TWD: World Beyond ・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2020.12.21 - 08:59   |   Írta: Ca$h   |   1591
21. dec TWD: World Beyond ・AppleTV (Amazon Prime)

Elindult a Walking Dead második spinoff.

A Zombi outbreak óta tíz év eltelt. Az emberiség túl van már a nehezén, a kisebb portyázó közösségek kiirtották egymást, csak azok maradhattak életben akik sokan, egy biztonságos helyre tömörülve képesek voltak a magas és biztonságos falak mögött emberi társadalmat létrehozni. A történet egy nebraskai egyetemvárosban kezdődik ahol több ezer embernek sikerül teljes békességben élnie, szinte már zavarbaejtően emberi körülmények között. Sok a fiatal, sok a tini és mint tudjuk nekik egy igazi mozgatórugó van az életükben és ez a lázadás. Főszereplőink olyan fiatalemberek akiknek elege van a falak biztonságából, szabadok akarnak lenni, de az első és legfontosabb feladatuk az lenne, hogy megtalálják édesapjukat akit úgy gondolják hogy akarata ellenére vitt el a titokzatos szervezet, akik helikopterrel szoktak közlekedni és senki, szinte semmit nem tud róluk. A nevük CRM (Civil Republic Military) ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy Civil Katonai Köztársaság, a jelük igencsak jellegzetes, három karika egymásba érve.

Iris (Aliyah Royale) és Hope (Alexa Mansour) Benett édesapjuk után indul maguk mögött hagyva azt a biztonságot és jó életet amiért Rick Grimes évekig harcolt. Érdekes gondolat ez, hiszen az eredeti Walking Dead hőseinek drukkolva nem is gondoltunk erre soha, hogy mi lenne akkor ha sikerülne elérni hogy az emberek életben maradjanak egy olyan közösségben ahol teljesen normális életet élnek. Az elkényeztetett tejfeles szájú tiniknek természetesen ez nem jó, nem elég, ők többet akarnak, világot akarnak látni, hiába tanítják és képzik őket kicsi koruk óta arra, hogy mennyire iszonyatosan veszélyes a kinti világ, ők menni akarnak. Keresnek egy ürügyöt maguknak és el is szöknek a falak mögül. Silas (Hal Cumpton), a joviális nagymackó és Elton (Nicolas Cantu) a meglepően tájékozott és fekete öves karatés okostojás is velük tart a nagy kalandra, hogy több ezer mérföldön keresztül gyalogolva eljussanak New Yorkba, ahol az apjuk elvileg állomásozik.

A sorozat egyik legjobban bereklámozott aspektusa, hogy azt ígérték találkozni fogunk Rickkel vagy legalábbis meg fogjuk érteni hogy hova került és hogy miért nem tért vissza. Mondanom sem kell, hogy azt a enyhén fasiszta szervezetet akiknek a célja újraépíteni Amerikát némileg meg fogjuk ismerni, legalábbis minimális szinten betekintést nyerünk a mindennapi életükbe, Rickkel egyáltalán nem fogunk találkozni, sőt mi több olyan ostoba, idegesítő, bosszantó, vérlázító módon van vége az első évadnak hogy ember legyen a talpán aki ezek a után meg akarja majd nézni a másodikat (eleve az is csoda ha eljutottak odáig hogy megnézzék az utolsó részt). De mire fel ez az érezhető cinizmus és kicsit lekezelő hangnem? Egész egyszerűen az ember nem azt kapja meg ettől a sorozattól amit szeretett volna, vagy amit joggal elképzelt. Az egy dolog hogy Rickről semmit nem fogunk megtudni, ez valahogy sejthető volt, főleg hogy a sorozat egy két évadosnak tervezett limited miniseries-nek számít, tehát könnyen lehet majd a második évad utolsó részének utolsó másodpercében fogunk vele találkozni mondjuk hátulról. Nem … nem ez a legnagyobb baj vele, a gond az, hogy a gyerekek egyáltalán nem olyanok mint akiket egész életükben arra képeztek volna ki, hogy egy ilyen borzalmas világban nőjenek fel, vagy hogy maradjanak életben. Az ember a tinédzsereket olyannak képzeli el amilyen mondjuk Karl volt a TWD-ben, vagy Judith a tizedik évadban. Igazi túlélő aki gyakorlatilag egy hidegvérű gyilkos, mégis képes embernek maradni, érzésekkel, elvekkel és komoly felnőttes gondolatokkal.

