Loki・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2021.07.19 - 08:45   |   Írta: Ca$h   |   191
19. júl Loki・AppleTV (Disney+)

Végre megtudhatjuk mi történt Lokival.

Miután Thanos egy csettintéssel eltűntette a világmindenség élővilágának a felét, a Bosszúállók szétszéledtek, a világ megváltozott, voltak akik teljesen beleroppantak a változásba, a felelősségbe, a történtekbe. Van az a mondás, hogy néha a legkisebbek is tudnak változtatni a világ sorsán, most is ez történt, egy szuperhős, a Hangya (Paul Rodd) aki leginkább apró méretben szokott nagy dolgokat véghezvinni, rádöbbent valami nagyon fontos dologra. Talán van még reménysége az emberiségnek és az egész világnak, talán ha sikerülne létrehozni egy időgépet, visszamenni az időben és elhozni az összes Végtelen Követ akkor talán másképpen alakulna minden. Ki is lehetne alkalmasabb arra hogy kitaláljon egy időgépet mint minden idők egyik legélesebb elméje Tony Stark (Robert Downey Jr.). A terv kész, ahogyan a gép is, ideje cselekedni, a csapat hat felé válik, senki sem hibázhat, a tervet tökéletesen kell végrehajtani. Tonynak és a Hangyának kell visszaszerezni a Tesseractot, a terv nem éppen úgy alakul ahogyan kéne, ugyanis a hatalmas erővel bíró varázstárgy egy véletlen balesetnek köszönhetően Loki kezébe kerül, aki rögtön él a lehetőséggel és el is tűnik.

Nagyjából ezeket a képsorokat nézhettük végig minden idők talán legjobb szuperhősös mozijában, az igazi mestermű Végjátékban, ami egy hatalmas több mint húsz részes mozisorozat befejező része volt, egyben a Phase 3 vége. Már akkor tudni lehetett hogy idővel jönni fog egy sorozat Lokival és végre megtudhatjuk mi is történt vele valójában, de arra hogy ez micsoda a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk volna. Amikor annak idején a Disney felvásárolta a Marvelt mindenki szkeptikus volt, nehéz volt elképzelni hogy egy stúdió ami eddig csak a gyerekekkel foglalkozott, képes lesz felnőtteknek is szórakoztató tartalmat csinálni. Aztán nem kellett hozzá sok idő a Mandaloriannel tökéletesen eloszlatták minden félelmünket, majd mikor kijött a WandaVision ha maradt is még valami belőle azt porrá zúzták. Bizonyára sok mindenkiben felmerült a kérdés, hogyan lehetne egy ilyen monumentális, szinte tökéletes, filmtörténelmet író sorozatot folytatni, hogyan lehet ilyen magasságokba emelkedni, vagy csak egyáltalán megtartani ezt a szintet. Aztán jött a Covid és szépen visszatartott mindent, ha nem lett volna a vírus már jóval előrébb tartanánk a történetben, így legalább volt időnk emészteni a tartalmat, ami szépen lassan körvonalazódni látszik. Az egyedi és kétségeket kizáróan mesteri WandaVision egy igazán remek bevezető volt a Phase 4-be, igaz olyan sokat nem tudtunk meg belőle, majd jött a Falcon and the Winter Soldier ami aztán végképp nem vitt minket sehova, de legalább jót szórakoztunk és megtudhattuk hogyan lett Falconból Captain America. Majd elindult a Loki és végre azt érezhettük amire olyan régóta vágytunk, a történet folytatódik, nem is akárhogyan. Az út közben befutó Black Widowt szerettük, élveztük, szépen elbúcsúzhattunk egy sokak által közkedvelt hősünktől, majd a végefőcím után láthattunk egy jelenetet amiből talán majd fog kerekendi valami érdekes, ami tovább viszi a sztorit.

Na de a Loki … hát nagyon nehéz róla úgy beszélni hogy nem spoilerezzek el semmi, szóval vigyázat, talán írni fogok pár dolgot ami zavarhat egyeseket, de szerintem nem lesz semmi olyan amit a bemutatókból ne tudtunk volna kikövetkeztetni. Én szerencsés voltam, vagy inkább csak tudatos? Mert egyáltalán semmit nem néztem meg, szóval halvány lila fogalmam nem volt arról mire számítsak. A sorozat gyönyörűen az Endgame jelenetével indul, majd jön egy egyedi és stílusos főcím és már folytatódik is a sztori. Az epikus, álleejtős folytatás helyett viszont valami olyasmi következik amire aztán végképp senki sem számított. Szinte már-már vígjátékba illő jelentek ezek, a hely ahova Loki kerül nem is lehetne ennél stílusosabb. Elképesztő milyen tartalmat sikerül belegyömöszölni ebbe a borzalmasan kevéske hat részes minisorozatba, az a fejlődés amin Loki keresztülmegy egészen döbbenetes. Ehhez persze szükség volt Tom Hiddleston színészi képességeire, illetve olyan mellékszereplőkre mint mondjuk a zseniális Owen Wilson aki alapból annyira vicces ember, hogy elég ha csak kinyitja a száját és már rögtön nevetünk rajta.

