Dark・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.04.19 - 08:22   |   Írta: Ca$h   |   5713
19. ápr Dark・AppleTV (Netflix)

"Mindez már megtörtént egyszer és újra meg fog történni."

(SPOILER ALERT! A kritika tartalmazhat olyan elemeket ami egyeseknek akik eddig még nem látták a sorozatot elronthatja a meglepetés erejét. A Dark történetét tekintve nagyjából képtelenség úgy írni róla hogy ezt ne tegyem meg. Szóval leginkább csak azok olvassanak tovább, akik már legalább az első évaddal végeztek! SPOILER ALERT!)

A gondok akkor kezdődtek, amikor egy esti tilosban járó kirándulás során Magnus Nielsen (Moritz Jahn) magával vitte kisöccsét és nem vette észre ahogy eltűnik. Mikkel Nielsen (Daan Lennard Liebrenz) eltűnése valójában nem is volt eltűnés, a barlang ahova bement (vagy bevitték?) egy olyan helyre juttatta el őt, amit ép ésszel felfogni lehetetlen. Az emberi elme korlátozott szűkösségében képtelen befogadni az ilyen információkat, pedig valójában a kisfiú visszautazott az időben harminc évet. Tekintettel arra, hogy túl kicsi volt még és fel se fogta mi történt vele, képtelen volt visszautazni a saját idejébe, ezért az egész életét ott élte le majd a dolgok ekkor kezdtek el komolyabban bonyolódni. Három család élete fonódott össze, olyan módon amin változtatni képtelenség, mert valójában mindez már megtörtént egyszer és újra meg fog történni.

Az időutazás mindig is olyan dolog volt ami a történetírókat a kezdetektől fogva foglalkoztatta. Számtalan, több tucatnyi elmélettel találkozhattunk már, ezek közül talán a legismertebb és legközkedveltebb a „Vissza a Jövőbe” sorozat, amit mindenki látott, mindenki imádott és ott olyan egyszerűen volt elmagyarázva minden, hogy könnyű volt befogadni és elfogadni. Jómagam mindig is ökörségnek tartottam, a történetben azt a dolgot, hogy emberek tűntek el és szűntek meg létezni az anyagi világban, csupán azért mert a múltban valaki változtatott valamin. Mindig is úgy gondoltam, hogy ha valami vagy valaki ott van egy helyen, az nem fog csupán attól eltűnni, hogy az idő vonala megváltozott. Idáig kettő olyan elmélet volt amivel azonosulni tudtam az egyik a Lostban lévő időutazás, ahol az ember gyakorlatilag a saját testébe ment vissza, vagy az Avengers End Game-ben lévő elmélet ami azt mondta, hogy azzal hogy visszamegyünk a múltba gyakorlatilag egy alternatív valóságot hozunk létre, és akkor a múlt a mi jelenünk lesz, ebből kifolyólag semmin nem tudunk változtatni.

A Dark egy egészen egyedi és különleges elmélettel dolgozik, a létező legérettebben és legérthetőbben bemutatva az időutazást, mindezt viszont úgy teszi, hogy gyakorlatilag az utolsó részig kb. fogalmunk sem lesz arról hogy mi is történik valójában. Viszont az utolsó résszel csodálatosan helyre rak mindent, elrendezi a történéseket és gyönyörűen fejezi be mindezt. De út közben, az utazás úgymond követhetetlen a legtöbb ember számára, főleg hogy három idősíkon fogunk haladni, három komplett színészi gárdával és pár résztől eltekintve csak a neveket megjegyezve fogjuk tudni, hogy ki kicsoda. A Dark tipikusan az a sorozat, amit megnézel egyszer, leesik az állad, majd fogod magad és egybe újra megnézed és ekkor már minden a helyére fog kerülni, mindent érteni fogsz és újra leesik az állad. Nem véletlen a sorozat címe ugyanis a hangulat egészen elképesztően sötét és borús, nem sok olyan dolog történik benne amit jó nézni, vagy ami megnyugvást adna a lelkünknek. Nagyon komoly és mély gondolatmenetet követnek végig, olyan mélységekbe mennek bele, amin érdemes elgondolkodni. Például hogyan vélekedünk egy adott helyzetről fiatalon és hogyan fogunk ugyanarról vélekedni öregen amikor már mindenen keresztül mentünk és pontosan tudjuk mi vár ránk. Vajon mit, mondanánk a fiatalkori énünknek ha azt szeretnénk hogy ne kövesse el azokat a hibákat amiket mi már elkövettünk, de ami még ennél is fontosabb hogyan tudjuk meggyőzni magunkat arról hogy olyat tegyünk amit egyáltalán nem akarunk, ugyanis az időnek folyamatosnak kell lennie, mindig meg kell történnie annak ami már megtörtént.

Az alapvető koncepció az, hogy a világ véget fog érni, és bizony nekünk meg kell menteni azt, nem törődhetünk a saját önző érdekeinkkel, mert mi már pontosan tudjuk mi az egyetlen megoldás arra nézve hogy megmentsük. De a fiatalkori énünk csak magával törődik a naiv szerelemmel, a boldogság és élvezetek hajszolásával, de az öreg már pontosan tudja, hogy mindez csak illúzió, vannak sokkal nagyobb és komolyabb dolgok az életben és ezeket kell szem előtt tartani. Az öreg képes meghozni azt az áldozatot, amire a fiatal képtelen, még úgy is hogy a saját szeme láttára töri össze végérvényesen a fiatalkori énének a szívét. Borzalmasan nehéz és komoly kérdéseket boncolgat a sorozat, mindezt pedig Hollywoodi filmeket megszégyenítő színészi teljesítménnyel, fantasztikus látványvilággal, példaértékű, világszínvonalú zenei aláfestéssel. Nem sok olyan német sorozattal találkozni mint a Dark, meg merem kockáztatni hogy ez az egyetlen jelenleg ami ilyen magas színvonalat képvisel. Mi sem bizonyítja ezt jobban minthogy három évad után befejezték, szép kerek egészet alkot a történet és az utazás, a végére pedig minden a helyére kerül. Látszik hogy a történetírok pontosan tudták mit akarnak, mennyi évadra lesz szükség és nem nyújtották mint a rétestésztát, csak hogy tovább tartson. Az elejétől a végéig feszült, gyors tempóban fognak menni a történések, még akkor is szinte tapintható a feszültség amikor éppen semmi nem történik. Döbbenetes a Dark hangulata, talán csak a Twin Peaks volt a végefelé ilyen. Egyértelműen David Lynch iskoláját követi, de rápakol még vagy három lapáttal és olyan emlékezetes marad minden kedves néző számára amiről még évek múlva is beszélni fognak. És hogy értettem-e? Nem mondanám hogy teljesen képben vagyok és értelmesen el tudnám mesélni bárkinek is, igaz nekem még hiányzik az a bizonyos második megnézés, de legalább az elejétől fogva, évről évre néztem, szóval sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem, mint abban aki gyorsban lebingeli az egészet. Tévés, filmtörténelmi, vagy Netflixen belüli fordulópont a német alkotások között, ebben biztos vagyok és hogy Baran bo Odar és Jantje Friese párosának a nevét örökre megjegyezzük ez nem is lehet kérdéses.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.8 | Rotten Tomatoes: 95% | Metacritic: 61
Dark (season 3 | 2017-2020)

Rendezte: Baran bo Odar
Írta: Baran bo Odar és Jantje Friese (alkotók), Marc O. Seng, Martin Behnke, Ronny Schalk, Daphne Ferraro
Zene: Nathan Lanier
Szereplők: Louis Hofmann, Karoline Eichorn, Lisa Vicari, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Jördis Triebel, Andreas Pietschmann, Paul Lux, Moritz Jahn, Christian Hutcherson, Oliver Masucci

Játékidő: 8x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Losing Alice sorozatkritika

>>> Cherry filmkritika

>>> The Expanse sorozatkritika


Kommentek megjelenítése