A Messiás・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.08.23 - 09:07   |   Írta: Ca$h   |   1200
23. aug A Messiás・AppleTV (Netflix)

A Netflix tavaly nagy port kavart …

Egy távolkeleti városban éppen polgárháború dúl, a hadsereg bevonulni készül hogy rendet rakjon a zúgolódók között, miközben az emberek arra lesznek figyelmesek, hogy egy fiatal férfi nagy hangerővel és szenvedéllyel prédikációt tart az új világról és az összefogásról. Nem tudják ki ő, nem tudják honnan jött, nem tudják mi a neve, de a beszédét egy hatalmas, több napig tartó homokvihar szakítja félbe, aminek köszönhetően a hadsereg fegyverképtelenné válik és elvonul. Miközben a vihar dúl a fiatal férfi folyamatosan prédikál, nagyon úgy tűnik dacolva a viharral nem hagyja abba és napok múlva mikor az elvonul is ott áll a templom előtt és szakadatlanul prédikál. Az istenfélő emberek között rögtön elterjed a pletyka, hogy ő maga idézte meg a homokvihart és neki köszönhető hogy a város megmenekült, el is nevezik Al-Masih-nak (Mehdi Dehbi) avagy a Messiásnak. A visszatért Megváltóként rögtön több százan követni kezdik őt, menjen bárhova, csináljon bármit.

Miután maga köré gyűjtött egy kisebb tömeget Al-Masih úgy döntött hogy elindul az izraeli határ felé, hogy átvezesse népét az ígéret földjébe, út közben egyre többen követik, persze arra senki sem gondolt, hogy az út hosszú és ételre meg italra lesz szükségük, hiszen úgy vélték a Messiás majd megoldja a helyzetet. Útközben olyan dolgok történnek ami miatt a csapat egyik fele rájön arra, hogy ez az ember nem lehet Jézus, nem lehet a Messiás, mire a határhoz megérkeznek már több mindenkinek feltűnik a ellenség, amihez fogható több ezer éve nem történt az emberiség történetében. Az éppen közel keleten állomásozó CIA ügynök Eva Geller (Michelle Monaghan) meggyőződése, hogy ez az ember egy csaló és minél később bizonyítják ezt be annál nagyobb veszélyt fog jelenteni a civilizált társadalomra. Az izraeli titkosügynökség egyik emberét a határra küldik, Aviram Dahan (Tomer Sisley) nem kevés tapasztalattal háta mögött látott már éppen elég csalót ahhoz hogy tudja ezúttal sem lesz ez másképpen. Al-Masih nem ellenkezik, az este leple alatt szó nélkül sorsára hagyva követőit átlép a határon, hogy a vallatókkal tartson. Aviram már rögtön az első interjú alatt látja, hogy ez az ember más mint a többi, amikor a este leple alatt rejtélyes módon megszökik a börtönből, joggal támad benne a mardosó kétség, persze a főnökei sem fogják jó szemmel nézni, hogy pont az ő felügyelete alatt tűnt el nyomtalanul a Messiás.

Ha bármilyen kétségünk volt afelől, hogy Al-Masih a Messiás, minden meg fog változni amikor egy texasi kisvárosba érkezik, ahol egy pusztító tornádó éppen porig rombolja az egész várost, de csak a katolikus templom marad épségben amit éppen felgyújtani készült a végső elkeseredésében kétségbeesett pap. A dolgok innentől fogva felgyorsulnak és már csak kapkodni fogjuk a fejünket. Soha nem fogjuk pontosan tudni, hogy most akkor mi is történik valójában, a készítő pontosan abban a bizonytalanságban akartak minket tartani, amit abban az esetben éreznénk, ha egy ilyen ember a valóságban is megjelenne és el kezdene ügyködni. Sose fogjuk pontosan látni mit csinál, sose fogjuk pontosan érteni mit miért csinál, ahogyan azt se fogjuk tudni teljes bizonysággal kijelenteni, hogy ő egy csaló. A történet számos vonalon zajlik egyszerre, egyrészt ott lesz a texasi pap akinek meggyőződése, hogy Al-Masih a Messiás, maga mellé veszi, segíti és támogatja mindenben, aminek köszönhetően több ezres kocsikonvojból álló követő seregre tesz szert. Majd amikor a fővárosba Washingtonba érkeznek történik valami olyasmi amire senki sem számított. Megtörténik az első igazi mindenki által látható csoda. Persze mindeközben mindent megtesznek annak érdekében hogy félrevezessenek minket, hiszen a kitartó CIA ügynök olyan információkhoz jut amik egyértelművé teszik, hogy a fiatalember bizony csaló. A múltjában van nem kevés titkolni való és félreértelmezhető tény.

