Melyik okosórát válasszuk? Megéri egy Apple Watch-ba fektetni?

Tippek és trükkök   |   2021.01.28 - 10:27   |   Írta: Alma_PR   |   19059
28. jan Melyik okosórát válasszuk? Megéri egy Apple Watch-ba fektetni?

A legjobb okosórák önmagukban is kiválóak, viszont nem azonos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az olyan nagy márkáktól kezdve, mint az Apple, a Samsung és a Fitbit, a hagyományos óragyártókig, mint a Tag Heuer és a Fossil, több tucat cég gyárt intelligens órákat, amelyek különböző lehetőséget – az alkalmazásokon keresztül – juttatnak el a csuklónkra. 

Cikkünk segíthet a legjobb okosóra kiválasztásában. 

 

Fontos a kapcsolódás az okostelefonhoz!

Bármilyen okosórát szeretnénk vásárolni érdemes előtte megfontolni, hogy milyen módon kapcsolódhat a meglévő okostelefonunkhoz, nem beszélve az operációs rendszerről.  Az Apple Watch csak iPhone készülékekkel működik. A Google Wear OS platformja és a Samsung órái mind az Android telefonokkal, illetve az iPhone készülékekkel kompatibilisek, igaz a funkciók eltérőek. Ellenőrizzük, hogy az óraszíj kapcsa vagy csatja jól használható és könnyen cserélhető-e. 

A Fibit Versa 2 ugyanolyan jól működik androidos telefonokkal, mint iPhone-okkal.  A Google Wear rendszere a Fossil, az LG, a Huawei és más márkák okosóráin futnak. Mindezek mellett több alkalmazást szintén optimalizált a platformjára. Így az appokat közvetlenül magára az órára telepíti, ahelyett, hogy mindig figyelnünk kellene a telefonunkat. 

 

Szempontok okosóra választáshoz

OLED és LCD kijelző 

Az okosórák többsége színes LCD-képernyőt vagy AMOLED-kijelzőt használ, amelyek lehetővé teszik a fényképek, alkalmazások és egyéb tartalmak gazdagabb színű, ugyanakkor hátrány lehet az akkumulátor rövidebb élettartama, igaz a gyártók folyamatosan fejlesztik az eszközök hatékonyságát. Némelyik akár több napig is működőképes, ha nem is hetekig, de érdemes a fekete-fehér megjelenítést választani, ha a leghosszabb üzemidőre törekszünk.

Fitnesz funkciók, pulzus és GPS

Ha elsősorban okosórát akarunk használni edzéshez, érdemes megfontolni az intelligensóra-jellegű funkciókkal rendelkező, úgynevezett fitnesz-órákat, például a Fitbit Versa vagy a Garmin Vivoactive modelleket, amelyek lehetővé teszik az óra számlapjának megváltoztatását és az értesítések olvasását. A Versa még ennél is tovább megy azáltal, hogy az egészségre jellemző adatokat kínál. Képes regisztrálni a periódusokat és rögzíteni a tüneteket, valamint összehasonlítani a ciklust az egészségi állapotokkal, például az alvással és az aktivitással.

A pulzusmérők mellett bizonyos termékek rendelkeznek GPS-szel, ami előnyös azok számára, akik futni vagy biciklizni szeretnek a szabadban, és fontos számukra a távolság, a hely, valamint a megfelelő tempó. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a GPS használata jelentősen befolyásolja az akkumulátor élettartamát.

Hívás és mobil fizetés

A legtöbb ilyen okoseszközzel már gyorsan és könnyen telefonálhatunk az NFC-vel (hasonlóan a mobiltelefonoknál) pedig fizethetünk érintésmentesen is. 

Az akkumulátor élettartama és töltése

A legtöbb színes képernyős okosóra általában egy-két napig tart (és néha kevesebb, mint egy nap), ezért érdemes megfontolni, hogy milyen gyakran szeretnénk tölteni az okos készülékünket. Az Apple Watch körülbelül 18 órás használatra képes, egyetlen töltéssel. Mindezek mellett a legtöbb okosóra, köztük az Apple Watch és a Samsung Gear Sport, vezeték nélküli töltést használ, amely gyors és kényelmes.

 

Érdemes-e Apple Watch-ot vásárolni?

Ahogy korábban láthattuk ez a termék bírja a legtovább. Mindezek mellett az Apple Watch rendelkezik az eddigi legsokoldalúbb applikációs felhozatallal, majdnem 20 000 alkalmazás érhető el, többek között rendelhetünk ételt-italt és nem utolsó sorban az otthoni okoseszközeinket szintén működtethetők vele. Hátránya, hogy csak és kizárólag iOS platformon működik, vagyis csak iPhone-nal kompatibilis. Érdemes továbbá megnézni, hogy az óra a legújabb iOS rendszeren fut-e, ha nem, abban az esetben az Apple Store-ból frissíteni kell a rendszert. Az ilyen készülékek tipikus Apple-áron szerezhetők be, 70 ezer és 300 ezer forint között kaphatóak a népszerű webáruházakban. A Samsung vagy más Androidos-órák fele ennyiért megvásárolhatók. Akinek iOS rendszeren futó készüléke van, valószínű, hogy marad az Apple óráinál, ugyanakkor érdemes jól megnézni, hogy milyen ár-érték arányban kapható az Apple Watch.


Kommentek megjelenítése