Méregdrága lesz az Apple VR kütyüje

Almás Pletykák   |   2021.02.08 - 08:41   |   Írta: L Ferenc   |   697
08. feb Méregdrága lesz az Apple VR kütyüje

Az almás logós gyártó fejen viselhető készülékének alaposan megkérik majd az árát.

Az elmúlt években, sőt évtizedekben többször is feltűntek a színen különböző fejen viselhető virtuális valóság, illetve kiterjesztett valóság eszközök, de különböző okok miatt eddig egyetlen ilyen készülék sem tudott elterjedni széles körben. Ezen okok közé tartozik többek közt az alacsony felbontású képmegjelenítés, az adott esetben egy idő után hányingert okozó, vagy egyszerűen csak kényelmetlen használat, vagy éppen a magas ár. Akadt példa olyanra, hogy egy mobiltelefont kellett behelyezni az eszközbe, és az okostelefon kijelzője oldotta meg a vizuális megjelenítést, és voltak olyan kütyük is, melyek saját beépített képernyővel rendelkeztek.

2017-et írtunk akkor, amikor felröppentek az első pletykák azzal kapcsolatban, hogy több riválisához hasonlóan az Apple is meg kívánja vetni a lábát az AR/VR headsetek piacán. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, viszont a sokak által várva várt kütyü mind a mai napig nem jelent meg a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre egyes források szerint a fejlesztések jól haladnak, és 2022-ben vagy 2023-ban várhatóan végre piacra is dobják az eszközt.

Tűzhöz igen közeli informátorok arról számolnak be, hogy az Apple első AR/VR headsete minden riválisát azonnal maga mögé fogja utasítani. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mindkét szemünknek jut majd egy-egy 8K felbontású kijelző, ami elképesztő képminőséggel kecsegtet. Ehhez egy teljesen új chipsetet fejleszt az amerikai vállalat, de a technika jelenlegi állása szerint egyszerűen nem lehet olyan SoC-t készíteni, mely megfelelő sebességgel lenne képes támogatni dupla 8K felbontást. 

A kiváló felhasználói élményre és a minden körülmények mellett fürge működésre állítólag a fejlett szemszenzor jelent majd garanciát, mely folyamatosan figyeli a szemünk mozgását, és a kijelzőn a látómezőnek csak az a része lesz a legjobb minőségben lerenderelve, ahova éppen nézünk. A készülékben állítólag több LiDAR szenzor is helyet kap, így várhatóan a pontos pozícionálással, vezérléssel sem lesznek gondok. 

Az Apple állítólag többféle prototípust is tesztel, melyek többek közt szemmozgatással, gesztusvezérléssel, illetve fizikai kezelőszervekkel is vezérelhetők. A headsetet értelemszerűen úgy kell kialakítani, hogy a csúcstechnológiás hardver ellenére se legyen túl nagy vagy nehéz, ez ugyanis kényelmetlenné tenné a hosszútávú használatot. A készülék várhatóan elsődlegesen egy VR headset lesz, és többek közt kiegészítő AR funkciókkal is rendelkezni fog. A chipset nagy valószínűséggel a közelmúltban debütált M1-hez lesz hasonlatos, de annál jelentősen nagyobb teljesítményű lesz, és könnyen lehet, hogy "személyében" valamilyen újgenerációs M2 verzióhoz lesz szerencsénk.

Summa summarum, a hardver nagyon ígéretesnek tűnik, viszont kérdéses, hogy az állítólag 3000 dolláros, vagyis átszámítva mintegy 900 ezer forintos ár hány vásárlót ösztönöz majd a pénztárcája nyitogatására. 1-2 éven belül kiderül, legalábbis nagyon bízunk benne.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése