The Mandalorian・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2021.01.12 - 12:49   |   Írta: Ca$h   |   264
12. jan The Mandalorian・AppleTV (Disney+)

Végre megérkezett a várva várt folytatás, Baby Yoda rajongók örvendezzetek!

Nagyjából öt év telt el azóta, hogy Luke Skywalker és a lázadók leverték a Birodalmat, de ahogyan az sejthető volt nem elég felrobbantani a Halálcsillagot és legyőzni a császárt ahhoz hogy véget vessenek egy ilyen hatalmas, egész galaxist átfogó zsarnokságnak. Egy titokzatos Mandalóriai (Pedro Pascal) lép egy bárba, ahol kap egy küldetést, egy erősen őrzött csomagot kell felvenni és elvinni egy birodalmi tisztségviselőhöz. A magányos harcos természetesen elvállalja a küldetést, hiszen maga is tudja hogy nem sok olyan feladat van amit ne tudna teljesíteni, arról nem is beszélve hogy szedett vedett páncéljára már igazán ráférne egy kis javítás. Egy Mandalóriainak nincsen fontosabb a páncéljánál. Amikor végre eljut a csomaghoz döbbenten tapasztalja, hogy az nem egy tárgy, hanem egy imádnivaló kis fura lény, hatalmas fülekkel és szemekkel, aki ráadásul valami titokzatos erővel rendelkezik, olyan képességekkel amihez foghatóval még sose találkozott. Rögtön létrejön köztük egy kötődés, mely hamarosan szeretetté változik és az eddig magányos életet élő harcosnak olyan érzésekkel kell megbirkóznia amihez foghatót még soha életében nem érzett. Rá kell döbbennie, hogy olyan mintha apa lenne …

A Mandalóriai első évadja mondhatni a semmiből jött, de azért jó előre bereklámozták, mint a Disney+ megjelenésekor kiadott első komolyabb érdeklődésre számítható sorozat. A dolog bejött, nem kevés előfizetőt hozott a csatornának, kicsit át is rendezte a streaming szolgáltatók elkényelmesedett ranglistáját, nem kevés ember mondta le miatta a Netflix előfizetését (nem mintha az olyan drága lenne), ami miatt valószínűleg mindenki kedvenc piros N+-betűse hamarosan emelni fog az árakon. Röviden fogalmazva Jon Favreau aki korábban a Marvelt már megmentette nem kis fába vágta a fejszéjét, nem kis feladat nyomta a vállát és bár nem volt annyira tartalmas mint amire vártunk, mégis azonnal hatalmas rajongótáborra tett szert. Baby Yoda karaktere meg instant forever classic favorit szereplője lett a Star Wars univerzumnak, azonnal belopta magát mindenki szívébe, sokan csak miatta nézték a sorozatot. Az első évad valljuk be nem volt annyira erős produkció, de pont elég jó volt ahhoz hogy folytassák. A második évadra viszont érezhetően kapott egy vaskos pénz injekciót a sorozat, rögtön az első rész olyan ütős lett, ami önmagában tízszer jobb mint mondjuk az egész új trilógia.

A történet pontosan ott folytatódik ahol az első véget ért, Din Djarin avagy a Mandalóriai azt az infót kapja, hogy meg kell keresnie egy csapatot a saját fajtájából akik tudják hol találhat meg egy Jedit, aki esetlegesen képes lenne magához venni a kis Baby Yodát, felnevelni és kiképezni, hogy azzá válhasson akinek született. Mozifilmeket megszégyenítő látványvilág, elképesztő akciójelenetek, rengeteg humor, új és régi szereplők felsorakoztatása, mindezek mellett pedig soha nem látott rajongókiszolgálás, olyan szereplőket vett elő Jon Favreau akikre még csak nem is számíthattunk, a legmerészebb álmunkban sem. Soha nem felejtem el, hozzánk nagyjából tíz évvel a Jedi Visszatért után jött ki a Timothy Zahnos epizód VII-IX, a történet egyébként pont öt évvel később játszódott az epizód VI után, tejfelesszájú tinédzserként, hatalmas Star Wars rajongó voltam, ezeket a sorokat olvasni olyan volt mint valami megváltás. Mondanom sem kell, hogy évtizedekig álmodoztam arról, hogy vajon mikor lesz végre film belőle és ahogy teltek az évek és öregedtek a színészek kellett lassan elfogadnom, hogy soha. Majd a történetet kivették a kánonból, legendává vált és ekkor már biztosan tudtam hogy végképpen soha.

Nem én voltam az egyedüli rajongó, akinek a lelkesedését évről évre megöltek, igaz voltak olyan elképesztő animációs sorozatok mint a Rebels meg a Clone Wars, de valahogy úgy éreztem, hogy ezekhez én már túl idős vagyok, majd jött Jon Favreau és Dave Filoni, akik gyakorlatilag ugyanúgy a Star wars generációhoz tartoznak mint én, elképesztően tehetséges emberek akik ugyanúgy ezeken a filmeken és könyveken nőttek fel mint én, és arról ábrándoztak hogy egyszer majd a Star Wars a hozzá méltó régi fényében pompázhat. Majd megkapták ezt a lehetőséget, éltek vele és tessék, itt van nekünk a Mandalorian, amit már az évad első része után megújítottak, majd nem sokkal a befejezése előtt bejelentettek további tíz Star Wars sorozatot. A történet egyébként végtelenül egyszerű alapokra épül, nincsen benne túl sok párbeszéd, de ami van az mindig velős, erőteljes, megható vagy éppenséggel hatásos, humoros. A látványvilág kicsit olyan stúdiószagú, de tekintettel arra hogy az utolsó négyzetmiliméterig hűek maradtak az eredeti trilógia látványvilágához, ezt igencsak nehéz lett volna elkerülni. Éppen ezektől a dolgoktól olyan hű, olyan Star Warsos, ezt nem értette meg sajnos sem JJ Abrams sem pedig a jó öreg George Lucas bá. Baby Yoda - akinek végre megtudjuk majd az igazi nevét - mégis az idők végezetéig Baby Yoda fog maradni olyan szinten bájos, elbűvölő, eredeti karakter, hogy arra szavak nincsenek. Az ember fátyolos tekintettel nézi ezt a remek párost és olyan nagyon de nagyon jó érzés újra tininek lenni, újra rajongani, újra várni a pénteket vagy a következő sorozatnak a megjelenését.

Hihetetlen amit Jon Favreau és Dave Filoni véghez vittek. Megmentették a Star Warst, visszahozták a sírból, nem is csoda hogy a pletykák szerint minden ami eddig legenda volt visszakerült a kánonba és az epizód VII-IX pedig egy elegáns ollórúgással bepottyant az üresen maradt legendák státuszba. Számtalan író, rendező, munkássága kapta most meg a kellő elismerést, rólunk a rajongókról meg nem is beszélve. Példaértékű fanservice volt ez a sorozat, sokáig emlékezni fogunk még rá és az utolsó rész? Na arra szavak nincsenek, nekem éppen kínzó fogfájásom volt, alig láttam a fájdalomcsillapítóktól, de az utolsó tíz percet látva megnövekedett a pulzusom, a szívem kiesett a helyéről és olyan boldogság hormonkoktélt kaptam az agyamba amihez foghatót max akkor éreztem utoljára amikor megszületett a kislányom. Köszönjük szépen Disney+ csak így tovább, mi bizakodók vagyunk. Ha a többi sorozat csak fele ennyire hozza ezt a színvonalat az bőségesen elég lesz ahhoz, hogy kiszolgálják a rajongók nagyobbik felét. Bravo! „This is the Way!”

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.8 | Rotten Tomatoes: 93% | Metacritic: 70
The Mandalorian (season 2 | 2019 -)

Rendezte: Rick Famuyiwa, Dave Filoni, Bryce Dallas Howard, Deborah Chow, Peyton Reed, Taika Waititi, Jo Favreau, Robert Rodriguez, Carl Weathers
Írta: Jon Favreau (alkotó), George Lucas, Rick Famuyiwa, Dave Filoni, Christopher L. Yost
Zene: Ludwig Göransson
Szereplők: Pedro Pascal, Gina Carano, Giancarlo Esposito, Chris Bartlett, Carl Weathers, Misty Rosas, Omid Abtahi, Temuera Morrison, Ming-Na Wen, Werner Herzog, Nick Nolte

Játékidő: 8x 40perc

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy a Disney+ egyelőre nem elérhető Magyarországon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> TWD: World Beyond sorozatkritika

>>> The Undoing sorozatkritika
Kommentek megjelenítése