The Expanse・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2021.03.16 - 10:16   |   Írta: Ca$h   |   1450
16. márc The Expanse・AppleTV (Amazon Prime)

„Túl sokáig kellett várni egy ilyen vérbeli, tökös űroperára.” - George R.R.Martin

Ha valamiről sokat lehet beszélni az az Expanse, hogy mi a magyar fordítása a lassan kilenc részesre bővülő regénysorozatnak, hát ezt inkább hagyjuk „A Térség” hát, erre mit is mondhatnék, ennél ostobább összefoglaló címet el se tudnék képzelni. Maradjunk inkább annál, hogy a történet a távoli jövőben játszódik amikor az emberiség képes volt kibővíteni (Expanse) az életet az egész galaxisra, pontosabban mondva minden bolygót lakhatóvá tenni ami lakható volt. A Föld testvérbolygója a Mars lett, minden köztes bolygó körül és holdon űrbázisok épültek, annak lakói lettek a Belterek (a Szaturnusz meteor övéről kapták a nevüket) avagy az űrben született emberek, akiknek alkalmazkodni kellett az ottani körülményekhez, tehát sokkal könnyebb a csontozatuk, vékonyabbak és nyúlánkabbak mint a földiek. Ellentétben a Marsiakkal akik alacsonyok, zömökek, vastag csontozatúak, vérbeli született harcosok akik arról álmodoznak hogy majd egyszer terraformálni fogják szeretett bolygójukat ami hatalmas, zöld mezőkkel, tengerekkel tarkított földszerű bolygó lesz végre.

A Föld árnyéka csupán régi önmagának, hiába az anyabolygó és bölcsője az emberiségnek, borzalmas a túlnépesedés, a munkanélküliség, az elszegényedés és éhezés, hatalmas szakadék alakult ki a felső és alsó réteg között, középréteg már régóta nem létezik. Folyamatosak a politikai versenyek, a korrupció, egyik háború követi a másikat, nincsen köztük összetartás, csupán az akar a Földön élni aki igazi fanatikus, vagy túl szegény hogy elhagyja. Ezzel ellentétben a Mars leginkább katonai életre berendezkedett társadalma folyamatosan virágzik, nagy az összetartás és az egyetértés a népcsoportok között, elképesztő technikai fejlődésen mentek keresztül hadiflottájuk bár nem rendelkezik olyan számokkal mint a Föld, de technikailag generációs különbség van a kettő bolygó között. Hajóik az álcázás és high-tech fegyvereiről híres, félelmetes haderővel bírnak. A kettő bolygó természetesen nem igazán kedveli egymást, érzhetően küszöbön áll egy háború, pattanásig feszülnek az érdekek és az idegek. Mindeközben a két bolygó közti Belterek vannak a legtöbben, akiket gyakorlatilag szinte rabszolgaságban tartanak a testvérbolygók. Lakói elvadultak, szinte nomádoknak számítanak, soha nem szívtak még friss levegőt, sose fürödtek tiszta vízben, soha nem tapasztalhatták meg a gravitáció édes súlyát. Különböző frakciók és csoportosulások jöttke létre köztük, amik szinte középkori értékrendek szerint épülnek fel, saját furcsa nyelvezetük van, ami leginkább olyan mintha az angolt kevernénk a Jamaikaival (hozzátenném, hogy ezt csak a megfilmesítésben találták ki). Érezhető, hogy míg a két fő bolygó egymással van elfoglalva, kihasználva a lehetőséget a Belterek valami nagy dobásra készülnek.

Az ötödik évad a „Nemezis Játékai” könyvet dolgozza fel, külön érdekességnek számít, hogy minden évad utolsó része az eredeti könyvről kapta nevét. Emlékszem öt évvel ezelőtt annyira beszippantott ez az egész univerzum, hogy rögtön megvettem az első négy könyvet, majd szomorúan konstatáltam, hogy megdöbbentően hűek maradtak a könyvhöz, ehhez foghatóval még sosem találkoztam, a sorozat annyira hű a könyvekhez, hogy gyakorlatilag nem is érdemes elolvasni őket, maximum csak akkor hogyha már régen nem láttuk valamelyik évadot és fel szeretnénk eleveníteni az eseményeket. Az Expanse eredetileg egyébként egy online MMO RPG űropera játéknak készült, de sajnos nem sikerült egyik nagyobb kiadóval sem leszerződni, ezért a kettő író úgy döntött hogy ha már kitaláltak egy ilyen alapos és kidolgozott háttértörténetet, akkor ne vesszen kárba a munkájuk, kiadják könyv formájában. A két szerző tehát kitalált egy álnevet, ami a középső nevükből és gyermekei nevéből jött létre és szerencsét próbáltak. Mondanom sem kell hogy az első könyv a „Leviatán Ébredése” döbbenetesen sikeres lett, szóval nekiálltak nagyiparban megírni a folytatásokat, tavaly jöttek ki a nyolcadik könyvvel és már előre lehet tudni, hogy a hamarosan megjelenő kilencedik lesz az utolsó.

„Miután ezernyi lakható új világ felé nyílt meg az út, megkezdődik a naprendszer hatalmi struktúráinak átrendeződése. A Mars lassan elnéptelenedik, míg a külső bolygók nagyobb befolyást próbálnak szerezni maguknak, és hajók tűnnek el sorra, megmagyarázhatatlan módon. Mindeközben a Rocinante hosszabb időre szárazdokkba kényszerül a lassú zónában és az Iloszon zajlott események miatt, ezért James Holden legénysége a javítások idejére szabadságolja magát, ki-ki visszatér a saját világába, hogy lezárja a múltja néhány elvarratlan szálát, és ez mindnyájuk számára a túlélésért folytatott keserves küzdelembe torkollik. De nem csak számukra: az emberiség saját végzete felé rohan, mert a múlt bűnei megkövetelik az árukat.” – idézve a könyv hátulján lévő rövid összefoglalót, talán nem spoilereztem le semmi különösebbet a történésekről, annyit viszont már ebből is látni lehet hogy nagyon izgalmasnak ígérkezik az ötödik évad.

