Squid Game・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.10.11 - 07:51   |   Írta: Ca$h   |   1302
11. okt Squid Game・AppleTV (Netflix)

Minden rekordot megdöntött a Netflixen, vajon téged is meg fog nyerni?

Gi-Hun (Lee Jung-jae) élete teljesen félresiklott, mióta felesége elhagyta és elvitte kislányát is. Egyik napról a másikra él, nincsen normális munkája, édesanyjánál lakik, tőle kér állandóan kölcsön, hogy aztán mindenféle szerencsejátékon próbára tegye sorsát. Rengeteg pénzzel tartozik, sokan vannak a nyomában, egyik nap viszont rámosolyog a szerencse és nyer egy lóversenyen. Itt mutatkozik meg hogy valójában milyen jó szíve van hiszen rögtön lejattol a pénztáros kislánynak és első gondolata az hogy elviszi kislányát egy szuper étterembe és vesz neki valami nagyon szép ajándékot, mégiscsak születésnapja van. De a dolgok rosszul alakulnak egy zsebtolvaj kifossza úgy hogy még csak észre se veszi, majd elkapják az uzsorások és egy meglehetősen előnytelen üzletet kötnek vele. Szorul a hurok, lassan nincsen hova menekülni, amikor a metróban találkozik egy férfival, aki lehetőséget nyújt neki arra, hogy elképesztően sok pénzt keressen, csupán azzal hogy játszania kell. Persze itt még fogalma nincsen arról, hogy milyen nagy bajba keveredett, hogy hamarosan az életéért kell majd küzdenie.

Igen persze, az ötlet nem eredeti hiszen rögtön beugrik róla vagy fél tucatnyi sikerfilm és sorozat, a Running Man, a Hunger’s Game, a Maze Runner és még sorolhatnám a sok hasonló filmet, sorozatot és játékot aminek a témája a túlélés, amikor az emberi élet az ég világon semmit nem ér, csak egy dolog számít hogy megéld a holnapot vagy éppenséggel a következő órát. Főszereplőnk egy hatalmas teremben ébred ahol vele együtt négyszázhatvanöt ember tömörül, majd nyílik az ajtó és maszkos emberek lépnek bel állig felfegyverkezve, közlik velük a szabályokat amik végtelenül egyszerűek. Hat napig lesznek ebben a komplexumban, amiről egyébként fogalmuk nincsen hogy hol van, összesen hat versenyszám lesz és a lényeg, hogy aki vagy akik megnyerik ezt a versenyt azok elképesztően sok pénzt fognak nyerni. Három szabály van csupán, ebből a harmadik a legérdekesebb miszerint ha a többség úgy dönt be lehet fejezni a játékot, de akkor senki nem kap egy petákot sem.

Ekkor még nem tudják mire számítsanak, mi vár rájuk, vidáman kacarászva és hülyéskedve vágnak bele az első játékba, ahol aztán nagyon gyorsan rájönnek, hogy itt bizony nem babra megy a játék. Nem véletlen, hogy a Squid Game ekkora siker lett, megvan benne minden ami ebben a stílusban elvárható egy sorozattól. Rendkívül érdekes és izgalmas a történet, sokrétű, több rétegből álló főszereplők akikkel bár lehet nem tudunk azonosulni mégis ahogy jobban megismerjük őket egyre jobban megkedveljük és el kezdünk értük izgulni. Egyedi és különleges látványvilág, olyan mintha valami társasjátékban lennék ahol minden olyan hatalmas csak mi vagyunk aprók és jellegtelenek, ahhoz képest hogy koreai az egész produkció, nagyon jók a színészek, eleinte talán kicsit úgy tűnhet túljátszák a szerepüket, pedig nem, ők egyszerűen csak ilyenek, aki már több filmet is láttot tőlük azoknak nem lesz újdonság. Illetve ami az egyik legerősebb jellemzője a sorozatnak, hogy borzalmasan véres, pontosabban mondva csak megmutatja milyen a valóság, itt nem lesznek vér nélkül vetődő emberek illetve Hollywoodra jellemző finomított erőszak. Ez a sorozat kőkeményen tizennyolcas karika és nagyon nem is való ennél kisebb korosztály számára.

A Squid Game viszont mindenek felett a mondanivalójában a legerősebb, elgondolkodik az ember azon, hogy vajon azért hogy valakinek félresiklott az élete mennyivel kevesebb egy olyannál akinek minden összejött és szép, nyugodt és biztonságos életet él. Vajon ha egy rövid idő erejéig helyet tudnának cserélni mit kezdene a csórósággal a jómódú ember és mit kezdene a vagyonnal a szegény. Persze ebben a sorozatban nem ez a legfontosabb kérdés, sokkal inkább az, hogy miért van az hogy ősidők ót a gazdagok bármit megtehetnek, csupán azért mert már mindent unnak és semmi nem hozza őket izgalomba, a szegények meg képesek életüket is adni csak azért hogy valamennyi pénzhez jussanak. Mit is ér valójában a pénz hogyha van akkor nem tudunk vele semmit sem kezdeni, ha meg nincsen bármit megteszünk azért hogy legyen? A Squid Game egy tökéletes szociális kísérlet, megmutatkozik mindenkinek az igazi oldala még egy olyan emberből is kihozza a legrosszabbat aki alapevetően jó neveltetést kapott, esetlegesen az egyik kedvenc szereplőnk volt még a történet elején. Persze rá lehet vágni, hogy ugyan hagyjad már ez csak egy film, ki tudja mit történne a valóságban? Hát elég ha csak arra gondolunk hogy mi történt annak idején Rómában a Kolosszeumban, elképzelni se tudjuk milyen borzalmakat kellett átélnie a rabszolgáknak, csupán azért hogy másokat szórakoztassanak. Az ember azóta se változott olyan sokat, maximum csak annyit hogy mindezt titokban csinálják, manapság már csak a felszínek alatt képesek kiélni perverz hajlamaikat, de ettől még a tény tény marad, hogy van akit szórakoztat más ember szenvedése, egyszerűen nem látja hogy az is csak egy ember és akár ő is lehetne a helyében. A világ borzalmasan beteg és gonosz és nagyon valószínű hogy ennél sokkal de sokkal rosszabb dolgok történnek, csak mi éppenséggel nem tudunk róla.

Mindenképpen egy úgymond „conversation starter” tehát egy olyan sorozat amiről sokat lehet beszélgetni, lehet vitatkozni, nyomot hagy bennünk, elgondolkodunk és miután a végéhez értünk továbbra is pörög a fejünkben, nem hagy nyugodni. Úgy vélem ilyen egy jó sorozat ilyen egy jó történet, nem nagyon lehet belekötni. Én már csak két dologban reménykedek, az egyik hogy remélem az amcsik nem csinálnak belőle egy saját változatot, főleg hogy a koreai csapat komoly gondot fordított arra, hogy minőségi legyen az angol szinkron. A másik pedig az hogy jól láttam? Jól értettem? Lesz folytatás? Nem is tudom hogy most ennek örüljek-e vagy sem, hiszen egyrészt eléggé zavaró volt a sztori vége, másrészt nagyon nehéz lesz ezt a színvonalat fenntartani, akár csak megtartani is. Mindegy, ettől még nem veszít semmit az értékéből, a Squid Game egy igazi instant mestermű, amire még sokáig emlékezni fogunk.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.3 | Rotten Tomatoes: 94% | Metacritic: 78
Squid Game (season 1 | 2021-)

Rendezte: Dong-hyuk Hwang
Írta: Dong-hyuk Hwang
Zene: Jaeil Jung
Szereplők: Lee Jung-jae, Greg Chun, Stephen Fu, Tom Choi, Park Hae-soo, Lee Byung-hun, Gon Yoo, Jung Hoyeon, Paul Nakauchi, Stephanie Komure, Wi Ha-Joon, Halley Kim

Játékidő: 9x 55perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Coda filmkritika

>>> Bosch sorozatkritika

>>> Superman & Lois sorozatkritika


Kommentek megjelenítése