Egy ajándék Apple Watch, és a jövő, amit megmentett

Apple Hírek   |   2021.02.07 - 14:10   |   Írta: N Marcell   |   1658
07. feb Egy ajándék Apple Watch, és a jövő, amit megmentett

Bob March mindig is lelkes sportoló volt, feleségétől a házassági évfordulójukra kapott egy Apple Watch-ot.

Tavaly szeptemberben Lori March egy Apple Watch-ot ajándékozott férjének, Bobnak a 17-ik házassági évfordulójukra. Bob sosem szeretett saját magára költeni, így amikor átadta az ajándékot, Lori megnyugtatta: “amikor az egészségedbe fektetsz, akkor a közös jövőnkbe is fektetsz vele”.

Kimondásukkor Lorinak ötlete sem volt, hogy ezek a szavak mennyire igaznak bizonyulnak majd. 

Bob, aki egyetemen versenyszerűen sportolt, majd később is rendszeresen futott félmaratonokat, azonnal elkezdte felfedezni az új Apple Watch-a funkcióit. A szívritmusfigyelő alkalmazás megnyitásakor az óra 127-et mutatott, attól függetlenül, hogy Bob teljesen nyugodt volt. Bár ez szokatlanul magas érték volt számára, nem tulajdonított nagyobb jelentőséget neki. 

Azt hittem, ez őrültség - mondta Bob - amikor futni kezdek, vagy épp abbahagyom, akkor ver ilyen gyorsan a szívem.

 

Amikor Bob megkapta az Apple Watch-ot, aggasztó értékekre lett figyelmes

 

Kicsit később Lori és Bob további rendszertelen pulzusértékekre lettek figyelmesek. “Futni kezdtem, a szívritmusom lejjebb ment, majd egy kis idő elteltével ismét felugrott. Ekkor jöttem rá, hogy valami nincs rendben.”

A baljós értékek a következő napokban sem változtak, így Lori időpontot kért egy rutinellenőrzésre az orvoshoz. 

“Azt hittem, hogy az orvos légzésgyakorlatokat, jógát, kevésbé sós ételeket és hasonlókat javasol majd. Ehelyett a belépésem után 10 perccel már egy mentőautóban feküdtem, úton az intenzív felé.”

Az orvosok szívritmuszavart találtak, aminek hatására Bob szíve szinte agyonhajszolta magát. Úgy dobogott, mintha az utolsó hetekben végig maratonfutáshoz elegendő vért kellett volna keringetnie - ha hagyják neki, hogy tovább folytassa, az elmondhatatlan következményekkel járt volna.

Bob March csak egyike a rengeteg Apple Watch felhasználónak, akiknek az órája hívta fel a figyelmüket az esetleges szívproblémáikra. Most, a Szív Havában, az Apple arra buzdítja a vásárlóit, hogy tanulmányozzák és fejlesszék az egészségüket. Az Apple Watch olyan funkciói, mint a szívritmus mérés, a túl lassú és túl gyors szívverés értesítések, a szívritmuszavar-értesítések, az EKG és a kardió fitnesz értesítések mind-mind lehetővé teszik ezt a felhasználók számára, valamint segítenek, hogy a tájékozottabb és mélyebb beszélgetéseket folytathassanak az orvosaikkal. 

 

 

Bob az Apple Watch érkezése előtti napokban, valamint még az orvossal való találkozás közben is jól érezte magát. Az American Heart Association szerint a szívritmuszavart gyakran csak későn fedezik fel, ugyanis nem ritkán előfordul, hogy az egyébként egészséges embereknél tünetmentesen jelentkezik. Megfelelő kezelés nélkül sokkal veszélyesebb tünetekhez vezethet, többek között akár stroke-hoz is. 

Az Apple éppen ezért piacvezető egészségügyi intézetekkel dolgozik együtt számos, a szívet vizsgáló tanulmányon, hogy feltérképezzék, hogyan vezethet az Apple Watch-ból nyert rengeteg adat további tudományos felfedezésekhez. Ilyen tanulmány például az ‘Apple Heart and Movement Study’, a ‘Heartline Study’, illetve a ‘University Heath Network’s Heart Failure Study’.

 

A levél, amit Bob az orvosainak írt a szívműtétét megelőző napon

 

2020 október 19-én reggel, az akkor 58 éves Bob elaltatása után az egyik sebészorvos hangosan felolvasta a levelet, amit Bob írt. A címzett: “egészségügyi dolgozók, akik végrehajtják a szívműtétemet”. 

“Egy kórházi ágyban fekszem az ablációs kezelésemre várva, és azon gondolkodom, hogy mit szeretnék az önök tudtára juttatni. Elsősorban azt, hogy az a verő szívű ember, akinek a kezelésére készülnek, mennyire hálás a rengeteg tudásért, gyakorlatért és tapasztalatért, mellyel önök mindannyian rendelkeznek.”

A levél így folytatódott: “A legtöbb páciensükkel ellentétben nekem fogalmam sem volt róla, hogy a sors összehoz majd minket… Előre is köszönöm, hogy az egyik sikertörténetük lehetek majd. Vágjunk bele!”

Bob műtéte remekül sikerült, és napjainkban, mindössze néhány hónappal később, már ismét rendszeresen viszi futni a kutyáját. Ő és Lori az Apple Watch-nak tulajdonítják a közös jövőjük megmentését. 

Tényleg úgy gondoljuk, hogy megmentette az életét - mondta Lori - Ennél jobb szolgálatot sehogy sem tehetett volna.

 

Néhány hónappal az operáció után Bob March ismét rendszeresen fut, és remekül érzi magát

 

Forrás: StillApple

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése