The Alienist・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.02.08 - 08:05   |   Írta: Ca$h   |   1344
08. feb The Alienist・AppleTV (Netflix)

A nyomozást megreformáló trió végre visszatért.

„A 20. század előtt ha valaki mentális betegségben szenvedett az mondták rá, hogy elidegenedett (alienated) nem csak az emberi közösségtől de magától az emberi természettől is. Azok a szakértők akik az elme betegségét kutatták és elemezték, nevezték elmeorvosnak (Alienist).” – ezekkel a sorokkal vagy hasonlókkal (nem olvastam a  regényt) szabad fordításom szerint indult a nagysikerű regény, amit Caleb Carr írt 1994-ben, mondanom sem kell hogy villámgyorsan Best Seller regény lett belőle szerte a világban.

Gyerekek tűnnek el az utcáról, anyák sikoltoznak a süket sötétségbe, nincsen aki segítsen, nincsen aki meg tudná magyarázni miért csinál valaki ilyen borzalmas bűncselekményt. A New York-i rendőrség tehetetlen, lecsap rögtön az első adandó nyomra, el is kapnak egy nőt, akit felgyorsított tárgyalással pillanatok alatt halálra is ítélnek. A büntetése borzalmas, rajta fogják először kipróbálni az újonnan felfedezett elvileg kegyes halállal kecsegtető villamosszéket. Dr. Kreizler (Daniel Brühl) kétségbeesetten szedi össze csapatát, Sara Howardot (Dakota Fanning) korábbi segédjét, akiből azóta az első női nyomozó lett illetve a nagysikerű újságírót, személyes jó barátját John Moore-t (Luke Evans). Próbál halasztást kérni mert meggyőződése hogy a nő ártatlan, elég csak a szemébe nézni, hiszen a nő is csak egy áldozat, egyike azoknak akik elvesztették gyermeküket. A bíróság viszont már meghozta a döntést, nyilvánosan kivégzik a szerencsétlen nőt, amit hőseink csak összeszorított fogakkal képesek végignézni. Nincsen más megoldás, kézbe kell venni az ügyet és utánajárni ki az okozója ennek a borzalomnak.

A nagysikerű első rész után Calebb Carr rögtön nekifogott a folytatásnak, majd megírta 1997-ben az „Angel of Darknesst”, ami eredetileg a lezárása lett volna a történetnek, de nem hagyta annyiban Kreizler kalandjait 2016-ban megírta a harmadik regényt, amiből remélhetőleg hamarosan el fog készülni a filmes változat is. Ugyancsak 2016-ban bejelentette, hogy már készül a negyedik regény, ami folytatás lesz illetve az ötödiket ami előzménytörténet. Nem sokkal azután fog játszódni, hogy Kreizler elvégezte az egyetemet illetve az akkor még nagyon fiatal Sarah titokzatos előéletébe nyerhetünk majd betekintést. Nem véletlen hogy az alapvetően történelmi dolgokkal foglalkozó TNT vette meg a filmes jogokat, hiszen az Alienist regények egyik legfontosabb vonatkozása az eredetiség mind a szereplők mind pedig a korhűség terén. Már az első évadban is lesznek olyan történelmi személyiségek mint például a fiatal Roosevelt, akivel a regény szerint együtt végezték el a Harvardot, John Moore-al együtt. A másik érdekesség mint ahogyan írtam a korhűség, beleértve a leírásokba, beszédbe illetve a cinematográfia ami természetesen csak a sorozatban jön elő. Döbbenetes ahogyan meg van csinálva az 1800-as évekbeli New York, egyszerre lenyűgöző, mert nagyváros tele élettel és emberekkel, illetve félelmetes, mocskos, sötét és néha túlságosan is valósághű, itt most inkább nem térnek ki a részletekre. De ugye aki látta az első évadot az pontosan tudja miről beszélek. A látvány egyszerűen letaglózó, olyan mintha ott lennénk mi is.

