Wolfwalkers・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.07.05 - 09:50   |   Írta: Ca$h   |   1703
05. júl Wolfwalkers・AppleTV+

Egy igazi animációs gyöngyszem, csak az AppleTV-n.

Az erdő szélén dolgozó favágók egyre többször jelentik, hogy hatalmas vérengző farkasfalkák támadtak rájuk, tönkretéve egész napi munkájukat, a halálos veszélyről nem is beszélve. Illetve voltak olyan részeges fajankók, akik mintha embereket láttak volna, akik képesek parancsolni a vadaknak. A „Farkasjárók” legendáját mindenki ismeri, de mint minden legenda ezt is csak mesének tartják. Mindeközben egy fiatal kislány, a vadász lánya Robyn (Honor Kneafsey) képtelen megbirkózni azokkal a feladatokkal amiket neki mint egy jól nevelt lánynak ki kéne tanulni, ha rendes feleség és háziasszony szeretne lenni. Édesapja Bill Goodfellowe (Sea Bean) édesanyjuk halála óta mindennél jobban félti kislányát, talán túlságosan is félti mindeközben nem észrevéve, hogy a lány teljesen más mint amilyennek szeretné. Sokkal inkább hozzá hasonlít, kalandokat akar, az erdőben lenni és vadakra vadászni. Robyn titokban amikor egyedül van otthon gyakorolja is a célbalövést és eléggé tehetségesnek bizonyul, kis madarával Merlinnel nap mint nap gyakorolnak és arról álmodoznak, hogy egy szép napon ők lesznek a legnevesebb vadászok a világon.

Természetesen mint a legtöbb tini nem hallgat édesapjára, egyik nap titokban követi őt a vadászatra, messziről nézi ahogy édesapja lerakja a csapdákat. Majd lát valami furcsaságot, a nyomába ered és rögtön olyan nagy bajba keveredik amiből egy átlagos gyerek biztosan nem jöhetne ki élve. Találkozik Mebh Óg Mactire-al (Eva Whittaker) az ifjú, tapasztalatlan és egyben meggondolatlan kislánnyal, aki egyébként tényleg egy Farkasjáró. Harcba keverednek és Robyn kap tőle egy harapást, aminek következtében több mint valószínű hogy ő is Farkasjáróvá fog válni. Az eleinte ellenségesnek tűnő vöröskéről kiderül, hogy tele van élettel, csupaszív lélek és egyben nagyon magányos is, lévén édeasanyja napokkal ezelőtt „elment’ vadászni és azóta se jött még vissza. Rögtön össze is barátkoznak, Robyn mindent megtud a fajtájáról, ahogyan azt is hogy alvás közben elő tör a testükből a farkaslélek, testet ölt és ilyenkor tulajdonképpen olyan mint egy farkas, beszélni is tud de csak egymás között érthető amit beszélnek. Miközben ő farkasként szaladgál és éli az életét, az igazi teste az ágyban fekszik és úgy néz ki mint aki alszik. Ez eleinte nagyon jó mókának tűnik de ahogyan az lenni szokott szépen jön egyik gond a másik után.

A Wolfwalkers egy egész estés családi animációs film, rendkívül érdekes stílusban van megrajzolva, nekem valahogy a klasszikus magyar népmesék sorozat jutott róla az eszembe, aminek köszönhetően valahogy olyan meleg, családias, otthonos érzésem támadt a nézése közben. Szerencsére az AppleTV+ sose csinál magyar szinkront semmihez, úgyhogy az eredeti zseniális szinkronszínészekkel nézhetjük végig, a kicsit olyan íres angol kiejtés nagyon jól áll az szereplőknek, a kislányok párbeszédeit külön élvezet hallgatni. Mindkettőjüknek a személyisége magával ragadó, a kicsit hallgatag, csöndes, mégis tűzzel teli vadóc Robyn biztosan rögtön mindenki kedvence lesz. Nekem mégis Mebh volt a szimpatikusabb, aki már olyan régóta Farkasjáró hogy kicsit olyan állatias a viselkedése, mozgása, az egész kisugárzása. A gyönyörű vörös hajzuhatagja és zöld szeme csak még egy lapáttal rátesznek erre, azt szokták mondani, hogy a vörösök közelebb álnak a természethez, mert a vörös a tűz színe, ezért is olyan ritka az emberek között.

A történet szempontjából nem kell semmi különösre számítani, egy felnőtt ember számára eléggé kiszámítható és kevés meglepetést fog tartogatni, de mivel ez egy egész estés családi film ezért nyilvánvalóan a gyerekek lesznek azok akiket leginkább elvarázsolhat. Mégis sikerült olyan jóra és élvezetesre megcsinálni, hogy mi a begyöpösödött felnőttek is élvezni tudjuk. A legtöbb szereplő él és mozog, szinte lemászik a képernyőről, igazi kis egyéniségek akiket olyan jó hallgatni, főleg az eredeti hanggal. A kedvencem az a favágó (Stringy vagy Stumpy?) aki a történet elején látja meg Mebh-et és édesanyját, mondja is, hogy mit látott de soha senki nem hisz neki, mivel kb. egész nap részeg szokott lenni ugye. Kicsit össze is barátkozik majd Robynnal és kapni fog még pár sort a történetben. Robyn édesapja Bill hangja Sean Bean, aki hozza a tőle elvárható magas színvonalat és szerencsére nem, itt nem fog meghalni, bár bevallom amikor megláttam hogy ő lesz a hangja összeszorított fenékkel néztem végig az egész mesét, de szerencsére (spoiler!) életben fog maradni, ettől senki se féljen.

A viszonylag egyszerű grafikához képest néha lélegzetelállítóan művészi és gyönyörű tud lenni a látvány, amihez nagyon sokat ad a csodálatos aláfestő zene is. A szereplőket pillanatok alatt megszeretjük és végig izgulni fogunk értük, hogy ne essen bajuk, hogy a végén minden jóra forduljon, mert minden jó ha vége jó és ez bizony csak egy mese, aminek a végén minden jóra fog fordulni, legalábbis ebben bízhatunk és ígérem nem fogtok csalódni benne. Ahogy azt már megszokhattuk az AppleTV+ hozza az elvárható magas színvonalat, érdemes megnézni a pontozásokat, bármerre lapozunk mindenhol minimum jó értékelést kapott, ami nem is csoda, mert tényleg az, nagyon jó. Szóval tiszta szívből ajánlom mindenkinek, a besorolása PG tehát szülői felügyelettel nézhető, tehát minden szülő maga dönti majd el, hogy hány éves kortól meri bevállalni. Lesz benne izgalom, barátság, szeretet, család, egy pici varázslat, de ami a legfontosabb sok-sok szeretet és ez az ami leginkább számít manapság nem igaz?

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 99% | Metacritic: 87
Wolfwalkers

Rendezte: Tomm Moore, Ross Stewart
Írta: Will Collins, Tomm Moore, Ross Stewart, Jericca Cleland
Zene: Bruno Coulais
Szereplők: Honor Kneafsey, Eva Whittaker, Sean Bean, Simon McBurney, Tommy Tiernan, Maria Doyle Kennedy, Jon Kenny, John Morton, Nora Twomey

Játékidő: 1óra 43perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Falcon and the Winter Soldier sorozatkritika

>>> The Mosquito Coast sorozatkritika

>>> Shadow & Bone sorozatkritika




Kommentek megjelenítése