Coda・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.10.04 - 08:38   |   Írta: Ca$h   |   1373
04. okt Coda・AppleTV+

Coda avagy a siket szülők gyermeke

Ruby Rossi (Emilia Jones) egy olyan tinédzser kislány aki siket szülőktől származik, ráadásul még a bátyja is siket tehát otthon nincsen senki akivel normálisan tudna beszélgetni, zenét hallgatni, nincsen senki aki hallaná milyen csodálatos a hangja amikor nagy magányában kiengedve magából a feszültséget énekelget. Pedig ez a mindene, ez a legfontosabb dolog a számára. Családja nagy mértékben tőle függ, hiszen a családi vállalkozás a halászat és nélküle nem lenne senki aki tolmácsolja a szülei mondandóját, nem lenne senki aki beszól a rádióba ha baj van, hiába vannak tervei, hiába van egy álma, nagyon valószínű hogy sose fogja tudni megvalósítani. Tekintettel arra hogy tizenhét éves, már csak egy évre van az érettségiig, lehetősége nyílik arra hogy válasszon valami fakultációt amivel esetlegesen megalapozhatná a jövőjét. Látva hogy a fiú aki tetszik neki Miles (Ferdia Walsh-Peelo) a kórusba jelentkezik, rögtön ő is ezt választja, arról nem is beszélve, hogy az éneklés a mindene. Itt találkozik a fantasztikus tanárral és emberrel Bernardo Villalobossal (Eugenio Derbez) aki szinte rögtön meglátja benne az elképesztő tehetséget, maga mellé veszi és mindent megtesz annak érdekében hogy elindítsa élete pályáján.

Persze a dolgok nem olyan egyszerűek főleg ha az egész családod siket, főleg ha mindenkinek a sorsa rajtad függ és ráadásul még imádja is a családját, hiszen egytől egyig csodálatos, különleges, ritka értékes emberek. Szereti a családját, de érzi hogy hamarosan eljön a pont amikor választania kell maga és ő köztük. A CODA jelentése Child of Deaf Adults, tehát olyan gyerek akinek a szülei siketek, innen van a film címe és elég csak a bemutatót megnézni ahhoz, hogy rögtön könnyek jelenjenek meg a szemünkben. Egy csodálatos, érzelmes, fantasztikus utazás ez ahol megismerkedhetünk a siketek mindennapos életével és kettő zseniális rendezői fogásnak köszönhetően kicsit bele tudjuk élni magunkat vajon milyen lehet az ő életük. Persze nem érdemes és nem is kell sajnálni őket, hiszen így születtek, nekik ez a természetes, sokkal inkább sajnálatraméltó Ruby élete aki nem ilyen, mégis ebbe született, állandóan cikizik és csúfolják az iskolatársai, minden nap hajnali háromkor kell, megy az apjával és a bátyjával halászni ami miatt mire iskolába ér bűzlik a halaktól. Sose alszik, sose pihen, kettős életet él, közel van a végkimerülés.

A filmet idén 2021 elején a januári Sundance Filmfesztiválon mutatták be, rögtön be is zsebeltek fél tucatnyi díjat, majd az Apple megvette a kizárólagos forgalmazás jogát így kerülhetett elénk nyár végén a film. Akik olvassák a kritikáimat tudják mennyire elégedett vagyok az AppleTV+ felhozatalával, nem sok olyan tartalmat tudok felhozni ami ne egy mini-mestermű lenne. Ugyanez mondható el a Codáról is, egy kellemes, sokszor vicces tini családi drámaként indul és olyan mélységekig eljutunk a nézése közben hogy ember legyen a talpán aki nem sírja puhára a szemeit. Ruby családja csodálatos, pedig végtelenül egyszerű emberek, első nézésre nincsen bennük semmi különleges, de ha kicsit mélyebbre ásunk, vagy inkább a rendező megássa helyettünk akkor rögtön látni fogjuk hogy mi lapul a felszín alatt. Testvére Leo (Daniel Durant) nagyon nehéz helyzetben van, mert elsőszülöttként ugyancsak siketként teljesen passzolt a családi életbe, nem okozott volna nehézséget semmi az életben, de mikor megszületett az egészséges fülekkel rendelkező kishúga, némi féltékenység költözött a szívébe, jó testvér ő, szereti a húgát, de borzalmasan zavarja hogy mindenre ő a megoldás, hogy ennyire függenek tőle. Hiába vannak ötletei és hiába lenne képes mindent saját erőből is megoldani, a szülei nem engedik neki. Ezért ő háttérbe szorul a húga meg túl sok terhet kap a nyakába.

Édesapjuk egy vérbeli családfő, hiába siket és hiába tűnhet nevetségesnek az emberek szemében mégis egy hatalmas szívvel megáldott csodálatos ember, aki elképesztően vicces, laza, és legfőbb erénye hogy a mai napig fülig szerelmes a feleségébe, minden nő erre vágyik, bárcsak minden férfi képes lenne ezt megadni a nőknek, bárcsak könnyebb lenne egy kicsit a férjek helyzete. Édesanyja sem különb a többieknél hiszen ő a szíve és a lelke a családnak, egyedül ő képes pillanatok alatt lenyugtatni a tomboló férfiakat de valahogy a lányával sokkal nehezebb minden. Már születésekor bizonytalan volt hogy vajon hogyan fogja csinálni ezt az egészet, hogyan lehet jó anya, hogyan ne legyen olyan amilyen az ő anyja volt, mindeközben észre se veszi milyen csodálatos anyuka és hogy milyen jól csinál mindent. De ő is pontosan tudja hogy eljön egyszer a nap amikor el kell engedni a lányát, mert a világ hívja őt, olyan tehetség akit nem szabad elvesztegetni egy koszos mocskos halászhajó fedélzetén.

A CODA egy csodálatos film, az igaz szeretetről, szerelemről, a tehetségről és a családi kapcsolat elpusztíthatatlan kötelékéről szól. Hiába van hátrányos helyzetben a családban mindenki, azt fogjuk érezni, hogy bárcsak minden család olyan lehetne mint amilyen az övéké. Összetartanak, közösen csinálnak mindent, beszélnek egymással, „meghallgatják” a másikat és végtelenül nagy a szeretet köztük. Nem nagyon tudok most ebben a nehéz világi helyzetben ennél jobb filmet kívánni egy családnak sem. Minden körülmények között nézzétek meg, emlékezzetek arra milyen tinédzsernek lenni, milyen először szerelembe esni, tehetségnek nem szabad korlátokat szabni, a tehetséget ki kel használni, szárnyat adni neki és vele együtt szállni, hogy vigyen oda ahova kell és azt csináljuk amire születtünk. Még akkor is ha ez áldozatokkal jár, hiszen áldozat nélkül nem érhetünk el semmit az életben.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 96% | Metacritic: 75
Coda (2021)

Rendezte: Sian Heder
Írta: Sian Heder, Victoria Bedos, Stanslas Carré de Malberg, Éric Lartigau, Thomas Bidegain
Zene: Marius de Vries
Szereplők: Emilia Jones, Troy Kotsur, Daniel Durant, John Fiore, Lonnie Farmer, Kevin Chapman, Amy Forsyth, Courtland Jones, Molly Beth Thomas, Ferdia Walsh-Peelo, Ayana Brown

Játékidő: 1óra 51perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Bosch sorozatkritika

>>> Superman & Lois sorozatkritika

>>> Money Heist sorozatritika




Kommentek megjelenítése