Az Expanse erőssége több lábon is áll, az első és talán legfontosabb része, hogy egy végtelenül kidolgozott, alapos, hihető sztorit találtak ki az írók egy teljesen hihető jövőképet írtak le, odafigyelve minden apróságra, olyanokra mint a gravitáció szerepe egy-egy ember életében, és ennek hatása a fejlődésükre. A földiek például úgy kínozzák a Beltereket hogy kiakasztják őket a falra, minden mást elvégez helyettük a gravitáció, egy olyan testnek ami még sose találkozott valódi gravitációval elképesztő kínokat kel kiállnia. A másik fontos része a megvalósítás, érezhető, hogy a filmes csapat imádta a könyveket, igaz hogy az első három évadot készítő SyFy tévés csatornának nem volt elég pénze a CG trükkökre, de kihozták a maximumot a szűkös budzséből. A helyszínek kicsit studiószagúak, de tekintettel arra hogy legtöbb esetben egy űrhajóban vagy egy űrbázison vagyunk ez belefért. De jók a ruhák a Belter nyelv kidolgozottsága nekem nagyon tetszett, a színészek elképesztően tehetségesek, pillanatok alatt megszeretjük őket és annyira izgulunk értük mintha a saját családtagjaink lennének. A zene fantasztikus, a főcím zenétől például a mai napig kiráz a hideg, a skandináv motívumok nagyon jól állnak ennek a világnak és minden egyes évad főcímjében felidéződnek bennünk a legfontosabb dolgok amik idáig történtek. Rengeteg szereplőt mozgat a történet, az ötödik évadban például mindenki teljesen máshol van, mégis képesek úgy mutatni a történetüket hogy egytől egyik érdekesek legyenek a számunkra és hogy szorított fenékpofákkal izguljuk végig minden egyes részt. Az Expanse legfőképpen egy dráma, számomra olyan mint a Trónok Harca sci-fiben, nem csoda hogy egyik legnagyobb rajongójuk maga George R.R.Martin. Sok a szereplő, sok a történés, sok a párbeszéd, ékes példája annak hogy nem csak az lehet izgalmas ami látványos.

De hiába a nagy a siker, sajnos a SyFy-nak el kellett kaszálnia a sorozatot, mert nem hozta a kívánt nézettséget amit egyrészt megérdemelne, másrészt pedig nem erre számítottak, hála az égnek viszont az Amazon megvette a jogokat és immáron második évadja ők készítik már, látszik hogy sokkal több volt rá a pénz, sokkal látványosabb is lett ettől és nagyon jót tett neki a költözés, sajnos viszont nemrég olvastam, hogy ellentétben azzal hogy a történetnek még lehetne négy évadja, jövőre a hatodik évad után az Amazon is elkaszálja a sorozatot. Ennek részben ugyancsak nézettségi okai vannak, hiszen hiába imádja mindenki aki belefut, mégsem nézik elegen és mivel a hetedik részben ugrunk közel harminc évet az időben inkább nem vállalták be az ezzel járó komoly kiadásokat (minden színészt részről részre „megöregíteni” nem kevés pénzbe kerülne). Végülis szép kerek befejezést tudnak adni a sztorinak lévén valószínűleg a mostani történések elérik majd a végkifejletet, viszont nagyon szomorú vagyok hogy nem akarják normálisan befejezni, talán szerencsések leszünk és vagy majd harminc év múlva vagy esetlegesen kicsit korábban valaki újra megveszi a jogokat egy folytatáshoz például a Netflix, végtelenül boldoggá tennének vele és rajtam kívül még nem kevés embert. Nyilvánvalóan az volt a terve a SyFy-nak, majd később az Amazonnak is, hogy ez a sorozat lesz majd az új Game of Thrones, de elég csak megnézni az IMdb pontozásokat, ahol a GoT másfél millió értékelést kapott addig az Expanse csak százezret. Ebből is látszik hogy nem nézik elegen. Sebaj, a könyvek ettől még ott vannak, nagyon sikeresek, szóval akik kíváncsiak a kicsit kiöregedett Holden és csapatának az utolsó három kalandjára azok vegyék meg a könyveket. Mint korábban már mondtam úgyis olyan hűek voltak a filmesek a könyvekhez, hogy ezzel lehetetlenné tették az elolvasásukat, így legalább már lesz okunk rá. Mire vártok még?

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.5 | Rotten Tomatoes: 94% | Metacritic: 72
The Expanse (season 5 | 2015 -)

Rendezte: Breck Eisner, Jeff Woolnough, Terry McDonough, Robert Lieberman, Kenneth Fink
Írta: Daniel Abraham, Mark Fergus, Ty Franck, Hawk Ostby, Hallie Lambert
Zene: Clinton Shorter
Szereplők: Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Shawm Doyle, Thomas Jane, Florence Faivre, Chad L. Coleman, Andrew Rotilio, Nadine Nicole

Játékidő: 10x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Palmer filmkritika

>>> Fate: The Winx Saga sorozatkritika

>>> The Alienist sorozatkritika




Kommentek megjelenítése