De ebben a sorozatban semmit sem vehetünk biztosra, semmit sem vehetünk ténynek, fantasztikus párbeszédek, elgondolkodtató nézőpontok ütköznek egymással. Tény hogy Al-Masih egy egészen elképesztő személyiség, úgy tűnik mintha mindenkiről tudna mindent, higgadtsága korát meghazudtoló bölcsessége megkérdőjelezhetetlen, a nézőpontja meg nagyon egyedi. Igazából ellentétben Jézussal ő nem tart tanításokat, legtöbb esetben nem tesz igazán bizonyságot Isten létezéséről, de időnként amikor megszólal annak hatása van és amikor tesz valamit az egészen elképesztő. Viszont nem gyógyítja meg az embereket, nem segít a bajba került embereken, van hogy kifejezetten agresszívan vet véget egy párbeszédnek, mindeközben viszont nagyon kedvesnek tűnik, bölcsnek, aki mindenre tudja a választ. Nem kicsit zavarják össze az embert, minden részben más és mást fogunk gondolni és a végén amikor már végre megértünk mindent és rájövünk arra hogy mi az igazság történik valami olyan szinten döbbenetes, amire nem lehetett előre gondolni és persze pont ekkor lesz vége az első évadnak.

Sajnálatos módon pár nappal a premier után már el is kaszálták a sorozatot mert nyilvánvalóan eljutott olyan szélsőséges csoportokhoz is akik fel voltak háborodva az üzenete miatt, kikiáltották Iszlám ellenesnek a sorozatot, ami egyértelműen a végét jelentette a sorozat kis karrierjének. Azóta is számos YouTube csatorna foglalkozik vele, nem hagyta nyugodni az embereket a történetben lévő felkavaró jelenetek és a gondolatok amiket ébresztett, vannak emberek akik azt gondolják, hogy Al-Masih maga az Antikrisztus, ez például egy olyan gondolat amire soha egy pillanat erejéig nem fogunk gondolni, pedig valójában ha jobban belegondolunk akkor ez lenne talán a leglogikusabb magyarázat mindenre. De nem is elmélkedek tovább itt róla, mindenki nézze meg mindenki, lehet azt gondoljátok most hogy sokat spoilereztem a történetről pedig jobb ha elhiszitek hogy még csak a felszínét sem kapargattam annak a sok mindennek ami történik a képernyőn. Tény hogy egy nagyon különleges és egyedi sorozattal ismerkedhettek meg tavaly a nézők, sajnálatos dolognak tartom, hogy elkaszálták, egy második évadot mindenképpen megérdemelt volna. Igazi minőségi, értelmiségi szórakozás, ami időnként döbbenetesen látványos és izgalmas is, valójában egy thriller nélkülözve a vallást és az antiszemitizmust is, tehát megnézhető mindenkinek aki kicsit is szereti az elgondolkodtató történeteket. Legyen bárki is Al-Masih, tény hogy elképesztő milyen rövid idő alatt hova eljutott, a gondolatok amiket mond példaértékű lehet mindenki számára, ahogyan az is, hogy mekkora ereje van még mindig a hitnek, egy egyértelműen hitetlen és bűnös világban, ahol a hívőket a legtöbben csak kinevetik és csúfolják …

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 46% | Metacritic: -
Messiah (season 1 | 2020)

Rendezte: James McTeigue, Kate Woods
Írta: Michael Bond, Amy Louise Johnson, Michael Petroni (alkotó)
Zene: Johnny Klimek, Gabriel Isaac Mounsey
Szereplők: Michelle Monaghan, Mehdi Dehbi, John Ortiz, Tomer Sisley, Melinda Page Hamilton, Stefania LaVie Owen, Sayyid El Alami, Jane Adams, Wil Traval, Farés Landoulsi, Barbara Eve Harris

Játékidő: 10x 43perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Physical sorozatritika

>>> Calls sorozatkritika

>>> A Szolgálólány Meséje sorozatkritika




Kommentek megjelenítése