Shadow & Bone・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.06.07 - 09:58   |   Írta: Ca$h   |   1220
07. jún Shadow & Bone・AppleTV (Netflix)

A New York Times Best Seller regény végre a képernyőn.

A gyerekek általában félni szoktak a sötétségtől nem tudják hogy miért, de ösztönösen félnek még akkor is ha valójában soha semmilyen félelmetes élmény nem volt az életükben. Pedig valójában van okuk félni tőle, mert a sötétség létezik, egy hatalmas tartomány ami elválasztja egymástól kelet és nyugat Ravkát, áthaladni rajta szinte képtelenség, kevesen vannak akiknek sikerült. Pedig nagyon sokan bementek és szinte senki se jutott át rajta, a végtelen sötét füstbe bemenve nincsen fény, a levegő is alig szívható és olyan lényekkel van megtömve akik pillanatok alatt lecsapnak az emberre és szétmarcangolják. Emiatt a kereskedelem és minden ami egy egészséges királyság működéséhez kellene lehetetlenné vált. Legendák szólnak arról hogy jönni fog majd egy különleges ember, aki fényt áraszt magból és eltünteti eme sötét borzalmat. A nevem Alina Starkov és mindig is tudtam magamról hogy más vagyok mint a többiek.

Leigh Bardugo első regénye a Shadow & Bone pillanatok alatt New York Times Best Seller lett, 2012 júniusában jelent meg és az emberek csak úgy sikoltottak egy folytatás után. Szerencsére az eredetileg is trilógia volt a terv, a Grisha trilógia második része A Siege & Bone 2013-ban míg a befejező rész a Storm & Bone 2014-ben jelent meg. Valójában már az első könyv után pedzegették hogy ebből filmet kellene csinálni, a Dreamworks igazgatója meg is vette a filmes jogokat, de valami miatt nem csinálták meg. Szerencsére 2019-ben a Netflix véget vetett a várakozásnak és felvásárolta az egészet caklipakli és ennek köszönhetően láthattuk most az első nyolc részt, ami nagyjából az első könyvet dolgozta fel. A fogadtatás egyelőre nagyon jónak tűnik úgyhogy ha tippelnem kellene jönni fog a folytatás, reméljük, hogy így lesz, mert manapság túlságosan sok jó produktumot kaszálnak el még a Netflixnél is. A Disney+ nagyon felkavarta az álló vizet és a biztos talajt amin a Netflix állt. Én bizakodó vagyok a történettel kapcsolatban.

A Shadow & Bone hangulata egészen egyedi, annak ellenére hogy egy törzsgyökeres amerikai írta erőtelesen a orosz kultúrára hagyatkozik, mind a helyszínek, ruhák, nevek, minden teljesen olyan mintha orosz lenne. Gondolom az írónak megtetszett a varázslatos és misztikus orosz hangulat, amin nem csodálkozom mert tényleg magával ragadó. Szóval fogta az eredeti orosz történelmet, fantasy köntösbe bújtatta és új nevekkel a valóságot némileg átdolgozva hozta létre Rakvát, a cári birodalmat és az egész Grisha mondakört. A Grishák tulajdonképpen olyan boszorkányok és boszorkánymesterek, akik születésüktől fogva kiválasztott népnek bizonyultak, bár a képességeik csak nagyjából tinédzser korukban jelentkezik és embereinek tűnnek mégis egyértelműen mások mint mi sima emberek. Több fajtájuk is van, de alapvetően a természet alap elemein képesek uralkodni, van aki tüzet csihol a kezéből, van aki a szelek ura, van aki képes vizet idézni és vannak például a „Szívtörők” ők talán a legérdekesebbek és legritkábban mind közül, ők képesek a szívnek parancsolni, halják a másik ember szívverését, ebből rögtön tudják ha valaki hazudik és képesek a szívverést felgyorsítani és lelassítani, ezzel együtt hatalmas erőre tehetnek szert. Vannak akik lebénítják az embert illetve egyelőre csak egy valaki született, aki a sötétségnek parancsol, a sötét nagyúr aki a Tartományt létrehozta. Éppen ebből kifolyólag gondolták azt a legendák írói, hogy egyszer születni fog valaki, aki ennek a pontos ellentéte, tehát fényt képes létrehozni, ő lesz majd a legendás Naphozó.

A történet Alina Starkovról szól (Jessie Mei Li) aki egy árva félvér kislány, gyerekkorától fogva él legjobb barátjával Maylen Oretsevvel (Archie Renaux). Mindig összefogtak, mindig számíthattak egymásra és együtt próbálták meg elbliccelni a Grisha tesztet, amit kötelezően elvégeznek minden kisgyereken. Nagyjából és békességben élték az életüket és vettek részt a katonai kiképzésen, Alinából térképész lett, Mayből pedig nyomolvasó. A dolgok mennek a maguk útján egészen addig amíg May azt a küldetést nem kapja, hogy be kell menni a sötétségbe. Ekkor ismerkednek meg a fiatal, ambiciózus és titokzatos Kirigan tábornokkal (Ben Barnes) aki az egyenes ági leszármazottja a sötét nagyúrnak és pontosan azokkal a képességekkel rendelkezik mint ő. A barátokat elválasztják egymástól, szerelmi háromszög lesz kialakulóban, majd belép a képbe Kaz Brekker (Freddy Carter) és ütős csapata, Inej (Amita Suman) és Jesper (Kit Young) aki kereken egymillióért – ami ebben a világban is nagyon de nagyon soknak számít – azt a feladatot kapják hogy kapják el és élve hozzák el Alinát. Az események innentől fogva ezres fordulatszámon pörögnek, nincsen egy árva pillanat a történetben ami üresjárat lenne. A szereplők eleinte idegenek és érdektelenek, de idővel megszeretünk és megkedvelünk mindenkit és el kezdünk izgulni értük. Lesznek meglepő fordulatok is jó pár, amire egyáltalán nem számítottam. A látvány egészen elképesztő, tripla A kategóriás Gyűrűk Ura színvonal, igaz nem annyira monumentális és talán nem is volt olyan jó a példa, de amit hoznia kell azt hozza. Fantasztikus CG trükkök, remek színészi játék a viszonylag ismeretlen színészektől is. Fiatalok, szépek, szenvedélyesek, tapasztalatlanok és szépen lassan az orrunk előtt válnak felnőtté. Kirigan tábornok ugye a legismertebb színész, ő hozza is azt a szintet amit elvárhatunk tőle, eddig bármiben volt Pazar volt az alakítása.

Engem már a bemutatóval megvettek kilóra, pedig még soha nem hallottam a történetről. Gondolom azok akik olvasták az eredeti trilógiát fanyalogni fognak bizonyos dolgokon, lévén a könyv szinte mindig jobb mint a film. Jelen esetben mi vagyunk a szerencsések, akik csak egy igazán jó fantasy történetet kaptak amiért évekig lehet majd izgulni. Reméljük a Netflix kegyetlen guillotine-ja nem fog lecsapni rá és jöhet majd hamarosan a folytatás.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 87% | Metacritic: 68
Shadow & Bone (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Mairzee Almas, Lee toland Krieger, Dan Liu, Jeremy Webb
Írta: Vanya Asher, Leigh Badugo, Eric Heisserer, Daegan Fryklind, Nick Culberton
Zene: Joseph Trapanese
Szereplők: Jessie Mei Li, Archie Renaux, Freddy Carter, amita Suman, Kit Young, Ben Barnes, simon Sears, Sujaya Dasgupta, Julian Kostov, Howard Charles, danielle Galligan, Zoe Wanamker

Játékidő: 8x 50perc

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> 30 Coins sorozatkritika

>>> Lupin sorozatkritika

>>> WandaVision filmkritika

 




Kommentek megjelenítése