Money Heist・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.09.13 - 10:24   |   Írta: Ca$h   |   1750
13. szept Money Heist・AppleTV (Netflix)

Minden idők talán legsikeresebb Spanyol sorozata végre visszatért

A Professzor (Álvaro Morte) megvalósította édesapja álmát, a tervet amit egy életen át szövögetett, az állami pénzverdébe való betörés terve szinte tökéletes volt, mindenre gondoltak, minden változót figyelembe vettek, mégis áldozatot kellett hozni. Mert nincsen győzelem áldozat nélkül. A csapat boldogan éli életét, a pénz nem jelenthet problémát, mindenki szerteszét a világban bujkál és éli életét mely egy soha véget nem érő nyaralásnak tűnik. Ha már a sablonos kliséknél tartunk, semmi sem tart örökké minden véget ér egyszer. A fiatal, meggondolatlan és őrülten szerelmes Rio (Miguel Herrán) elkövet egy hibát, ami miatt rátalálnak és fogságba esik. Amikor a Professzor ezt megtudja, rögtön tudja mit kell tennie, ugyanis van még egy terv, ami koránt sem tökéletes, Berlin (Pedro Alonso) és Palermo (Rodrigo de la Serna) találta ki, tele van hibákkal, buktatókkal és könnyen lehet hogy nem megvalósítható. De nincs mit tenni, újra neki kell futni a lehetetlennek, mert csak ez az egy esélyük van arra, hogy újra láthassák bajtársukat.

A csapat a régi, de egy ilyen volumenű tervhez új emberek is kellenek, szóval előkerül néhány régi barát illetve pár ember akikben maximálisan meg lehet bízni. Az elmúlt évek alatt a nagy pénzrablás „hősei” ikonokká váltak, a szabadság szimbólumává, emberek tűntetnek piros ruhában és Salvador Dali maszkban a szabadságért és mindenért amit ez a kis csapat képvisel. Nehéz róluk véleményt alkotni, hiszen egyértelműen bűnözők, de úgy alakult, hogy a vezetőjük aki egyébként egy büntetlen előéletű, végletekig becsületes és komoly elvekkel rendelkező zseniális elme, nem engedi meg nekik hogy rosszat tegyenek. Nem az a cél, hogy embereket bántsanak, öljenek vagy hogy másoktól lopjanak, nem, az ő terveik ennél sokkal magasztosabbak, szimbolikusok nem is csoda hát hogy az ország egy emberként hősként ünnepli őket.

A Spanyol nemzeti bankba való bevonulásuk nem semmi terv, amikor több millió eurót szórnak szét hatalmas léghajókból lélegzetelállító, rögtön megadja azt az alaphangulatot amit joggal elvárhatunk egy ilyen volumenű sorozattól. Igencsak nehéz írni egy olyan sorozatról, ami pillanatok alatt robbant be a köztudatba és vált minden idők egyik legsikeresebb Netflixes címévé. Azt már kevesebben tudják róla, hogy eredetileg a spanyol tévébe készült, ahol a második évad teljesen megbukott. A Netflix viszont látott benne valamit, felkarolta a készítőket és újraforgatva pár jelenetet, más elosztásban prezentálva egészen elképesztő sikereket értek el vele. Ami a Spanyoloknak nem tetszett azért a világ többi része megveszett. Nem is csoda hát hogy minden pénzt és lehetőséget megadtak a készítőknek, hogy csináljanak egy még ennél is jobb folytatást. Hogyan fogalmazzak? Úgy érzem ezt a tervet tökéletesen sikerült teljesíteni, a végtelen pénz és erőforrásnak köszönhetően elengedhették a fantáziájukat és olyan lehetett a sorozat amilyennek eredetileg készült. A Money Heist harmadik és negyedik évada döbbenetes volt, teljes fordulatszámon pörgő adrenalinbomba. Olyan mintha fognánk a Ocean 11 hangulatát, összekevernénk egy mexikói szappanoperával és szólnának Michael Baynek hogy rendezze le mindezt. Nem fél spanyol lenni, nem titkolja a mély érzelmeket, a színészek elsőre lehet kicsit soknak tűnhetnek, mintha túljátszanák szerepüket, de nem, ők ilyenek, ők latin szeretők, imádnak élni, imádják a szabadságot, a szabadság mindenek felett a legfontosabb, ez az üzenete és célja a sorozatnak. Lehet nekünk itt a Kárpát Medencében csücsülve ez egy kicsit sok és esetlegesen érthetetlen, de mégis szeretjük, mégis megnézzük egy este alatt, mert nem tudjuk abbahagyni.

