Calls・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.08.09 - 09:12   |   Írta: Ca$h   |   1422
09. aug Calls・AppleTV+

Régen találkoztam már ilyen eredeti ötlettel

Nagyon nehéz a Calls-ról avagy a „hívásokról” hosszasan és tartalmasan beszélni, maximum csak kedvet csinálni hozzá lehetséges. Nem tudom, hogy a kedves olvasók között hányan vannak akik emlékeznek még azokra a hősi időkre, amikor az ember lefekvéskor nem tévét nézett, vagy a mobilját/tabletjét nyomogatta, hanem bekapcsolta a rádiót, esetlegesen rádugott egy fülest, becsukta a szemét és hallgatta az esti műsort. Néha olyan szerencsések voltunk, hogy kifogtuk egy humorista kabaréját, esetlegesen valami teleregényt, mondjuk a Szabó családot. Legendás idők voltak ezek, nagyon hangulatos volt, egyedi élmény, kevés hozzá fogható van, maximum csak az olvasás az ami felérhet vele. Csak hangokat hallunk, minden mást nekünk kell hozzá elképzelni és mint tudjuk megfelelő kezekben ez vérfagyasztó tud lenni, mert a fantáziánk határa végtelen, a borzongás meg teljesen más ha mi képzeljük el a történéseket.

Fede Alvarez ötlete zseniális volt, nem is igazán tudtam mire számítsak, hiába láttam a hatásos és izgalmas bemutatót, ezt nem lehet elképzelni, ezt egyszerűen hallani kell. A Calls felvázol egy apokaliptikus helyzetet, nem igazán tudjuk eleinte mit történik, pontosan ez a lényege, hiszen a rövid telefonos hívásokon alapuló történetek szereplőinek sincsen fogalma róla. Még izgalmasabb ötlet volt, hogy az egésznek a végével indul a történet, az egyszerre kettő, három, maximum négy szereplővel machináló történetmesélés egészen egyszerűen vérfagyasztó, teljes testközeli élmény olyan mintha mi is ott lennénk velük együtt, pedig valójában nem látunk semmit csak hallunk, mindent a fülnek és a képzeletnek. Azért minimális szinten segít nekünk a rendező, ugyanis sikerült írni a történetre egy vizuális engine-t, ami viccesen fogalmazva leginkább a Windows Media Player vizuális megjelenítésére hasonlít, de azért annál sokkal több, ugyanis annál sokkal kifejezőbb. Érdemes odafigyelni, esetlegesen a második megnézésre amikor túlvagyunk az első sokkon, biztosan észre fogjuk venni az utaló jegyeket, például amikor a szerelmi háromszögben lévő szereplőket egy háromszöggel összekötik és még sok ehhez hasonló fogás van, már ez önmagában is megér egy misét, mert igazi művészi alkotás minden egyes rész. Emellett pedig nagyon halkan, de hallani lehet aláfestő zenét is, nem effekteket, csak zenét, ami baljós, mély és nagyon megalapozza az érzelmi töltöttségét a történeteknek. A Haxan Cloak csapata nagyon jó munkát végzett, le a kalappal előttük.

Ugyanez mondható el a színészi „alakításokról” is, nem véletlen hogy olyan világsztárokat kértek fel, mint Pedro Pascal, Clancy Brown vagy éppenséggel Rosario Dawson. Nem lehetett valami könnyű dolguk amikor csak hanggal tudtak jelen lenni a történetben, nem is értem, hogy ha sikerült ilyen színvonalasra megcsinálni ezt a sorozatot, akkor miért olyan legendásan pocsék az amerikai szinkron, világszerte mindenki tudja, hogy annyira pocsék hogy inkább mindent filmből csinálnak amerikai változatot, mert köztudottan olvasni se nagyon szeretnek az amcsik. Szóval lényeg a lényeg, elképesztően jók az alakítások, átható, fullasztó, pillanatok alatt beszippant a történetmesélés, főleg hogy olyan szépen lassan és mégis ütősen felépített az egész. Aki esetlegesen azon aggódna hogy nem ért belőle semmit, az ne féljen, mert gyönyörűen fel van építve a történet, sőt mi több lesznek olyan szereplők akik a végére vissza is térnek és minden el lesz magyarázva. A vége kicsit kérdéses, érdemes az utolsó részeket többször is meghallgatni, átélni, mert el lehet rajta gondolkozni rendesen, illetve kellően nyitva hagytak kérdéseket ahhoz, hogy akár folytatni is lehessen. Illetve a fő cselekményszál lehetővé teszi azt, hogy akár végtelen mennyiségű szezont is csinálhassanak belőle. Engem leginkább egy jobb Twilight Zone-ra, esetlegesen Black Mirorra emlékeztetett, amit nem látok csak hallgatok, miközben egy lvl1000-es Windows Media Playert képernyővédőt futtatnak alatta, aminek csupán a látványa is letaglózó.

Nagyon meglepett, bevallom több hétig húztam a megnézését annyira nem érdekelt, de mindenkinek kívánom hogy csak ilyen kellemes csalódások érjék őket ezekben e nehéz, bizonytalan, válságos időkben. Csak ajánlani tudom mindenkinek, erős idegzetek azért lehet hogy kellenek hozzá, bár ez csak attól függ ki milyen filmes múlttal rendelkezik. Aki szereti a Thriller / Horror sztorikat az biztosan imádni fogja. Ki ne hagyjátok ezt a fantasztikus élményt és igen, nagyon valószínű hogy jönni fog még a folytatás!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 95% | Metacritic: 65
Calls (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Fede Alvarez
Írta: Fede Alvarez, Aidan Fitzgerald, Noah Gardner, Timothée Hochet, Nick Cuse, Rodo Sayagues
Zene: The Haxan Cloak
Szereplők: Pedro Pascal, Aubrey Plaza, Clancy Brown, Nika Futterman, Matthew Lauria, Salli Saffioti, Nicholas Braun, Rosario Dawson, Mark Duplass, Paul Walter Hauser, Nick Jonas, Joey King, Johnny Sneed, Aaron Taylor-Johnson, Lily Collins, Judy Greer, Laura Harrier, Danny Huston, Riley Keough, Stephen Lang

Játékidő: 9x 20perc

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> A Szolgálólány Meséje sorozatkritika

>>> Lisey's Story sorozatritika

>>> Loki sorozatkritika




Kommentek megjelenítése