Rengeteg a hamis AirPods

Tech Hírek   |   2021.07.19 - 10:28   |   Írta: L Ferenc   |   4187
19. júl Rengeteg a hamis AirPods

Headset vásárlás előtt nem árt alaposan meggyőződni a termék eredetiségéről.

Az amerikai hatóságok arról számoltak be, hogy 2020 szeptembere és 2021 júniusa között mintegy 360 ezer hamisított vezeték nélküli fülhallgatót foglaltak le, melyek piaci értéke mintegy 62,2 millió dollárra tehető. És ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis becslések szerint a hatóságok a hamisítványoknak mindössze 2,5 százalékát fülelték le.

Szakértők szerint a távol-keleti másoló és hamisító iparág csak az idei évben mintegy 3,2 milliárd dolláros kárt okoz a vezeték nélküli fülhallgatók gyártásával foglalkozó nagy és neves cégeknek. Nyílt titok, hogy a legtöbb hamis TWS (True Wireless Stereo) termék az Apple által a közelmúltban piacra dobott AirPods, illetve AirPods Pro modellekre hajaz. 

Az Apple 2016 végén rukkolt elő az első AirPods-szal, és az azóta eltelt mintegy 5 évben több mint 50 százalékkal növekedett az amerikai hatóságok által lefoglalt hamisítványok mennyisége. A hamisítványok terjedésének komoly lökést adott, amikor az Apple 2019 őszén kiadta a felsőbb árkategóriában versenyző, aktív zajszűréses AirPods Prót. 

Az Egyesült Államokban lefoglalt hamis vezeték nélküli headsetek 80 százaléka Kínából, illetve Hong Kongból érkezett. Tűzhöz közeli források szerint sok hamis AirPodsot olyan gyártóeszközökkel készítenek, melyeket az eredeti Apple termékeket gyártó kínai üzemekből loptak el, ily módon a hamis termékek a megszólalásig hasonlítakak az eredetiekre. És ez esetben a "megszólalásig"-ot szó szerint is értelmezhetjük.

Az Apple felhívja a figyelmet arra, hogy a hamisított termékek minősége általában jelentősen elmarad az eredetiekétől, és előbbiek használata sok esetben akár veszélyeket is hordozhat magában. Az amerikai cég ezért mindent megtesz a hamisítványok elleni küzdelem sikere érdekében, és szoros együttműködést folytat a különböző hatóságokkal, illetve kereskedelmi szervezettekkel, illetve nagy hangsúlyt helyez a vásárlók megfelelő tájékoztatására.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése