Lupin・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.05.17 - 08:28   |   Írta: Ca$h   |   1547
17. máj Lupin・AppleTV (Netflix)

Az „Életrevalók” közkedvelt sztárja végre saját sorozatot kapott.

Assane Diop (Omar Sy) és apja Afrikából vándoroltak ki Franciaországba hogy szerencsét próbáljanak, Assane fiatalon elvesztette édesanyját, már csak az apja maradt meg neki. aki egy csodálatos, szorgalmas, vicces férfi volt, igazi úriember. Egy gazdag családnál talált munkát mint sofőr, sikerült bizalmas, szinte már baráti viszont kialakítani a ház úrnőjével, de sajnos Hubert Pellegrini (Hervé Pierre) nem ez a barátkozós fajta. Igazából lenézi Assane édesapját, semmibe veszi, nem emberként bánik vele. De nincs mit tenni tűrni kell az atrocitásokat, egyik nap azonban gyanúba keveredik, egy hihetetlenül értékes ékszer eltűnik és nagyon úgy néz ki hogy Assane apja a bűnös. Börtönbe zárják, becsapják, léprecsalják végül a becsület és a makacsság győz, Assane édesapja a végső kétségbeesett megoldáshoz folyamodik. A történet huszonöt évvel később folytatódik, Assane az édesapjától kapott Arséne Lupin a mestertolvaj könyvén nevelkedve bosszút esküszik és szentül elhatározza, hogy bizonyítani fogja édesapja ártatlanságát és tönkreteszi a kétszínű zsarnokot.

A Maurice Leblanc tollából származó Arséne Lupin kalandjai számunkra nem igazán csenghetnek ismerősen, pedig Franciaországban legendásnak számító Úriember tolvaj kalandjai számtalan regényben, novellában, megfilmesítésben, sőt még képregényben is megjelent. Lupin inspirálta Louis Joseph Vance „Magányos Farkasát”, ahogyan Leslie Charteris „Szentjét” is, Lupin olyan híres karakter volt, hogy még az öregedő Sherlock Holmes is találkozott a fiatal Lupinnal, de Doyle többszöri tiltakozására Leblanc átnevezte Herlock Sholmesra. Gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy sokkal többet és még alaposabban lehetne írni erről a remek karakterről, akinek felkeltettem az érdeklődését szerezze meg az eredeti regényeket, érdemes, nem is csoda hogy sorozatunk főhősét ennyire magával ragadta ez a történet.

Nade térjünk vissza a mi sorozatunkhoz, az Életrevalókból megismert és pillanatok alatt megszeretett Omar Syt szerintem mindenki imádja. Ha kicsit utána nézünk akkor tisztán látszik hogy számtalan filmes, játékos és sorozatos felkérést kapott már az élete során, csak mi magyarok vagyunk azok akik nem nagyon találkoztunk vele más szerepben. Nem is csoda hiszen a „srác” vérbeli francia, imádja az országát, de büszke „gallként” azért nem kevés amcsi produkcióba kikacsingatott már az évek során. Legközelebb a Jurassic World harmadik részében láthatjuk majd, amiben hozza a jól megszokott mosolygós jópofa karaktert, igaz érdekes lenne végre egyszer a változatosság kedvéért negatív szerepben is látni. Az is igaz, hogy emberünknek olyan egészen elképesztő pozitív kisugárzása van, hogy keményen meg kellene dolgoznia egy negatív szereppel. Hihetetlenül sármos, igazi nőcsábász, akinek elég csak mosolyognia a hatalmas szájával és már olvadoznak is a lányok.

Éppen ezért nem csoda hogy őt választották Lupin szerepére, aki igaz nem néger volt, hanem egy arisztokratikus családból származó fehér ember, de ez most egyáltalán nem számít. Lupin kicsit olyan mint James Bond, kicsit olyan mint Sherlock Holmes de biztosan kapna munkát az Impossible Mission csapatban is. Ugyanis egyik legfőbb képessége az álcázás, képes pillanatok alatt bárkivé átalakulni, legyen szó profi maszkról vagy öltözködésről, ha kell pillanatok alatt el tud tűnni, befordul a sarkon és másik emberként távozik onnan. Hidegvérű, okos, megfontolt, bárkit levesz a lábáról, a harcművészet nagymestere, nem létezik olyan helyzet amivel ne tudna megbirkózni, még akkor sem ha éppenséggel bezárják egy olyan börtönbe ahonnan lehetetlen megszökni. Karakterét az teszi olyan érdekessé, hogy a megoldások amiket választ mindig furmányosak és olyanok amire elsőre nem is számítanánk. A sorozatunk főhőse viszont csak egy ember semmi több, egy kisfiú aki ezeken a regényeken nőtt fel, mindent eltanult belőlük és a tökélyre fejlesztett azokat. De nem egy regényben vagyunk, hanem ez a valóság, neki is vannak érzései, gyengepontjai, sajnos többször hibázik is, és az ő szakmájában a hibázásnak súlyos következményei lehetnek.

A sorozat egyik erőssége pontosan ebben rejlik, hogy Assane karaktere emberi, esendő, eleinte ő is olyan tökéletesnek tűnik mint Lupin, de pontosan ez teszi sebezehetővé és követhetővé, hogy elég ha az egyik nyomozónak ismerősnek tűnnek a regények akkor már rá is jön arra, hogy az ott olvasott trükköket alkalmazza. Éppen ezért a legnagyobb meglepetés ereje hirtelen kiszámíthatóvá válik. Van egy nyomozónk aki okos, művelt és rájön a turpisságra, Assane szerencséjére senki se veszi komolyan, de amikor elkezd saját szakállra nyomozni akkor már egyre nagyobb veszélyt jelent a bosszúra szomjazó főhősük számára. Külön érdekességnek számít, hogy talán ez az első olyan sorozat a Netflixen amit bár tíz részesre készítettek mégis kettészakították a szezont. Jelenleg csak öt rész nézhető meg, a folytatás pedig nyáron jön. Érdekes választás ez a Netflixtől hiszen pont a legnagyobb erősségük ebben rejlik, hogy nem kell hétről hétre várni a sorozatokra, rögtön egyben lebinge-elhetünk mindent. Engem mondjuk különösebben nem zavar a dolog, az viszont annál inkább hogy nem ez az első sorozat aminek úgy van vége mintha kettévágták volna, jelen esetben pontosan erről is van szó, szóval jobb ha előre felkészül mindenki, hogy nagyon hirtelen lesz vége.

A Lupin jelenleg nagy kedvenc a nézők körében, ami nem is csoda, hiszen ez a karakter mintha pontosan Omar Synak lenne kitalálva. Testreszabott szerep ez neki, szórakoztató minden egyes perce és elég fordulat és intelligencia van sorozatban ahhoz, hogy még a 24-en nevelkedett, mesterképzős, acéllogikával megáldott nézőket is meglepje. Érdemes megnézni, főleg ebben a fura, ősziesen jeges esős, furcsa tavasszal, főleg hogy a folytatása mindjárt itt van, konkrétan június közepén várható.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 98% | Metacritic: 82
Lupin (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Louis Leterrier, Hugo Gélin, Marcela Said, Ludovic Bernard
Írta: George Kay (alkotó), Maurice Leblanc, Francois Uzan
Zene: Mathieu Lamboley
Szereplők: Omar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier, Hervé Pierre, Soufiane Guerrab, Etan Simon, Shirine Boutella, Clotilde Hesme

Játékidő: 5x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> WandaVision filmkritika

>>> Dark sorozatkritika

>>> Losing Alice sorozatkritika




Kommentek megjelenítése