó), Allan Scott, Walter Tevis
Zene: Carlos Rafael Rivera
Szereplők: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marcin Dorocinski, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling, Isla Johnston, Janina Elkin

Játékidő: 7x 55perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> The Rain sorozatkritika

>>> Mr. Corman sorozatkritika

>>> Squid Game sorozatkritika


Kommentek megjelenítése