Mindig is éreztük, hogy Loki karaktere valahogy olyan felemás, mindig is szimpatikus volt és rossz érzés volt látni hogy újra és újra csalódni kell benne, csalódást okoz nekünk, csalódást okozott másoknak és még magának is, a görcsös önsajnáló ragaszkodása ahhoz hogy valami gonoszságot tegyen már-már unalmas volt, sokszor inkább csak vicces, vagy szánalmas? Képtelenség volt rajta kiigazodni, már mi se hittük el egyetlen szavát sem, sose lehetett tudni hogy most akkor jó karakter-e vagy sem. De szerettük őt, minden hibája ellenére és borzalmas volt látni ahogy az Infinity War elején Thanos megöli. Ekkor döbbent rá talán az ember, hogy milyen fontos karakter is volt ő valójában és hogy képtelenség így legyen vége, főleg hogy mindenki tudja Loki olyan mázlista, hogy nem tud meghalni. Éppen ezért kurjongatott a moziban szinte mindenki amikor az Endgame elején el sikerült szöknie, meg sikerült úsznia mindazt a szörnyűséget ami rá vár, de ugye az idővonal és annak legapróbb megváltoztatása nem kicsi pusztításokat tud okozni. Nem is csoda, hogy erre egy komplett ügynökséget hoztak létre, de erről nem is szeretnék tovább beszélni, a lényeg hogy nekem nagyon tetszett, ahogyan megvalósították, ezt az egész steampunkos mégis valahol „fjúcsör”, szinte már-már Bioshockos feelinget, a TVA vonal úgy ahogy van zseniális.

A cinematográfia magáért beszél, szinte már művészi amit össze sikerült hozni a sorozathoz, a színészek fantasztikusak, a zenékről nem is beszélve, a főcím zene egyenesen zseniális. Pont annyi akció van benne amit a sorozat még elbír, megtűzdelve rengeteg humorral és fordulatos történetvezetéssel, lehet időnként gyerekes vagy kiszámítható, de könyörgöm, ez egy képregény adaptáció, ne felejtsük már el. A karakterfejlődés amin Loki keresztülmegy döbbenetes, de ki más is lenne képes ilyen hatalmas változásra sarkalni őt mint ő maga, végtelen önimádatának köszönhetően magával kellett találkoznia ahhoz hogy ez sikerüljön, hogy azzá a szuperhőssé válhasson akit már olyan régóta látni szeretnénk. És az a kalamajka amit ezzel okozni fog eléggé durva, ugye már előre látni lehet hogy milyen filmek jönnek a Phase 4-ben, hát hogyan fogalmazzak? Doctor Strange-nek kőkemény meló lesz helyrehozni mindazt amit Loki okozott. Multiverse of Madness de nagyon várlak téged! Fájdalmasan rövid a sorozat, ez a hat rész olyan kevés, hogy az már szinte bűncselekmény, de legalább tartalmas és vannak benne történések rendesen. De ne is beszéljünk erről most többet, mi sem bizonyítja jobban a Loki sikerét, minthogy ez csak az első évad, hamarosan jön a folytatás, mert ellentétben az eddigi minisorozatokkal ezt folytatni fogják, hogy mikor az még kérdéses, az viszont nem kérdés, hogy fogalmam nincsen hogyan fogom kibírni addig.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.8 | Rotten Tomatoes: 92% | Metacritic: 74
Loki (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Kate Herron
Írta: Bisha K. Ali, Elissa Karasik, Michael Waldron, Eric Martin, Stan Lee (alkotó)
Zene: Natalie Holt
Szereplők: Tom Hiddleston, Gugu Mbatha-Raw, Sophia Di Martino, Owen Wilson, Wunmi Mosaku, Lauren Revard, Tara Strong, Neil Ellice, Srafina King, Richard E. Grant

Játékidő: 6x 40perc

 

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy a Disney+ egyelőre nem elérhető Magyarországon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> The Tomorrow War filmkritika

>>> Wolfwalkers filmkritika

>>> Falcon and the Winter Soldier sorozatkritika

 
Kommentek megjelenítése