Viszont sejthető volt hogy egy ilyen erősen nyitó első rész után túlságosan magasan lesz a léc, nem tudom hogy most maga a regény volt-e ilyen vagy a megfilmesítéssel nem sikerült eléggé fenntartani a figyelmemet, de amíg az első évadot tátott szájjal néztem végig egy éjszaka alatt, addig a másodikkal kifejezetten szenvedtem és mindeközben végtelenül szégyelltem magam, hogy vajon mi lehet a baj velem. Persze az is lehet hogy mellette túl sok érdekesebb sorozatot néztem, amik jobban érdekeltek, vagy az is lehet hogy csak ez a téma nem volt túl érdekfeszítő a számomra, nem tudom, de úgy érzem ez most nem lett annyira jó mint az előző. A regényekben egyébként John Moore szemszögéből egyes szám első személyben van elmesélve minden történés, aminek köszönhetően gyakorlatilag olyan érzésünk lesz mintha a kedves és szerethető újságíró úriember lenne a főszereplő, éppen ennek köszönhető szerintem hogy ebben az évadban különösen nagy hangsúlyt fektettek John és Sarah bimbódzónak éppen nem nevezhető sajátságos kapcsolatára. Sarah nagyon furcsa, rendkívül egyedi személyiség, bevallom pár rész erejéig még az is megfordult a fejemben, hogy nem a férfiakat szereti, ami abból a szempontból tragikus, hogy John tiszta szívből őszintén szereti őt és ez a folyamatos elutasítás csak egyre jobban felerősíti érzéseit, még úgy is hogy eljegyzett egy jómódú családból származó, káprázatosan szép nőt, akivel hiába tervezik az esküvőt és lakodalmat, Johnnak a szíve másfelé dobog.

Mindemellett persze folyamatosan zajlanak az események, egyre inkább belemerülünk ebbe a különös esetbe, az első részből nagyon megszeretett Kreizler most halvány mellékszereplő lesz csupán, ami bevallom nagyon zavart ugyanis ő a legérdekesebb karakter mindenki közül, illetve neki is alakulni kezd valami románc egy másik elmeorvossal, bevallom ez a vonal is zavaró volt ugyanis az ég világon semmi kémiát nem éreztem kettejük között, pedig mindkét színész több mint zseniális tehetséggel megáldott. A nyomozás viszont nagyon durva, ahogyan a mögötte lévő tragédia is, nem kevés gyomorforgató eseménynek lehetünk majd a szemtanúi miközben el is fogunk gondolkodni egy kicsit azon, hogy mit is jelent szülőnek lenni és vajon mindenkinek való-e ez a feladat, illetve ha esetlegesen nem való akkor mit lehet tenni ellene ami morálisan nem megkérdőjelezhető, amibe nem rokkan bele az ártatlan félnek számító kisgyerek. Súlyos gondolatok és súlyos jelenetek fognak lepörögni a szemünk előtt, miközben azon gondolkozunk hogy most akkor ez egy történelmi pszichothriller krimi, vagy éppenséggel a hoszeszíta mexikói sorozatok legújabb része.

Mindegy milyen lett a második évad, nagyon remélem hogy lesz harmadik és hogy visszatér hamarosan a nyerő trió, igaz most erőteljesen úgy érződik mintha mindennek vége lenne. Szó ami aszó az utolsó rész rendkívül jóra sikeredett, olyannyira hogy kétszer is megnéztem és bevallom ezért a részért érdemes volt végig szenvedni a többit. Sajnálom ha kicsit nyers voltam, vagy ha nem értenétek egyet a véleményemmel, de az első évad bőségesen elég mestermű volt ahhoz, hogy magával húzza a kicsit gyengusabbra sikerült másodikat. Hivatalos infók szerint a sorozatnak nincsen bejelentett harmadik évadja, de el sem kaszálták még, szóval reménykedni azt lehet. Biztos vagyok benne hogy ha lesz akkor nagyon jó lesz a folytatás, ha meg nem akkor ott van a regény amit mindenikek melegen ajánlok.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 75% | Metacritic: 61
The Alienist (season 2 | 2018 -)

Rendezte: David Caffrey, Jakob Verbruggen, Clare Kilner, Paco Cabezas, Jamie Hawes, Jamie Payne, David Petrarca
Írta: Hossein Amini, Amy Berg, Stuart Carloan, Caleb Carr (regényíró), Alyson Feltes, E. Max Frye, Cary Joji Fukunaga, Gina Gionfriddo, Chase Palmer, John Syles, Tom Smuts, Karina Wolf
Zene: Rupert Gregson-Williams, The Haxan Cloak
Szereplők: Daniel Brühl, Luke Evans, Robert Wisdom, Douglas smith, Matthew Shear, Dakota Fanning, Ted Levine, Martin McCreadie, Brian Geraghty, Q’orianka Kilcher, Matt Lintz, David Wilmot

Játékidő: 8x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Star Trek: Discovery sorozatkritika

>>> The Mandalorian sorozatkritika




Kommentek megjelenítése