Ezek a gyerekek egészen elképesztően idegesítőek, nem elég hogy fingjuk nincsen arról hogyan kell a zombik ellen harcolni, az első alkalom amikor találkoznak eggyel az ember komolyan a zombinak drukkol, hogy végezzen már velük mert annyira iszonyatosan bénák hogy azt nézni is rossz. Egész végig csak szenvednek, görcsölnek, lelkiznek, iszonyatosan bénák, annyira, hogy még én is jobban harcolnék a zombik ellen. Szépen lassan rájövünk arra, hogy ez a sorozat nem a látványról és az izgalmakról szól, hanem egy tini szappanopera, aminek a célja az lenne hogy szépen lassan megismerjünk mindenkit, megszeressük őket és el kezdjünk aggódni értük, mert olyan piszkosul bénák és nyomorultak, hogy már csak sajnálni lehet őket. Időnként kapunk flashback jeleneteket, amik mindig a legjobb részét képzik a sorozatnak, akkor érezzük azt hogy tényleg Walking Deadben vagyunk. Bárcsak ezekből lett volna a több, és a jelen történései lettek volna kisebb mértékben mutatva. Minden egyes részen elaludtam, bevallom vissza kellett néznem olyan borzalmasan unalmas volt az egész évad, nem vagyok egy fikagép egy túlságosan kritikus ember és képes vagyok mindenért lelkesedni és mindenben meglátni a jót, de ez a sorozat borzalmasan unalmas volt. A szereplők szerencsétlenkedése meg egyszerűen nézhetetlenné teszi mindezt.

A sorozat fénypontja a kettő kicsit idősebb és tapasztaltabb vadász, az egyik az ex katona Huck (Annett Mahendru) és a természetesen homoszexuális, ez manapság már kötelező ugye, Felix (Nico Tortorella) aki egyébként egy az egyben úgy néz ki mint Rick az első évadokban, biztos hogy véletlen volt ez a döntés? Ők legalább élő, lélegző karakterek, kedvelhetőek, lehet értük izgulni és a szépen kialakuló körvonalazódó múltjuk is érdekes. De rajtuk kívül a fiatalok olyan borzalmasan unalmasak, érdektelenek, képtelenség velük azonosulni annyira piszkosul bénák és sablonosak, ez alól talán csak a nagymackó benga Silas a kivétel, akinek valóban érdekes a múltja és érte izgulunk is, hogy ne az legyen aminek mindenki hiszi, beleértve saját magát is. A zombik már ugye nagyon öregek, rettenetesen le vannak pukkanva, gyakorlatilag éppen hogy csak nem esnek szét. Igazbál szinte sajnálni fogjuk őket, főleg akik már olyan gyengék hogy járni se tudnak, moha nőtt az arcukra és csak ott hörögnek meg kínlódnak egybeolvadva a természettel, meg az utakkal. Persze a srácokban nincsen semmi könyörület, szenvednek, kínlódnak, bénáznak, de annyi nincsen bennük, hogy egy tíz éve szerencsétlenkedő kínlódó elveszett lelket megszabadítsanak az örök kárhozattól. Szépen nézegetik, sajnálják és mennek tovább. Borzasztó ez az egész, lehet túlságosan PC akart lenni a sorozat, mondani akart valami, de nekem nem jött ár, a TWD nem erről szól könyörgöm, nem erről, nem száz év telt el, csak tíz, gyakorlatilag az eredeti TWD is nagyjából ebben az idősíkban lehet most, mégis az izgalmas, látványos, brutális és közben képes emberi maradni.

Nem hiszem hogy több szót kéne elpocsékolni erre a sorozatra, a jelenlegi formájában ez egy kifejezetten rossz sorozat, béna szereplőkkel, rossz történetvezetéssel, teljesen félresiklott koncepcióval. Vagy ha ez volt a cél akkor nem sok mindenki fog maradni a második évadra. Nyugodt szívvel nem tudom ajánlani senkinek, max csak a hardcore rajongóknak akik egy picivel többet szeretnének megtudni a történetről, erről a világról és képesek olyan pontokat összekötni amire esetlegesen én nem voltam képes, vagy egyszerűen csak nem akartam észrevenni, mert a csalódottság vérgőzös ködén keresztül nem láttam már semmit.

 

Szerintünk: 2/5 | IMDb: 4.2 | Rotten Tomatoes: 41% | Metacritic: 48
TWD: World Beyond (season 1 | 2020 -)

Rendezte: Magnus Martens, Michael Cudlitz, Sydney Freeland, Rachel Leiterman, Dan Liu, Sharat Raju, Loren S. Yaconelli
Írta: Charlie Adlard, Dana Farahani, Siavash Farahani, Scott M. Gimple, Robert Kirkman, Rohit Kumar, Tony Moore, Matthew Negrete, Elizabeth Padden, Maya Goldsmith, Ben Sokolowski, Sinead Daly, Eddie Guzelian
Zene: The Newton Brothers
Szereplők: Aliyah Royale, Alexa Mansour, Hal Cumpston, Nicolas Cantu, Nico Tortorella, Anett Mahendru, Julia Ormond, Ted Sutherland, Joe Holt

Játékidő: 10x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> The Undoing sorozatkritika

>>> The Crown sorozatkritika

 




Kommentek megjelenítése