Stílusát tekintve valóban sok film és sorozat fog eszünkbe jutni róla, de a karakterek annyira eredetiek és szerethetőek, még akkor is ha néha sablonosnak is tűnnek elsőnek, hogy ezt nagyon nehéz leírni. Egyikük sem tökéletes, egyikük sem egyértelműen jó vagy gonosz. Berlin például egy nárcisztikus, betegesen önimádó ember, aki imád élni, imádja a nőket volt vagy öt felesége, egyszerre nőgyűlölő és imádja is őket, tökéletesen ellentmondásos karakter, akit a sorozat nézése közben egy idáig akár utálni is fogunk, főleg a hölgy nézők, de eredeti, emberi és valahol mégis szerethető karakter. Ugyanez mondható el mindenkiről, szépen lassan megismerünk minden szereplőt, a rendszeres flashbackeknek köszönhetően, a sorozat sava borsa a múltban játszódik, minél tovább jutunk el a részekben annál többet fogunk megtudni mindenkiről, el kezdünk velük azonosulni, el kezdjük megszeretni őket és majd amikor a legkevésbé számítunk rá meghal valaki. Igen olyan dolog ez amit az amerikai sorozatokban nem igazán szeretnek, olyan dolog ez amit leginkább csak az európai sorozatokban mernek megcsinálni eltekintve pár klasszikustól (24, Homeland stb.) mert igenis senki sem halhatatlan, ők is csak emberek, hibázhatnak, meghalhatnak és nincsen extra élet vagy újraélesztés, vagy csak nagyon ritka esetben. Éppen ezért olyan izgalmas és emberközeli a sorozat mert így az ötödik évadot nézve már annyira szeretünk mindenkit, hogy a szó szoros értelmében rettegünk hogy ki fog meghalni, mert azt pontosan tudjuk, hogy valaki vagy valakik megfognak.

Az ötödik évad egy gyors összefoglalóval indul ami jó dolog, mert a legtöbb ember szerintem már kb. semmire nem emlékezett, viszont ennek köszönhetően visszarobbanunk a történésekbe, a csapat öt napja van a bankban és a szénájuk nagyon de nagyon nem áll jól. Azzal hogy sikerült Lisabont visszacsempészni a csapatba nagyon kihúzták a gyufát, pontosan tudták, hogy Tamayo be fogja vetni a katonaságot és ha ezt megteszik akkor kő kövön nem fog maradni. Ugyanis a rendőrségnek a túszok az elsők és azok megmentése, a katonaságnak a túszok csak járulékos veszteség, akin maszk van azt lelövik, a cél az ellenség kiiktatása és ha útközben pár túsz meghal az velejáró része a munkának. Szerencsére a Professzor erre is gondolt, de valahogy a dolgok sosem úgy alakulnak ahogyan kéne. Ez a terv az elejétől fogva el volt átkozva és ezt már akkor tudták amikor belevágtak, de mégis belevágtak, mert a meló romantikája és a csapattársuk iránti szeretet felülír mindent, boldogságot, családot, szerelmet mindent. Innentől fogva már nem is az arany a lényeg, vagy az hogy meggazdagodjanak, innentől fogva már a túlélésről szól minden.

Szeptember 3.-án jelent meg az ötödik évad első része (part 1) öt epizóddal, folytatása érkezik idén december 3.-án, ugyancsak öt résszel és több mint valószínű hogy ez lesz a történet vége, nem csak a második nagy rablás vége, hanem az egész sorozaté. Jómagam végtelenül boldog lennék ha lenne majd egyszer még egy harmadik rablás is, de félek hogy az már tényleg csak egy rókabőr lenne és nem lennének képesek ezt a végtelenül magas színvonalat hozni, amit így másodjára tökéletesen teljesítettek. A Money Heist egy egészen elképesztő sorozat, tele van szenvedéllyel, szerelemmel ,barátsággal, hihetetlenül izgalmas és látványos, ahogyan ennyi teljesen feleslegesen ellőt golyót se láttam még az életem során, persze nem tökéletes, de nagyon közel áll hozzá. Ez talán az egyetlen sorozat ahol sajnálom azt aki nem az elejétől nézte, mert bizony kellenek azok az évek ahhoz hogy leülepedjen a sok látnivaló és hogy létrejöjjön az a kötődés ami nem tud kialakulni ha egyben nézed meg az egészet. Ettől függetlenül ha még nem láttad ki ne hagyd, mert sokat veszítesz vele!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.3 | Rotten Tomatoes: 95% | Metacritic: -
Money Heist (season 5 | 2017 -)

Rendezte: Jesús Colmenar, Alex Rodrigo, Koldo Serra, Alejandro Bazzano, Javier Quintas, Miguel Ángel Vivas
Írta: Álex Pina, Javier Gómez Santander, Esther Martínez, Juan Savador López, David Barrocal, Esther Morales
Zene: Iván Martínez Lacámara, Manel Santisteban
Szereplők: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituno, Pedro Alonso, Miguel Herran, Jaime Lorente, Esther Acebo, Enrique Arce, Darko Peric, Alba Flores, Fernando Soto, Mario de la Rosa, Hovik Keuchkerin, Rodrigo de la Serna, Najwa Nimri, Paco Tous, Luka Peros, Fernando Cayo, Juan Fernández

Játékidő: 5x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Raised by Wolves sorozatkritika

>>> A Messiás sorozatkritika

>>> Physical sorozatritika




Kommentek megjelenítése